SPORTURI  »  HANDBAL  »  PRELIMINARIILE CM 2015

Corespondență din Kraljevo » Meciul de care depinde totul! România se duelează cu Serbia pentru calificarea la Mondiale, dar și pentru Rio

Cristina Neagu este vedeta naționalei României +1   FOTO
Cristina Neagu este vedeta naționalei României

Articol de - Publicat sambata, 06 iunie 2015 00:00

România îşi joacă în dubla cu Serbia calificarea la Mondiale, dar şi şansele de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016.

România nu are amintiri plăcute cu Serbia la handbal. În 2006, naţionala vecină le lăsa acasă pe "tricolore" şi mergea la Europenele din Suedia. România era vicecampioana lumii, dar chiar şi aşa, echipa pregătită de Gheorghe Tadici a ratat dubla cu Serbia, o echipă care a reuşit la vremea aceea să-şi strîngă toate vedetele şi care a avut-o pe banca tehnică pe Anja Andersen.

Acum datele stau exact invers. Serbia este vicecampioana mondială, dar nu va alinia în faţa României cea mai bună echipă, după ce vedetele Lekici, Tomasevici, Cvijici, Damnjanovici, Erici au boicotat reprezentativa pregătită de Sasa Boskovici din cauza unor divergenţe cu selecţionerul.

Ratezi calificarea, adio Olimpiadă

Miza e una enormă în dubla cu Serbia. România este singura "naţională" din lume care a reuşit să se califice la toate ediţiile Campionatelor Mondiale de pînă acum. Pentru a păstra recordul, "tricolorele" trebuie să treacă însă de vicecampioana lumii. În plus, echipa care va pierde dubla confruntare, va rata şi orice şansă de a ajunge la Jocurile Olimpice din Brazilia, de anul viitor.

"Sîntem conştienţi că meciurile sînt foarte importante. Eu cînd am semnat contractul cu federaţia română, am stabilit drept obiectiv să calific această echipă la Olimpiadă. Pentru asta, implicit, trebuie să trecem de Serbia şi să ajungem la Mondialele din Danemarca", a declarat antrenorul României, suedezul Tomas Ryde.

Nordicul rîde cînd e întrebat dacă e un tehnician norocos, avînd în vedere că misiunea echipei sale s-a uşurat după boicotul sîrboaicelor. "Nu trebuie să jucăm cu gîndul că Serbia nu are cele mai bune handbaliste. Serbia e capabilă oricînd să joace bine, mai are şi alte jucătoare valoroase. Pe mine mă interesează cum joacă echipa mea, să dea totul pentru calificare", a declarat Ryde.

De aici a plecat Vlade Divac

Kraljevo are o mare tradiţie în baschet. La Kraljevo şi-a început cariera Vlade Divac, fostul mare baschetbalist sîrb, fostul star de la Sacramento Kings, în NBA. Considerat unul dintre cei mai valoroşi baschetbalişti sîrbi, Vlade Divac este acum cel care finanţează în mare măsură echipa locală Sloga, la care a făcut primii paşi sub panou. Un alt mare baschetbalist care s-a format la Kraljevo este Nenad Krstici, care a trecut şi el prin NBA, la Oklahoma City, iar în prezent evoluează în Turcia, la Anadolu Efes.

Fără tradiţie în handbal

Kraljevo nu este un oraş care respiră handbal. "Aici baschetul e la putere", explică oficialii federaţiei sîrbe. "Pentru că nu avem aşteptări mari de la această dublă, neavînd toată echipă, am vrut să promovăm handbalul şi în oraşe mai mici, care nu au tradiţie", a sunat explicaţia federaţiei de la Belgrad. Kraljevo are două echipe în prima ligă: Sloga Kraljevo, la baschet masculin, dar şi echipa de volei băieţi OK Ribnica. Pe lîngă România-Serbia, pe 14 iunie, şi naţionala masculină de handbal va juca tot aici partida cu Israel, din preliminariile CE 2016.

O sală de 12 milioane de euro

"New Ribnica" e noua sală de sport cu care se mîndresc locuitorii din Kraljevo, din sud-vestul Serbiei. La o populaţie de 68.000 de locuitori, Kraljevo are o bijuterie de sală, care a costat 12 milioane de euro. A fost inaugurată în acest an, pe 8 martie, cu prilejul meciului de tenis din Cupa Davis, între Serbia şi Croaţia. Novak Djokovici, liderul mondial, a deschis festinul, în victoria categorică, 5-0, a sîrbilor.

Sala "New Ribnica" are 3.550 de locuri, 750 de locuri de parcare, 8 vestiare, săli de conferinţe, un bazin pentru recuperare, două saune. A costat 12 milioane de euro, conform site-ului oraşului Kraljevo. "Ne-am dori să avem şi noi cît mai multe astfel de săli în România. Noi în 20 de ani am construit însă una singură", au spus oficialii federaţiei române.

"Vineri, de ziua mea, am primit din partea fetelor o brăţară cu un trifoi cu patru foi, ca să-mi poarte noroc. Le-am spus că aştept cadou şi calificarea la Mondiale"
Valentina Elisei Ardean

"Serbia e Serbia şi chiar dacă nu e cu echipa completă, va încera să ne pună probleme. Nu trebuie desconsiderate nici un moment"
Bogdan Burcea, antrenor secund România

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  06 Iunie 2015, 14:12

suntem vai mama noastra, ne calca sarboaicele in picioare si la kraljevo si la bucuresti. la ora asta suntem zero absolut in handbal, masculin si feminin deopotriva!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează