SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA

ANALIZA » Cine merge la Mondiale? Cum arată naționala României de handbal în acest moment

Articol de - Publicat joi, 24 octombrie 2019 16:45

O săptămână a mai rămas până când antrenorii lotului național de handbal feminin trebuie să anunțe lotul lărgit pentru Campionatul Mondial. Sunt multe semne de întrebare și multe necunoscute vizavi de turneul final care ne poate duce la Jocurile Olimpice.

Naționala feminină a României a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru Campionatul Mondial din Japonia (30 noiembrie-15 decembrie). „Tricolorele” au efectuat încă un stagiu de pregătire de trei zile, la Cluj Napoca, în care antrenorii Tomas Ryde și Costică Buceschi au luat pulsul a 22 de fete. 

Tot la Cluj, a avut loc p Comisie Tehnică la care au participat antrenorii tuturor formațiilor din prima ligă. Au lipsit Gheorghe Covaciu (AHCM Slobozia) și Alexandru Weber (Măgura Cisnădie). Au ieșit dezbateri aprinse în privința lotului care va face deplasarea în Japonia, fiecare tehnician susținându-și cauza. 

A fost o ședință constructivă, am dezbătut fiecare post în parte, au fost păreri pro și contra la fiecare propunere. Noi o să încercăm să facem un lot de 40 de jucătoare din care, apoi, să alegem lotul lărgit de 28 de handbaliste. Termenul limită de anunțare a acestui lot este de 30 noiembrie, dar noi încercăm să-l anunțăm mai devereme”, a declarat Costică Buceschi, antrenorul secund al României.  

18 pentru Japonia 

Apoi, din lista de 28 de jucătoare trimisă la Federația Internațională de Handbal, doar 18 vor face și deplasarea la Campionatul Mondial. „Sper să nu mai avem ghinionul să se accidenteze vreo fată. Și așa avem mari bătăi de cap. Neagu, Băcăoanu, Dincă, Alina Ilie, Abed Kader au probleme de sănătate. La ultima convocare, când am jucat partidele cu Ucraina și Insulele Feroe, 5 fete din lotul de 28 au devenit indisponibile", a adăugat Buceschi.  

„Ne gândim la fiecare jucătoare care poate să ajute echipa națională. Am discutat cu fiecare în parte, vom mai avea întâlniri. Tomas Ryde va merge săptămâna viitoare la cluburi, la echipele care dau cele mai multe handbaliste. Va merge la Brașov, la Rm. Vâlcea să discute și cu antrenorii de acolo mai detaliat despre situația sportivelor susceptibile pentru echipa națională", a subliniat Buceschi. 

„Nu avem foarte multe jucătoare dintre care să alegem. De aceea trebuie să gândim foarte bine un lot ca să avem cât mai multe variante pe fiecare post în parte. O să-l anunțăm săptămâna viitoare" 
Costică Buceschi, secund naționala României 

ANALIZA » Cine merge la Mondiale? Cum arată naționala României de handbal în acest moment

Raluca Băcăoanu a fost prezentă la ultimele turnee finale în lotul României // Foto: Dan Potor

Lotul de 28 de jucătoare pentru Mondiale 

Nu au cum să lipsească

În acest moment, România are un nucleu de 10-11 jucătoare care sunt aproape sigure de deplasarea în Japonia. Pentru celelalte locuri se duc bătălii mari.

Cele mai acoperite posturi la „naționala” României par cele de portar, de pivot și de centru. Denisa Dedu și Iulia Dumanska joacă excelent la echipele de club, având evoluții foarte bune și în această toamnă, în cele două partide ale primei reprezentative. 

Și la pivot stăm bine, Crina Pintea și Raluca Băcăoanu suplinindu-se excelent. Pivotul de la SCM Rm. Vâlcea are însă probleme de sănătate, ea nejucând în ultimele săptămâni din cauza durerilor la spate. Băcăoanu e însă o jucătoare utilă, mai ales în faza de apărare, dovedindu-și abilitățile la echipa sa de club. 

În centru, ambele componente de bază vin de la Corona Brașov: Eliza Buceschi și Cristina Laslo. Laslo poate însă evolua la fel de bine și pe inter dreapta, ceea ce conferă antrenorilor soluții în plus.  

