Articol de David Istrate - Publicat vineri, 13 decembrie 2024 11:50 / Actualizat vineri, 13 decembrie 2024 12:03
Carmen Amariei (46 de ani), fosta mare handbalistă a României, a vorbit despre includerea în EHF Hall of Fame, declarând că acest moment vine și cu o mare responsabilitate de a duce mai departe „moștenirea celor care au modelat istoria bogată a handbalului”.
Cu o carieră de peste 20 de ani, Carmen Amariei a intrat în istoria handbalului românesc și mondial, fiind unul dintre cei mai buni interi stânga ai României. A câștigat 3 titluri în România cu Oltchim Râmnicu Vâlcea și 2 titluri în Franța cu Besancon, iar alături de echipa daneză Slagelse a făcut în două rânduri dubla campionat – Liga Campionilor.
Campioană mondială la tineret în 1995, Amariei a marcat 855 de goluri pentru naționala de seniori a României, având aproape 200 de meciuri jucate. După retragerea din handbal, Amariei a antrenat mai multe echipe din Liga Florilor iar, în 2023, a făcut trecerea în handbalul masculin, devenind antrenoarea Universității Cluj-Napoca.
Carmen Amariei, înainte de introducerea în EHF Hall of Fame: „Nu e vorba doar de trofee sau titluri”
Ca un semn de recunoaștere pentru cariera ei, EHF o va include în Hall of Fame, în ediția a doua a acestui eveniment, având oportunitatea de a trăi acest moment alături de fosta portăriță de excepție Luminița Huțupan.
Cu o zi înaintea ceremoniei, Carmen Amariei a vorbit despre importanța acestui moment, punând accent pe rolul sportului, pe nevoia ca valorile învățate în sport să fie transmise mai departe și pe responsabilitatea pe care o simte odată cu intrarea în EHF Hall of Fame.
„Cu o imensă mândrie și recunoștință, confirm participarea la ceremonia EHF Hall of Fame din 2024, un eveniment de referință care sărbătorește realizările extraordinare ale legendelor handbalului. Anul acesta, mă bucur de a face parte dintre personalitățile recunoscute pentru angajamentul de durată de a promova handbalul și de a încuraja talentele la toate nivelurile.
A face parte din EHF Hall of Fame nu este doar un moment de mândrie imensă, ci și o responsabilitate profundă de a duce mai departe moștenirea celor care au modelat istoria bogată a handbalului.
A fi recunoscut într-un mod atât de semnificativ este atât de măgulitor, cât și inspirațional. Această recunoaștere este o dovadă a muncii asidue, pasiunii și dăruirii tuturor din comunitatea noastră – de la jucători și antrenori până la suporteri și voluntari. Sunt profund onorată, iar acest moment întărește angajamentul de a face din handbal un sport care continuă să inspire și adună oamenii împreună.
EHF Hall of Fame este o reamintire puternică a ceea ce înseamnă handbalul pentru mulți din întreaga lume. Nu este vorba doar de trofee sau titluri; este vorba despre spiritul muncii în echipă, perseverența în fața provocărilor și puterea unificatoare a sportului.
Carmen Amariei, despre valorile handbalului: „Munca grea, dăruirea și convingerea că sportul poate schimba vieți”
Pe măsură ce comunitatea globală de handbal se adună pentru a-și celebra eroii, recunoaștem și nenumăratele persoane care susțin sportul în felul lor, fie pe teren, fie în culise sau în comunitățile locale.
A fi introdus în EHF Hall of Fame este o recunoaștere nu doar pentru cei care au atins măreția, ci și pentru cei care continuă să susțină și să promoveze handbalul în fiecare zi. Acest eveniment este o sărbătoare a valorilor care ne unesc pe toți – munca grea, dăruirea și convingerea că sportul poate schimba vieți”, a declarat Amariei, citată de news.ro.
Ceremonia va avea loc în 14 decembrie, la Viena, acolo unde se dă lupta pentru titlul european la handbal feminin. Pe lângă Carmen Amariei și Luminița Huțupan, vor mai fi incluși în Hall of Fame sportivi precum Mats Olsson, Nikola Karabatic, Mikkel Hansen, Stine Oftedal sau Anja Andersen, fosta antrenoare a lui Amariei.
În 2023, la prima ediție, Cristina Vărzaru și Narcisa Lecușanu au fost introduse în EHF Hall of Fame.