SPORTURI  »  HANDBAL  »  JO 2016

Cristina Neagu se gândește doar la meciurile de la turneul preolimpic: ”Avem o șansă unică să mergem la Rio!”

Cristina Neagu în duel cu norvegianca Tine Stange, în meciul de la Cluj // FOTO Raed Krishan
Cristina Neagu în duel cu norvegianca Tine Stange, în meciul de la Cluj // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 12 martie 2016 00:00

Cristina Neagu și o promisiune pentru turneul de calificare din Danemarca. Marian Ursescu a discutat cu liderul echipei de handbal a României, cea care poate mări cu aproape 50% lotul nostru olimpic! 

- Cristina, care a fost senzația să învingi Norvegia? Trecuseră 16 ani...
- Sunt fericită, chiar dacă ăsta nu a fost meciul cel mai important și cu toții ne gândim la turneul preolimpic de săptămâna viitoare. Cred că e o victorie mare pentru handbalul românesc. Nici nu-mi vine să cred, de când am început să joc handbal la senioare nu am învins niciodată Norvegia într-un meci oficial! Trebuie să uităm însă repede meciul ăsta și să ne gândim la turneul preolimpic. Tot insistăm cu aceste meciuri pentru că sunt cele mai importante. Cred că o înfângere acum nu schimba cu nimic psihic motivația pentru săptămâna viitoare. Ne gândim să fim în formă bună și să dăm totul în Danemarca.

- Norvegia v-a făcut atâtea zile nefericite, nordicele v-au făcut de atâtea ori să părăsiți terenul cu ochii în lacrimi, în momente importante. Acum s-a întors roata, în sfârșit! Au fost și ele triste o seară!
- E adevărat. Și cred că a fost o victorie clară în care am condus de la un capăt la altul. Am avut și 10 goluri diferență. Au fost și căderi, normale aș spune eu, dar la un moment dat ne uitam la tabelă, așteptam să treacă timpul, nu ne venea să credem că într-un final reușim o victorie împotriva lor. Niciun meci nu seamănă unul cu altul, nu știu ce o să fie duminică, la Stavanger, dar la Cluj a fost ziua noastră.

- Au părut la un moment dat că nu mai știu ce fac pe teren. Niciodată nu am văzut Norvegia atât de debusolată. Asta ați simțit și voi în teren?
- Da, am simțit că nu mai au soluții la un moment-dat, că nu mai știu ce să facă. Am avut și un portar într-o zi fantastică, apărarea a mers foarte bine. Ne-am luat măsuri pentru că știam că aleargă foarte mult și că vor veni rapid peste noi. În pozițional nu au reușit mare lucru. Au fost multe, dar noi am avut motivația, sprijinul publicului, am jucat din elan, și nu ne venea să credem când conduceam cu 10 goluri diferență. Să ne bucurăm după o victorie venită după 16 ani, după înfrângeri dureroase, la limită. Dar a trecut, deja eu mă gândesc la meciurile din Danemarca.

- Pentru adversare, pentru Danemarca, pentru Muntenegru, nu crezi că această victorie va lucra la psihicul lor? Nu crezi că vor juca mai cu teamă în fața unei echipe care a avut rezultate extraordinare în ultimul timp?
- Pe noi ne interesează ce facem noi. Am vorbit în vestiar, ne-am spus, ca și la Campionatul Mondial în acea săptămână fantastică, să dăm totul pe teren, să ieșim cu capul sus, împăcate că am făcut tot ceea ce este omenește posibil. Dacă pierdeam, o făceam în fața cele mai bune echipe a lumii, nu era o problemă, dar să ieșim mândre că am dat totul ca să învingem. Ne furaseră șansa de a juca pentru aur, am pierdut la Mondiale în fața lor, dar cu capul sus. Am intrat apoi montate în fața Poloniei și am urcat pe podium. Asta e atitudinea pe care ne dorim să o avem întotdeauna. Cred că acest lucru e cel mai important.

- Avem șansa să luăm primul loc în grupă la Euro 2016, dar pe de altă parte bate la ușă turneul preolimpic. Ce e mai important, să ne batem cu Norvegia la retur, cu riscul de a fi apoi obosite la Aarhus, sau să ne menajăm pentru Danemarca și Muntenegru?
- Din punctul meu de vedere, pentru mine personal, nu vorbesc în numele întregii echipe, meciul din Norvegia nu are niciun fel de importanță. Ne-am dorit să câștigăm la Cluj pentru că jucam acasă, în fața publicului nostru, veneam după Campionatul Mondial, ne doream să arătăm că nu degeaba am luat bronzul, că putem să punem capăt invincibilității lor după 16 ani. Acum, cel mai important e să ne refacem, avem o șansă poate unică să mergem la Olimpiadă. Locul 1 sau 2 în grupa pentru Euro 2016, nu contează. De obicei, noi ne-am calificat de pe locul 2, nu are importanță. Gândurile zboară doar la preolimpic.

- S-a stabilit programul, începem cu Danemarca, încheiem cu Muntenegru. Între ele Uruguay. Exact cum vă doreați?
- Cred că e OK. Avem un meci mai ușor între, un meci în care putem să ne refacem, să ne odihnim, fiecare să joace un timp mai lung, cred că e un program OK. Primul meci e cel mai important, ne poate da elan dacă vom câștiga împotriva Danemarcei. Cred că avem o șansă extrem de importantă.

- Vii după o perioadă grea la Buducnost în care nu ai jucat la capacitate maximă, jocul tău nu a mai fost cel cu care obișnuiseşi. Ce se întâmplă?
- Problema e că atunci când ai 10-15 goluri într-un meci, oamenii așteaptă aceeași concentrare de la tine, același joc. Cei care mă cunosc, care lucrează cu mine, știu că m-am întors extrem de obosită de la Mondiale, nu prea am vorbit despre asta. Am văzut comentarii că nu mai e aceeași Cristina Neagu. Am avut probleme fizice mari, nu mi-am revenit încă. Nu regret că am dat totul la turneul final din Danemarca, nu sunt robot.

- Parcă la echipa națională multe dintre voi au o evoluție mult mai bună decât la echipa de club.
- Nu știu, eu consider că mi-am făcut datoria și la echipa de club. Am demonstrat la echipa națională că formăm cu adevărat o echipă pentru că o jucătoare, oricât ar fi de valoroasă, nu poate câștiga singură un meci. Asta e cariera de sportiv. Când nu mai ești sus lumea începe deja să vorbească, sunt niște lucruri pe care mi le asum. Îmi doresc doar să fiu sănătoasă. Cât sunt săntoasă, pot menține un nivel înalt al jocului meu.

Cu rezervele

România va juca duminică, la Stavanger, de la ora 19:00, partida retur cu Norvegia, în preliminariile CE 2016. Antrenorul Tomas Ryde va menaja la acest joc câteva jucătoare de bază, urmând să dea șansă handbalistelor care au evoluat mai puțin în meciul tur. Din Norvegia, România va pleca în Suedia, acolo unde va pregăti ultimele zile înaintea turneului preolimpic. Pe 15 martie, de la ora 19:30, la Kristianstad, va avea loc un amical Suedia-România.

"Am fost stoarsă ca o lămâie după Campionatul Mondial. Mă bucur acum că am revenit la echipa României cu un meci bun, cu o victorie clară în fața Norvegiei"
Cristina Neagu

"Locul 1 sau 2 în grupa pentru Euro 2016 nu contează prea mult. Gândul nostru zboară acum la turneul preolimpic, trebuie să ajungem la Rio cu orice preț"
Cristina Neagu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
cristinaco71
cristinaco71  •  14 Martie 2016, 12:52

Va tin pumnii si sper din tot sufletul ca niciuna dintre fetele noastre de aur sa NU se accidenteze la acest turneu preliminar pentru olimpiada. Sunt convinsa ca va veti califica si ne veti face înca o MARE bucurie sa va vedem si la olimpiada de la Rio!!! Pentru mine sunteti ORICUM cele mai bune!!! HAI ROMÂNIAAAAAA!!!

807940796018170
Mihaela Panta  •  12 Martie 2016, 21:08

Si ma refer la autorul articolului, Ursescu, celebru printre altele pentru articolul acesta: http://www.gsp.ro/sporturi/handbal/comentariu-de-marian-ursescu-work-in-regress-romania-l-a-adus-pe-tomas-ryde-ca-pe-un-salvator-ce-s-a-intimplat-465181.html

807940796018170
Mihaela Panta  •  12 Martie 2016, 09:18

Asta inseamna sportiva mare, de caracter, sa vorbesti si cu oameni fara caracter ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează