SPORTURI  »  HANDBAL  »  DECES

Doliu pe semicerc » Cezar Nica, dublu campion mondial cu naționala masculină de handbal a României, s-a stins din viață la 83 de ani

Cezar Nica
Cezar Nica

Articol de - Publicat duminica, 17 decembrie 2023 15:52 / Actualizat duminica, 17 decembrie 2023 16:28

Cezar Nica (83 de ani), campion mondial cu naționala României în 1964 și 1970, a încetat din viață duminică.  Din postura de antrenor, el a condus naționala masculină la ultima prezență la Jocurile Olimpice în 1992.

Clubul Dinamo București a anunțat trecerea în neființă a lui Cezar Nica la vârsta de 83 de ani. Fostul handbalist s-a născut pe 13 octombrie 1940, la Codlea, începându-și cariera de jucător la Chimia Făgăraș. 

La începutul anilor '60 a fost cooptat în echipa lui Dinamo cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1965.

A avut o carieră bogată la echipa națională, el făcând parte din formațiile care s-au impus la Campionatul Mondial din 1964 și 1970, dar și din cea care a cucerit bronzul în 1967. La un an după triumful mondial, Cezar Nica s-a retras și s-a dedicat antrenoratului, el pregătind echipe precum CSU Galaţi, Nitramonia Făgăraş sau Dinamo Braşov.

  • ECHIPA ROMÂNIEI LA  CM 1964 
  • Ioan Bogolea, Aurel Bulgaru, Virgil Tale, Mircea Costache I, Mircea Costache II, Gheorghe Gruia, Virgil Hnat, Iosif Iacob, Mihai Redl, Petre Ivănescu, Ioan Moser, Cezar Nica, Olimpiu Nodea, Cornel Oţelea, Ioan Popescu. Antrenori: Ioan Kunst Ghermănescu, Nicolae Nedef, Virgil Trofin 
  • ECHIPA ROMÂNIEI LA CM 1970
  • Alexandru Dincă, Cornel Penu, Gabriel Kicsid, Gheorghe Goran, Roland Gunesch, Mihai Marinescu, Cezar Nica, Ioan Popescu, Ştefan Orban, Ştefan Birtalan, Cristian Gaţu, Gheorghe Gruia, Ghiţă Licu, Titus Moldovan, Cornel Oţelea, Valentin Samungi. Antrenori: Nicolae Nedef, Eugen Trofin, Oprea Vlase

4titluri mondiale a cucerit naționala masculină a României în 1961, 1964, 1970 și 1974

Cezar Nica spunea că handbalul românesc nu trebuie să se mai raporteze la trecut

În 2021, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Cezar Nica a încercat să dea o explicație pentru situația handbalului masculin din România: ”De ce am ajuns aici? Pentru că la copii, la juniori, se lucrează foarte prost. Nu avem antrenori pasionați, nu avem competiții. Ce perspectivă le dăm juniorilor să crească?", spunea dublul campion mondial.

Cezar Nica mai afrima atunci că handbalul românesc nu ar mai trebui să trăiască din amintiri. „Se spunea altădată că noi i-am învățat handbal pe francezi, pe spanioli. Dar nu e așa, ăia au învățat de la noi, că nu le-am băgat noi handbalul în cap cu pâlnia. Acum ar trebui să învățăm noi de la ei, să luăm modelele lor”

Cezar Nica a fost antrenorul României la ultima apariție a naționalei masculine la Jocurile Olimpice, Barcelona în 1992.

M-am lovit atunci de niște probleme nemaiîntâlnite în pregătirea echipei. Jucătorii refuzau să vină la lot dacă nu primeau banii de la federație pentru bronzul din '90. Nu am avut sânge cum se spune, să-i fi lăsat acasă atunci pe jucătorii-vedetă. Întotdeauna mi-am dorit să antrenez oameni și sportivi adevărați, nu talentați fără caracter”.

8este locul pe care l-a ocupat România la JO 1992 sub conducerea lui Cezar Nica

Citește și: 

Federația Română de Handbal a fost amendată de EHF pentru nereguli în ceea ce privește organizarea CE U19 din acest an
FRH
Federația Română de Handbal a fost amendată de EHF pentru nereguli în ceea ce privește organizarea CE U19 din acest an
Marele Olivier Krumbholz își ia adio de la Campionatul Mondial cu o finală de azi, împotriva Norvegiei: „Prima mea meserie este să fiu educator”
CAMPIONATUL MONDIAL
Marele Olivier Krumbholz își ia adio de la Campionatul Mondial cu o finală de azi, împotriva Norvegiei: „Prima mea meserie este să fiu educator”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează