SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

Bogdan Burcea, noul selecționer al României, interviu plin de optimism: „Antrenez echipa care se va califica la Tokyo!”

Articol de - Publicat marti, 21 ianuarie 2020 20:27

Bogdan Burcea, antrenorul naționalei de senioare a României, are un optimism incredibil. Tehnicianul spune că „tricolorele” vor obține biletele la Jocurile Olimpice după primele două partide din turneul de calificare.

Bogdan Burcea are 47 de ani și a fost numit de curând antrenorul naționalei României. Nu mulți au fost tehnicienii care s-au îngrămădit să le dea sfaturi Cristinei Neagu, Crinei Pintea, Denisei Dedu, Iuliei Dumanska și celorlalte „tricolore”, în condițiile ultimelor rezultate obținute de românce. 

Locul 12 la Mondialul din Japonia, înfrângerile la scoruri de maidan cu Spania, Suedia, Japonia, prestația penibilă cu Kazahstan nu pot fi uitate prea curând.  
Bogdan Burcea nu s-a temut însă să preia echipa României, antrenorul de la SCM Craiova crezând cu tărie că le va califica pe fete la Tokyo.

- Domnule Burcea, nu sunteți invidiat că sunteți selecționerul echipei naționale! 
- Nici chiar eu nu sunt invidios (râde). Nu cred că se pune așa problema, am știut la ce ne înhămăm, nu avem niciun fel de probleme, încercăm să ne concentrăm pe ce avem de făcut, să ne îndeplinim obiectivele fixate, să prelucrăm informațiile de care dispunem pentru a pregăti cum trebuie turneul preolimpic din luna martie. 

- După numele convocate, ați arătat că vă bazați exclusiv pe jucătoarele care evoluează la echipele de club! Rezervele nu mai au loc? 
- Marea majoritate a fetelor sunt cele care au evoluat constant bine la echipele lor de club. Ideea e că va fi un turneu cu trei meciuri în trei zile, iar aspectul fizic primează. Mentalul trebuie, de asemenea, să fie foarte puternic. Una fără alta nu se poate, selecția finală va fi făcută numai în acest sens. Am criticat faptul că la națională, în Japonia, au mers jucătoare care nu evoluau la echipele de club și acum noi să facem aceeași greșeală? 

- Poate fi România o surpriză la turneul din Muntenegru, din luna martie? 
- Nu-mi doresc nimic altceva decât calificarea la Tokyo! E foarte greu, le-am spus și fetelor. Ele pot acumula în această perioadă un capital de încredere prin modul cum se vor antrena la cluburi. Perioada e scurtă pentru noi, pe lângă strategie, încercăm să imprimăm anumite lucruri în funcție de fiecare adversar în parte, în ordine Kazahstan, Norvegia și Muntenegru. Fetele trebuie să știe că la Olimpiadă merg campionii, iar ele trebuie să trăiască, să se hrănească, să se antreneze ca niște campioane! Orice derapaj de la acest principiu nu ne va duce în Japonia. Depindem de ele și trebuie să le convingem că la ora acelui turneu, trebuie să fie la potențial maxim!

Ajutor de la antrenorii români 

- Cum le-ați simțit la acest prim stagiu de pregătire? 
- Nu am avut timp să discutăm prea mult cu fiecare în parte. Mai există mici probleme, dar le vom pune la punct. Repet, cel mai important lucru e modul cum se vor pregăti ele la echipele de club. Îi rog pe colegii mei de la cluburi, pe această cale, să ne acorde sprijinul, să ne ajute, e vorba de echipa națională, de calificarea la Jocurile Olimpice. Toată lumea trebuie să fie interesată de acest aspect. 

- Ați mai avut și alte handbaliste în vedere pentru a fi convocate, dar nu au putut răspunde din diferite motive? 
- Sigur. Trebuie să se știe că poarta echipei naționale e deschisă tot timpul, fetele care joacă bine pot oricând să apară în lot. Acesta nu e un lot final, încercăm să evaluăm situația fiecărei jucătoare în parte. Vreau să spun că în ceea ce privește selecția, nu ne interesează vârsta, nu ne interesază alte aspecte adiacente performanței, ci doar jucătoarele care-și doresc și sunt pregătite să înfrunte adversarii. Când sunt pe teren să nu le tremure nici vocea, nici glezna, nici mâna. Nu vom miza pe jucătoare care nu abordează serios fiecare partidă.  

- Ați spus că Muntenegru și Norvegia au cele mai slabe echipe din ultimii ani! Dar România? 
- România o să fie o echipă foarte bună, o echipă care se califică la Olimpiadă! Pentru mine nu va fi o surpriză. Nu sunt politician, nu sunt declarații de complezență, e lucrul în care cred cu tărie și sper să obținem calificarea încă după primele două meciuri, cu Kazahstan și Norvegia. 

20-22 martiee perioada în care se va disputa turneul preolimpic de la Podgorica. România va întâlni Kazahstan, Norvegia și Muntenegru, primele două clasate urmând să se califice la Jocurile Olimpice

+17 FOTO

Vezi și: 

VIDEO+FOTO Spre Tokyo, via Podgorica! Naționala feminină a României s-a reunit prima dată sub conducerea cuplului Bogdan Burcea-Robert Licu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  22 Ianuarie 2020, 11:05

Domnul Ursescu realizează un interviu din seria”nu uita suntem cu tine”.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează