SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA FLORILOR

Pretenții europene » Analiza unui sezon dominat de CSM București în Liga Florilor

CSM bucurești a sărbătorit titlul de campioană la începutul lunii FOTO Raed Krishan
CSM bucurești a sărbătorit titlul de campioană la începutul lunii FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 28 mai 2023 16:37 / Actualizat duminica, 28 mai 2023 18:56

CSM București a câștigat în acest sezon al 6-lea titlu din istorie. Alături de campioană, România va fi reprezentată în cupele europene de Rapid, Gloria Bistrița, Dunărea Brăila și, surpriza, CSM Târgu Jiu.

CSM București și-a recâștigat cununa cu lauri de la Rapid, formație care obținuse surprinzător titlul în sezonul trecut. Cele două echipe vor juca în grupele Ligii Campionilor. Finalista Cupei României, CSM Târgu Jiu va juca direct în grupele EHF European League, iar Bistrița și Brăila vor juca tururi preliminare pentru a accede și ele în grupe.

Un parcurs perfect

CSM București a câștigat în acest sezon al 6-lea titlu din istorie. Neînvinse în actualul campionat, pe care l-au terminat cu 25 de victorii și un egal, handbalistele antrenate de Adrian Vasile au demonstrat că momentan nu au rival pe plan intern. 

În afara egalului din prima etapă, 31-31, în Giulești, cu Rapid, CSM a câștigat toate partidele chiar dacă în unele dintre ele a avut emoții până spre final.

Accidentarea lui Niakate în inter stânga a dereglat puțin sistemul și modul de rotație a jucătoarelor lui Adrian Vasile la linia de 9 metri, Neagu și Arntzen fiind obligate să joace mai mult, dar echipa a rezistat pe plan intern, în timp ce în Liga Campionilor a ratat din nou calificarea în F4. CSM s-a bazat și în campionat pe aceleași 13-14 jucătoare, care au forțat și în Europa, în timp ce handbalistelor tinere, Mihai, Stoica, Gogîrlă sau Ailincăi, li s-au dat foarte puține minute.

Cu transferurile anunțate pentru sezonul viitor, CSM București este din nou favorită la câștigarea titlului, dar condițiile pe care le are echipa și bugetul de peste 3,5 milioane de euro o obligă să rămână neînvinsă și să nu mai rateze pentru a 5 oară calificarea în Final Four-ul de la Budapesta.

Echipa din Giulești confirmă

Rapid București va juca din nou în Liga Campionilor, după ce s-a clasat pe locul secund în campionat.

Cu o prestație senzațională la debutul în Liga Campionilor, unde a ajuns între primele 8 echipe, Rapid nu a putut să țină ritmul în campionat, cupă și cupe europene, iar din acest motiv pe plan intern nu a câștigat niciun trofeu în anul centenarului. A terminat campionatul cu 22 de victorii, 1 egal și 3 înfrângeri, dar după ce echipa a părăsit Liga Campionilor, giuleștencele nu au avut nicio emoție pentru a ocupa locul 2.

Cu un buget care se apropie de 2,5 milioane de euro și cu danezul Kim Rasmunssen pe bancă, Rapid a demonstrat că este, după CSM București, cea mai bună echipă din Liga Florilor. Dacă Rapid va reuși să ia presiunea din atac de pe umerii lui Polman și Buceschi, prin aducerea unor jucătoare constante la 9 metri, în special în inter dreapta, atunci poate spera la un nou titlu în România.

Se gândesc la F4!

Gloria Bistrița și Dunărea Brăila au ocupat locurile 3 și 4 în clasament și vor juca în preliminariile EHF European League. Echipe cu bugete aproximativ egale, de 2,5 milioane de euro, au confirmat pronosticurile și au reușit să sară peste Gloria Buzău și SCM Râmnicu Vâlcea în clasament, formații care anul trecut au jucat în cupele europene. Bistrița și Brăila, în funcție de adversarii pe care îi vor avea, dar și de obiectivele propuse, au valoare să se califice în F4 EHF European League. În campionatul viitor, cele două se vor bate cu Vâlcea, Craiova și Buzău pentru locurile europene.

Buturuga mică se rostogolește european!

Echipă cu un buget de aproximativ 1 milion de euro, formația pregătită de Liviu Andrieș a ocupat locul 10 în campionat, dar jucând finala Cupei României cu campioana CSM București, Târgu Jiu și-a asigurat participarea în grupele EHF European League. 

Realizarea este cu atât mai meritorie, deoarece CSM Târgu Jiu a promovat la începutul sezonului în Liga Florilor și s-a menținut în primul eșalon evitând și locurile de baraj. Echipă fără vedete, dar cu jucătoare precum Maria Gavrilă, Angela Pușcaș sau Sabine Klimek, care și-au depășit deseori condiția, CSM Târgu Jiu a demonstrat că nu întotdeauna contează bugetele, ci caracterele din formație.

Din Liga Florilor au retrogradat CSM Galați și CSM Slatina și au promovat Știința București și Corona Brașov.

La turneul de baraj pentru celelalte două locuri se vor întâlni HC Zalău, Dacia Mioveni, CSM Deva și CS Activ Prahova Ploiești.

75 de punctea adunat CSM București în acest sezon, în timp ce a doua clasată, Rapid, a strâns 67

Citește și:

David Popovici după ce a trecut de Bacalaureat cu media de 8,65: „Sunt foarte mulțumit de rezultat și mai ales ușurat!”

„Se face liniște, timpul se oprește” » Miriam Bulgaru, despre prima participare la Roland Garros și întâlnirea cu Alcaraz: „Sunt convinsă, voi face meciuri mari aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
Crinughe1
Crinughe1  •  03 Iunie 2023, 20:42

D-le Pruna, cu asemenea comentarii nu mai adormiți pe nimeni, mai bine analizați care sunt vinovații pentru parcursul sub orice critica în liga campionilor al CSM-ului.

ceaiuri
ceaiuri  •  30 Mai 2023, 19:20

irelevant,cand din banii publici platim cele mai multe jucatoare straine ce joaca intr-un campionat intern(depasim toate tarile europene)iar nationala are rezultate ce bat..recorduri(infrangeri ce nu se pot povesti)arata ca suntem pe drumul cel rau...jumatate de romance pe teren(se pierd punctele, nu tb platite amenzi daca nu se respecta regula)poate sa fie un prim pas

AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  29 Mai 2023, 16:46

Vezi, domnu Costi Pruna, ca rapidul are lejer 3 milioane de euro buget, totusi de unde siguranta asta dezarmanta cand afirmi ca rapidul va juca in Champions League?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează