SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA-NORVEGIA 25-20

Antrenorul Ryde şi-a îndemnat fetele să nu se entuziasmeze prea tare şi să se concentreze pe obiectivul principal: "Să rămânem cu picioarele pe pământ!"

Articol de - Publicat vineri, 11 martie 2016 00:00

Meciul de la Cluj Napoca abia s-a terminat. Toată lumea e fericită. Primul obiectiv a fost îndeplinit. România a învins campioana mondială, europeană şi olimpică după aproape 16 ani.

Aşa cum a declarat, antrenorul Tomas Ryde a fost interesat de un astfel de succes. Duminică, la Stavanger, se va juca meciul retur. Ryde nu mai e la fel de interesat de acest meci. "Şapte-opt jucătoare nu vor evolua deloc în acel meci. E timpul să lăsăm şi handbalistele mai tinere să joace", spune suedezul.

7 zile de tensiune

Nordicul îşi focusează echipa spre turneul preolimpic de la Aarhus, din 18-20 martie, acolo unde România se va bate pentru cele două locuri pentru Rio cu Danemarca, Muntenegru şi Uruguay. "Am încredere în echipa mea. Putem învinge şi Danemarca, şi Muntenegru. Nu ne gândim decât cum o vom face, cum să ajungem în Brazilia", spune Ryde.

Ştie că fetele sunt obosite, că există acum asupra lor o tensiune suplimentară. "Acum trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Am arătat că putem juca bine, avem încredere, dar totul ţine de concentrare. Să nu te crezi niciodată prea bun, pentru că de sus cazi repede şi e foarte greu să ajungi iar acolo de unde ai căzut" e filozofia suedezului.

Programul meciurilor de la turneul preolimpic

  • 18 martie România-Danemarca, Uruguay-Muntenegru
  • 19 martie România-Uruguay, Danemarca-Muntenegru
  • 20 martie România-Muntenegru, Danemarca-Uruguay

"Ne convine programul. Faptul că vom avea un meci mai uşor între partida cu Danemarca şi Muntenegru e un lucru bun"
Tomas Ryde

Pregătire în Suedia

Naţionala României a ajuns aseară, cu avionul, la Bucureşti, cazându-se la un hotel în apropierea aeroportului Henri Coandă. În această dimineaţă, "tricolorele" vor pleca în Suedia, acolo unde vor rămâne până cu două zile înainte de începerea turneului preolimpic. În tot acest timp, România va susţine şi un meci amical împotriva Suediei. Ţara noastră nu s-a mai calificat la Jocurile Olimpice din 2008, în China, acolo unde a ocupat locul 7.

A venit ziua!

În decembrie anul trecut, la conferinţa de presă de după partida din semifinale, cu Norvegia, pierdută de "tricolore" în prelungiri, 33-35, Gabriela Perianu a plâns în hohote în faţa camerelor de luat vederi. Interul stânga spunea atunci că "sunt mândră de echipa mea, de felul cum a luptat. Sper ca într-o zi să putem câştiga în faţa Norvegiei. Îmi doresc cel mai mult". Gabi nu a avut mult timp de aşteptat. La doar trei luni distanţă, visul i s-a îndeplinit. Cu faţa radiind de bucurie, acum Gabi nu-şi mai încăpea în piele de fericire. "E o zi foarte frumoasă din viaţa mea. E o senzaţie greu de explicat în cuvinte când baţi campioana mondială", a spus brăileanca.

Ryde nominalizat la antrenorul anului

Tehnicianul României, Tomas Ryde, a fost nominalizat de Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) la titlul de antrenorul anului 2015 după ce a dus România pe locul 3 în lume la Campionatul Mondial. Fanii îl pot vota pe suedez pe site-ul ihf.info până pe 28 martie. Alături de tehnicianul României au mai fost nominalizaţi Thorir Hergeirsson, islandezul de pe banca Norvegiei, Henk Groener, cel care a dus Olanda pe locul 2 în lume, Dragan Adzici, antrenorul Muntenegrului, dar şi al campioanei Europei, Buducnost Podgorica, şi rusul Evgheni Trefilov, care a revenit pe banca naţionalei ţării sale.

"Revanşă extrem de aşteptată a României în faţa unei echipe care a eliminat-o în urmă cu doar câteva luni, în prelungiri, în semifinalele Campionatului Mondial. De data aceasta, nu am mai asistat la un meci strâns, ci la o victorie clară a gazdelor, care s-au revanşat pentru înfrângerea dureroasă din decembrie"
siteul Federaţiei Europene de Handbal

"Trebuia să se întâmple şi acest lucru"

Florina Chintoan a revenit în lotul României după o pauză de un an şi jumătate, ea făcând parte din echipă la Euro 2014. Pivotul Clujului era foarte bucuros după victoria de acasă, în faţa a 7.200 de suporteri. "E un sentiment aparte să baţi campioana mondială. Trebuia să ne luăm revanşa! Spun «să ne luăm» pentru că deşi nu am fost prezentă la Mondialul din decembrie, am fost tot timpul alături de fete, cu sufletul. Am făcut un meci mare şi am reuşit să învingem", a spus Chintoan. După dezamăgirile legate de înfrângerile cu Norvegia, de-a lungul anilor, a venit acum şi o mare bucurie. "Odată şi odată ştiam că va veni această clipă. E bine mai târziu decât niciodată. Este o victorie care ne dă încredere în noi în vederea turneului preolimpic din 18-20 martie", a încheiat Chintoan.

CLASAMENT GRUPA 1

1. România 3 3 0 0 79-63 6
2. Norvegia 3 2 0 1 83-70 4
3. Belarus 3 1 0 2 76-81 2
4. Lituania 3 0 0 3 62-86 0
* primele două clasate se califică la CE 2016
Etapa a treia: România-Norvegia 25-20, Lituania-Belarus 21-29
Etapa următoare: Norvegia-România (13 martie, ora 19:00), Belarus-Lituania (13 martie, 17:00)

"Am uitat cum e când baţi Norvegia!"

Aurelia Brădeanu a retrăit miercuri, la Cluj Napoca, sentimentul din 2000, când România a învins campioana mondială, 25-20

- Mika, tu eşti singura jucătoare din lotul actual al României care a fost prezentă şi la victoria precedentă în faţa Norvegiei, acum aproape 16 ani, la Euro 2000. Care e senzaţia acum?
- A fost foarte greu şi foarte lung tot acest timp de aşteptare. Mi-am dorit să ajungem să batem din nou Norvegia, o echipă extrem de puternică. Am făcut-o acum şi suntem foarte fericite.

- Aţi făcut un meci extraordinar tactic, apărarea a fost la înălţime, dorinţa de a învinge uriaşă.
- Aşa e. Important e că noi, ca şi echipă, avem încredere în forţele noastre şi am arătat că putem să jucăm de la egal la egal cu Norvegia, să arătăm că putem chiar câştiga. Am făcut un prim pas azi şi mă bucur enorm de mult. Sper să rămânem la fel de unite, de concentrate, să fim o familie.

- La un moment dat, norvegiencele parcă nu mai ştiau ce să facă pe teren, conduse la 10 goluri diferenţă.
- Aşa e, asta, am spus, datorită faptului că noi ne ajutăm. Că-n stânga şi-n dreapta ta ştii că ai pe cineva care să te sprijine, în care ai încredere. E o victorie de moral venită la doar câteva luni după Campionatul Mondial. A fost foarte mare oboseala după acel turneu final, de abia ne-am revenit, ne-am întâlnit acum doar de 2-3 zile şi era important să ne concentrăm pe acest meci ca să mergem cu un moral ridicat la turneul preolimpic. Toate ne dorim enorm să ajungem la Olimpiadă.

- Aţi discutat înaintea meciului de ceea ce a fost la Mondiale, de înfrângerea din semifinale?
- Nu am discutat despre ceea ce a fost, ci doar despre ceea ce putem să facem pe viitor. Ne-am spus doar atât, că este momentul nostru şi că nu trebuie să-l ratăm, a sosit şi timpul nostru să ne putem bate de la egal la egal cu ele şi să câştigăm.

- Care e senzaţia să joci, în sfârşit acasă, în faţa propriilor suporteri, cu 7.200 de oameni alături?
- Este o senzaţie care nu poate fi descrisă în cuvinte. Ne-am fi dorit mai demult să avem o astfel de sală în care să avem şi noi un avantaj în faţa adversarelor. Simţi că joci cu adevărat, o faci din tot sufletul şi te dăruieşti pe teren.

37 de aniva împlini Aurelia Brădeanu pe 5 mai. E jucătoarea cea mai longevivă din handbalul românesc, care are la activ 15 turnee finale şi trei medalii câştigate cu naţionala României

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
1653653051561470
Mihai Tasca  •  11 Martie 2016, 17:26

Pe Vizitiu ar fi bine sa o lasati acasa . Strica fata echipei , Lasati copilul ala , Laura Popa sa joace . La fel Bradeanu si Elisei . Cum adica Cristina Zamfir si Babeanu nu au loc in echipa ???

para.para
para.para  •  11 Martie 2016, 12:51

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

para.para
para.para  •  11 Martie 2016, 11:38
Postat de para.para pe 11 Martie 2016, 10:47

Ryde asta nu e ala cu care matura ghesepeul pe jos ultima data ca cica statea si se uita la fete in loc sa le dea indicatii? Ryde asta a facut ***.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează