SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

EXCLUSIV Dinamo a picat testul intereselor la EHF » Care sunt adevăratele motive pentru care campioanei României i-a fost refuzat wild card-ul

Xavi Pascual pe banca lui Dinamo
Xavi Pascual pe banca lui Dinamo

Articol de - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 10:27 / Actualizat miercuri, 21 iunie 2023 12:50

Interesele sponsorilor EHF au scos-o pe Dinamo din Liga Campionilor și au dus-o acolo pe HC Zagreb

Dinamo București nu va evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor deoarece nu a primit invitație din partea EHF pentru a juca în cea mai tare competiție europeană intercluburi. Mai multe voci din lumea handbalului s-au revoltat după decizia forului, iar sursele GSP dezvăluie ce se află, de fapt, în spatele hotărârii.

Deși din punct de vedere sportiv campioana României este peste mai multe echipe care au fost acceptate între primele 16, echipa din Ștefan cel Mare nu a fost invitată din cauza lobby-ului făcut de unii sponsori la conducerea EHF . Aceștia au interese economice în Croația și au dorit-o pe HC Zagreb în Liga Campionilor, iar acest aspect a fost mai important decât performanța sportivă.

Campioana României a avut câteva minusuri și din acest motiv Federația Europeană de Handbal, cu sediul la Viena, a fost acoperită în luarea deciziei de neacordare a locului pentru grupele Ligii Campionilor:

  • formația din Ștefan cel Mare a anunțat că din ianuarie echipa va juca la Pitești, deoarece Sala Polivalentă intră în reparații capitale
  • unele adversare ale lui Dinamo s-au plâns la EHF de ospitalitatea" clubului bucureștean, au confirmat surse EHF pentru Gazeta Sporturilor.

EHF și interesele sale

Chiar și cu aceste minusuri Dinamo putea fi acceptată în competiție, dacă nu interveneau interesele economico-financiare. Pentru a primi invitația de a juca în Liga Campionilor, Dinamo „a jucat finala" cu HC Zagreb, campioana Croației. 

Sursele Gazetei Sporturilor au dezvăluit că totul s-a decis politic, prin faptul că doi sponsori importanți ai EHF, MOL și Gorenje, care au interese economice în Croația și-au dorit-o pe HC Zagreb în Liga Campionilor și au făcut un lobby extrem de puternic la Viena. Dinamo nu a avut nicio șansă în fața croaților, chiar dacă a aflat decizia luni seara și conducerea s-a agitat pentru a îndrepta lucrurile până marți la prânz când totul a devenit oficial.

Tot sursele Gazetei au confirmat că înainte să fie sacrificată Dinamo s-a încercat scoaterea de pe lista fixă a campioanei Macedoniei de Nord, Eurofarm Pelister, dar „prietenia” formațiilor ex-iugoslave a fost mai puternică.

Opacitatea șefilor EHF

Pentru EHF nu au mai contat unele criterii din trecut: rezultatele din anul precedent, audiența, spectacolul suporterilor și impactul pe care l-a avut Dinamo comparativ cu HC Zagreb în competiție. Din păcate, conducerea EHF nu a dat publicității motivele pentru care unele formații au primit wild-card, iar celelalte au fost respinse.

Nici măcar faptul că Dinamo este antrenată de Xavi Pasqual și este reprezentată pe plan internațional de celebrul David Barrufet nu a mai contat așa cum s-a întâmplat acum două sezoane când cei doi veniseră la București din postura de câștigători ai Ligii Campionilor cu Barcelona. Probabil. atunci, EHF a avut nevoie de Dinamo și i-a acordat invitație pentru Liga Campionilor, chiar și fără un puternic lobby românesc, mai ales din punct de vedere financiar. 

Liga Campionilor 2023/2024

  • Echipele care au fost direct calificate: GOG (Danemarca), Barça (Spania), Paris Saint-Germain Handball (Franța), SC Magdeburg, THW Kiel (Germania), Telekom Veszprém (Ungaria), HC Eurofarm Pelister (Macedonia de Nord), Barlinek Industria Kielce (Polonia), FC Porto (Portugalia) și RK Celje Pivovarna Lasko (Slovenia)
  • Echipele care au primit invitație: HC Zagreb (Croația), Aalborg Håndbold (Danemarca), Montpellier Handball (Franța), OTP Bank-Pick Szeged (Ungaria), Kolstad Handball (Norvegia), Orlen Wisla Plock (Polonia)
  • Echipele care au fost refuzate: Dinamo București (România), Sporting CP (Portugalia), Kadetten Schaffhausen (Elveția), IFK Kristianstad (Suedia)

Citește și: 

Islandezul de fier » Gisli Kristjansson, MVP în finala Ligii Campionilor, a jucat în ultimul act, deși avea o accidentare teribilă: „Au reușit să-mi pună umărul la loc”
Liga Campionilor
Islandezul de fier » Gisli Kristjansson, MVP în finala Ligii Campionilor, a jucat în ultimul act, deși avea o accidentare teribilă: „Au reușit să-mi pună umărul la loc”
Un jurnalist a decedat, după ce i s-a făcut rău în finala Ligii Campionilor dintre Magdeburg și Kielce
MAGDEBURG - KIELCE 30-29
Un jurnalist a decedat, după ce i s-a făcut rău în finala Ligii Campionilor dintre Magdeburg și Kielce

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (15)
Serban_radu.
Serban_radu.  •  27 Iunie 2023, 14:28

In handball , feminin sau masculin ,toate drumurile duc la Viena .Tot aici se dezbate si Schengenul .Asa ca ..........................sa nu mai cumparam benzina de la OMV si sa ne scoatem banii de la bancile austriece .

creeperno534
creeperno534  •  21 Iunie 2023, 22:42

Rusine, coruptilor!

AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  21 Iunie 2023, 20:23
Postat de dacia_berlina pe 21 Iunie 2023, 12:15

E mai ciudat regulamentul de la handbal. Vad ca se fac coeficienti ale tarilor separat pe competitii: clasament pe champions league, clasament pe europa league etc. Prime 9 tari din champions prind cate o echipa. Prima tara din Europa league prinde inca o echipa. Raman 6 locuri care se acorda pe baza a 5 criterii, fiecare avand pondere egala: - Venue - TV - Spectators - Results in past EHF competitions - Product management and digital marketing Romania a fost pe locul 10 in clasament, prima sub linie. Dinamo a jucat mai bine anul trecut decat croatii, deci, la un criteriu era peste croati; dar, la restul a stat mai prost (spune articolul ca stadionul e mai rau decat anul trecut, au fost ceva probleme cu spectatorii, plus sponsorii mai puternici ai croatilor). Nu imi e clar cum va putea Romania sa prinda loc in champions league, daca nu are echipa sezonul asta, sigur punctele vor fi si mai putine. Dinamo a terminat anul trecut pe locurile 9-12 in champions, anul asta in Europa League ar avea sansa sa ajunga mai sus.

Din contra, sezonul viitor cred ca vom intra iar in primele 9, la coeficient se iau in considerare ultimele 3 sezoane, sezonul care nu se mai ia in considerare e sezonul 2020-2021 in care Dinamo a jucat in European League si nu a facut mai nimic, asadar raman ultimele doua sezoane in care Dinamo a jucat in Champions League si sezonul viitor care o sa fie bun, Dinamo are o echipa foarte buna si un antrenor de top (cred ca e in top 5 in handbalul masculin), sanse mari pentru Dinamo sa ajunga in F4 si cu putin noroc poate sa castige trofeul, deci in sezonul 2024-2025 ii vedem iar pe caini in Champions League.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează