SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA-UNGARIA 19-20

Corespondenţă din Debrecen » Am revenit, am egalat, am condus, am pierdut! România a pierdut la limită cu Ungaria, 19-20

Paula Ungureanu a apărat 18 mingi din 38 de atacuri adverse aseară, avînd un procentaj de reuşită de 47%
Paula Ungureanu a apărat 18 mingi din 38 de atacuri adverse aseară, avînd un procentaj de reuşită de 47%

Articol de - Publicat duminica, 14 decembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 14 decembrie 2014 09:17

"Naţionala" României şi-a anulat aproape de tot aseară şansele de a avansa, cedînd în faţa gazdelor la un gol, după ce în minutul 55 era în faţă, 19-17.

Orice întîlnire cu Ungaria e un test sever al nervilor. Pentru jucătoare, antrenori, suporteri. Pentru toţi cei care privesc duelul talentelor şi al orgoliilor coborît pe teren, în jurul semicercurilor. Aşa a fost şi aseară, la Debrecen, în Fonix Arena, într-o atmosferă încinsă, pe alocuri chiar ostilă, cu 6.000 de fani maghiari învăluindu-şi echipa într-un uriaş covor sonor.

Româncele ştiau că singura variantă care oferă speranţă pentru continuarea spre semifinale este victoria. Şi-au dorit-o imens, aproape palpabil. Şi dorinţa, uneori, paralizează, întunecă, te face să te grăbeşti, să alegi greşit.

Început timid
Poate de aceea începutul de meci a fost îmbibat de erori, şi de o parte, şi de alta. Primul gol s-a înscris în minutul 6 şi au fost unguroaicele, prin Szucsanszki, cele care au inaugurat tabela. "Tricolorele" au şters zeroul din dreptul lor abia în minutul 11, printro aruncare violentă a Cristinei Neagu, cea de la care se aştepta, din nou, să fie şi creierul limpede, alert al echipei, dar şi furnizorul de focos.

Aseară însă, alături de ea a stat, pentru prima dată cu adevărat la acest Campionat European, portarul Paula Ungureanu. Intervenţiile ei inspirate, chiar eroice,inclusiv în situaţii de unu la unu, au oferit oxigen echipei care nu găsea soluţii în atac.

Maghiarele au fost mereu la conducere în prima repriză, jucătoarele noastre neavînd suficientă claritate în ofensivă. Cum se apropiau un pic, cum slăbeau imediat lanţul vigilenţei. Chiar şi aşa, cu un 7 metri concretizat de Neagu şi un gol al lui Perianu au venit de la 6-9 la 8-9, însă repriza s-a închis cu două goluri avans în favoarea gazdelor.

Revenire, dar nu pînă la capăt
Partea a doua a pornit cu româncele în inferioritate preţ de 40 de secunde, rămase din eliminarea dictată contra lui Neagu pe finalul primei jumătăţi. Maghiarele au profitat şi au mai pus un gol în traistă, dar aveau să vină două goluri consecutive excelente ale lui Brădeanu, două pătrunderi de predat la şcoală, şi speranţele se înviorau.

Încet-încet, construind fază cu fază, "tricolorele" s-au apropiat, au egalat la 13, chiar au condus cu 14-13, după două reuşite ale lui Neagu, dar abia în minutul 48 au trecut mai clar în faţă, 17-15.

Apărarea a funcţionat mai bine, a fost mai agresivă şi mai fermă, stingînd opţiunile ofensive ale adversarelor. Într-un meci cu puţine goluri per total, fiecare dintre ele căpăta valoare în plus. Cu 5 minute înainte de final, România încă era în avantaj, 19-17, dar parcă aerul stătea să explodeze.

Toth, intrată atunci, în ultimele minute, izbutise două goluri la rînd, identice, înşelînd viteza de reacţie a Paulei Ungureanu. Au fost preludiul prăbuşirii. Pentru că acel 19 a rămas înţepenit la noi, iar gazdele au înscris de trei ori.

Secunde blestemate
Chiar dacă am avut atacul în ultimele secunde, chiar dacă Gheorghe Tadici a cerut time out, descriind o posibilă schemă salvatoare, nimic nu s-a mişcat pe tabelă. A rămas 20-19 pentru Ungaria, care învinge dramatic, nu foarte convingător, dar învinge şi îşi menţine şansele de a progresa în competiţie.

Ceea ce nu mai pare a fi cazul României, zestrea ei fiind tot cea de la început, firavă, un punct. Luni e următorul meci, contra puternicei Spanii, de la ora 17:00. Pentru orgoliu.

România  19 (8)
Neagu 8, Brădeanu 3, Perianu 2, Băbeanu 2, Chintoan 1, Chiper 1, Pîrvuţ 1, Ciuciulete 1
Antrenor: Gheorghe Tadici

Ungaria  20 (10)
Szucsanski 4, Triscsuk 4, Tomori 3, Kovacsics 2 Toth 2,  Meszaros 1, Kovacsicz 1, Mayer 1, Bulath 1, Bognar-Bodi 1
Antrenor: Andras Nemeth

Grupa principală I
1. Norvegia    3    3    0    0    83-66    6
2. Spania 3    2    0    1    82-77    4
3. Ungaria    3    2    0    1    75-69    4
4. Danemarca    3    1    1    1    78-75    3
5. România    3    0    1    2    67-76    1
6. Polonia    3    0    0    3    64-86    0
*primele două formaţii se califică în semifinale
Rezultate, ieri: Danemarca-Polonia 28-19; Norvegia-Spania 29-26; Ungaria-România
Etapa următoare, mîine: Spania-România (17:00, TVR 2), Polonia-Norvegia (19:15), Ungaria-Danemarca (21:30)

ALTE ŞTIRI:

Doar 150 de suporteri români
Aseară, la partida contra Ungariei, România a avut cei mai puţin suporteri în Fonix Hall din Debrecen. Dacă la primul meci, cel cu Norvegia, 1.500 de conaţionali le-au susţinut pe Neagu şi compania, apoi 300 cu Danemarca şi Ucraina, aseară au fost doar circa 150. Ce s-a întîmplat? Deşi era sîmbătă şi mulţi români au vrut să fie prezenţi la dispută, s-au lovit de faptul că nu au mai găsit bilete. Cu o zi înainte, organizatorii au scos de la vînzare tichetele cele mai ieftine, cu 16 euro, şi le-au lăsat pe cele mai scumpe, de 35 de euro. Românii nu au mai plecat astfel de la Oradea, Cluj, Zalău, de teamă că nu vor putea asista la joc.

Au fluierat imnul şi ne-au făcut ţigani!
6.000 de maghiari au fost prezenţi aseară în Fonix Hall din Debrecen. La intonarea imnului României, galeria Ungariei, aflată într-una dintre peluzele sălii, s-a întors cu spatele şi a fluierat "Deşteaptă-te, române!" Ungurii au strigat, de asemenea, în mai multe rînduri "Ţiganiok! Ţiganiok!" şi au ridicat degetul mijlociu.

Danemarca, scor cu Polonia
Ieri, în primul meci al zilei, la Debrecen, în grupa I principală, Danemarca a învins lejer Polonia, 28-19. Nimic nu anunţa dezastrul din a doua repriză pentru poloneze, care s-au apărat extraordinar, iar la pauză scorul a fost egal, 9-9. Polonia a mai rezistat pînă la 12-12 în minutul 37, după care Danemarca a mai marcat de 16 ori, iar adversarele doar în şapte rînduri! Meciul, reeditarea finalei mici a Campionatului Mondial de anul trecut, a avut acelaşi deznodămînt, cu Danemarca învingătoare. Polonia rămîne singura echipă fără puncte în grupa I principală.

Norvegia, pas mare spre semifinale
Norvegia e singura echipă neînvinsă la Euro 2014, după ce aseară nordicele au trecut în derby-ul grupei cu 29-26 de Spania. Bronz olimpic la Londra, ibericele au jucat excelent în prima repriză, dar Bettina Riegelhuth a egalat la 16, în ultima secundă de joc, printr-o aruncare de la 15 metri! În partea a doua Norvegia a avut şi 4 goluri pe tabelă, 26-22, dar cu ajutorul fostului portar al Oltchimului, Silvia Navarro, Spania a egalat la 26. În ultimele cinci minute însă, Norvegia a mai punctat de trei ori şi nu a mai primit gol, iar cu maximum de puncte, 6, semifinalele sînt ca şi acontate.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
alb_rosu_in_vn
alb_rosu_in_vn  •  14 Decembrie 2014, 23:46

Din nou Tadici a facut o greseala uriasa. A luat time-out in minutul 52 cand aveam 19-17 si atacul, dandu-le o gura uriasa de oxigen maghiarelor. Are o mare problema cu time-outurile, mai ales ca nu stie ce sa le spuna fetelor iar ceea ce spune e de neinteles, e o varza totala. In afara de antrenor, nu avem nici jucatoare. In afara de Neagu si ungureanu (care de data asta a facut un meci bun), restul sunt sub-mediocre. A incercat si cu Ciuciulete, si cu Zanfir si cu Pirvut si cu... dar cu cine n-a incercat. Degeaba! Poate ca mai trebuia incercat cu Tacalie pe final. In ultimul rand, arbitrii ne-au ciupit pe final: fault in atac aiurea, eliminare gratuita la Pirvut si un 7 m nedat. Asta e t

Vezi toate comentariile (1)
Comentează