SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DIN JAPONIA

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // O ţară care impresionează prin disciplină și organizare: „Te întrebi de câte secole e nevoie pentru ca şi în România să fie la fel”

Articol de , - Publicat miercuri, 27 noiembrie 2019 09:00

Suntem în Kumamoto! O altă lume! Cea a bunului simţ. Oraşul în care se va disputa Mondialul de handbal e plin de viaţă, de oameni cumsecade şi de o civilizaţie de care suntem atât de departe

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii
  • CM de Handbal se va disputa în perioada 30 noiembrie - 15 decembrie, în Japonia;
  • România va juca 5 meciuri în grupe: cu Spania (30 noiembrie), Senegal (1 decembrie), Kazahstan (3 decembrie), Muntenegru (4 decembrie) și Ungaria (6 decembrie).
  • Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.

Calmul, organizarea, disciplina şi meticulozitatea japonezilor aproape că te scot din minţi. Salută respectuos şi sunt atât de amabili încât te întrebi de câte secole e nevoie pentru ca şi în România să fie la fel.

Ne liniştim repede când aflăm că în Japonia, din clasa întâi şi până într-a 6-a, se predă materia "Drumul spre bunul simţ", în care copiii învaţă cum să se comporte civilizat şi care sunt manierele de bun-simţ. Nimeni nu rămâne repetent până în clasa a 7-a, fiindcă aici principalul scop e să fii civilizat şi manierat! De fapt, ceea ce trebuie să aibă o naţiune puternică.

5,5 milioanede tonomate existau în Japonia la finalul anului 2018

Aşa ne-a întâmpinat Japonia. O ţară care pare pentru noi la capătul lumii, dar la cât de dezvoltată şi civilizată e, este, de fapt, începutul corect al lumii!

Japonezii sunt gazde primitoare, dar nu te înţelegi cu ei. Nici măcar recepţionerii hotelului nu ştiu engleză, însă şi ei, ca şi cei de pe stradă, restaurant sau de la diverse ghişee, nu renunţă să încerce să te ajute. Pe limba lor, prin semne, sunt dispuşi chiar să te ducă personal într-un loc anume, numai să te simţi bine în ţara lor.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
154085762372925
Nils Vig  •  30 Noiembrie 2019, 08:34

Pseudo cultură pentru pseudo ziariști; cultură la ziariști ca și la fotbaliști. Au scris în GSP că orașul este,, plin de TONOMATE cu mâncare,băuturi,cafea,etc." Băi, tonomate sunt ziariştii care scriu la comandă! Alea pe care le-aţi văzut voi sunt AUTOMATE ! TONOMATE sunt ale la care bagi fisa şi îţi cântă un cântec(melodia preferată)! Am citit mai demult şi despre meciurile de box de altădată, dintre,,Calistrat şi Cuţov"!

sasesase
sasesase  •  27 Noiembrie 2019, 15:23
Postat de olaru_andrei pe 27 Noiembrie 2019, 12:08

Prietene, iti raspund eu...pt cu sunt oltean si stau in Bucuresti de 13 ani!!! Omul nu a zis cu rautate, dar se pare ca tu nu ai ajuns niciodata in Moldova! DA, pot confirma ca sunt mai putin educati, de asta si gradul de saracie din zona este asa vizibil. Asa cum Ardealul este peste Oltenia si Muntenia la ora aceasta! Ai putea fi mai realist si mai putin incapatanat.

Și eu sunt oltean sau mai bine zis muntean, depinde cum vrei sa o vezi și cum accepți schimbarea raioanelor sau mai nou a granițelor județelor. Țin să te contrazic, am vizitat toată România, cap coada dar am rămas plăcut impresionat de anumite zone ale Moldovei cu oameni educați, citiți și primitori. Oameni educați sunt peste tot in Romania dar și needucați. Însă de an văzut în București și în anii 90-2000-2015 îmi arată că nu tocmai nivelul de educație și civilizație văzute în alte zone ale țării s ar regăsi și în București. Este scuzabil fiind capitala țării. Cat despre educația din Moldova as insistă să revizuiți câți carități, scriitori, poeți sau compozitori vin din aceea zona. Dar precizez și repet....educați și needucați sun peste tot in Romania. Depinde cei 7 ani de acasă, restul ce înveți in școală îți întăresc și dezvoltă educatia

aurelianionut
aurelianionut  •  27 Noiembrie 2019, 14:21

''Domnu'' reporter,ocupa-te de altceva..sincer nu sunt impotriva acestui tip de progres,dar sa trimiti corespondenti acolo sa cheltuiasca bani iar mai apoi sa scrie articolasele astea..mi se pare aiurea,avand in vedere nivelul de trai din Romania.Si-n plus,in ziua de azi,mai tot romanul are acces la informatia pe care crezi ca o dai tu,scriind aceste fituici.S-a dus vremea in care voi reporterii veneati cu informatii de negasit prin aceasta tara.Mie unul sincer,mi se pare jurnalism de tip comunist in care un jurnalist pleca intr-o delegatie iar apoi ne spunea lucruri de pe alte meleaguri(atunci blamau capitalismul)Asa ca domnu' reporteras de duminica,tu nu aduci nici un beneficiu,doar prejudiciu..cu banii aia pe care ii spargi matale acolo,hraneati 50 de copii de Sarbatori..Si na,dar n-ai matale fata de ziarist care merita asa ceva..esti fara pic de carisma

Vezi toate comentariile (21)
Comentează