Sunt apoi o serie de jucătoare care au bifat ultimele turnee finale și de experiența cărora e nevoie în continuare. În lipsa Cristinei Neagu, care nu se știe încă dacă va merge sau nu în Japonia, Gabriela Perianu este prima soluție viabilă. 

Deși joacă cu predilecție în apărare, Perianu va fi și la echipa națională stâlpul defensivei. Laura Chiper și Aneta Udriștoiu par să acopere și ele foarte bine extrema dreapta. Și pe partea stângă, România se va baza, după retragerea Valentinei Elisei Ardean, pe două jucătoare care au bifat ultimele turnee finale: Cristina Florica și Ana Maria Iuganu-Popa.  

ANALIZA » Cine merge la Mondiale? Cum arată naționala României de handbal în acest moment

Cristina Neagu stă de vorbă cu selecționerul Tomas Ryde // Foto: Dan Potor

Care sunt celelalte 7? 

Privind cifrele și analizând evoluțiile din această toamnă, am putea spune că România trebuie să le ducă la Mondiale și pe Sorina Tîrcă, Patricia Vizitiu, Bianca Bazaliu sau Elena Dache.  

Târcă și Vizitiu pot fi soluții viabile pentru faza de atac, în condițiile în care România duce lipsă de aruncătoare de la distanță. Ambii interi au demonstrat în întrecerea internă, dar și în jocurile de cupă europeană, că pot marca foarte mult.

Bianca Bazaliu a început să joace la Corona Brașov, mai ales în defensivă, și poate fi o soluție pentru apărare. Deși nu a fost deloc „băgată în seamă", un loc în avionul din Japonia ar trebui să i se ofere și Elenei Dache. Centrul de la Dunărea Brăila a avut evoluții constant bune și e o soluție atât pe atac, cât și pe apărare. Tehnicienii merg, se pare, pe mâna experienței acumulate în turneele finale de către Mădălina Zamfirescu, o jucătoare care muncește enorm la antrenamente și care e întotdeauna gata să joace oriunde pentru a-și ajuta echipa.

Lorena Ostase ar putea și ea să-și facă debutul la un turneu final, fosta campioană mondială de junioare bătându-se pentru al treilea loc cu fosta coechipieră, Dana Abed Kader. Zălăuanca este golgeterul Ligii Naționale și motorul echipei pregătite de Gheorghe Tadici. 

Cele mai mari minusuri rămân pe postul de inter dreapta acolo unde România a suferit mai mereu, în ultimul timp. În lipsa Anei Maria Savu, care nu și-a revenit după accidentare, Laura Popa, Alina Ilie, și ea cu un deget fracturat, sau Anca Polocoșer, nu pare deloc soluții pentru o echipă cu pretenții la un Campionat Mondial. 

Cu sau fără Neagu? 

Antrenorii trebuie să hotărască rapid dacă starul „naționalei" României va face sau nu deplasarea în Japonia. Așa cum a declarat Tomas Ryde, ea are „sub 20% șanse să joace la Mondial!”. Au fost și voci pro în Comisia Tehnică, în sensul că Neagu trebuie în orice chip luată ân Japonia. „Avem nevoie de experiența ei. Dacă poate să joace 10 minute într-un meci sau să execute o aruncare de la 7 metri într-un moment decisiv, atunci ea trebuie să meargă", ar fi spus în cadrul ședinței președintele Alexandru Dedu. 

„Vom vedea dacă va fi sau nu cu Cristina. Dacă va fi, nivelul ei de antrenament e destul de jos. Din primăvară, când noi ne-am reunit prima dată la Brăila, am căutat soluții pentru o echipă în care să jucăm mai mult fără Cristina. Munca în echipă trebuie să fie prioritară”, a declarat Costică Buceschi.

ANALIZA » Cine merge la Mondiale? Cum arată naționala României de handbal în acest moment

Vezi și:

Tomas Ryde: „Cristina Neagu are șanse sub 20% să joace la Mondial” » Anunțul care zguduie handbalul românesc

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează