SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI-SCM RM. VÂLCEA

CSM București - SCM Rm. Vâlcea, derby all in! Campioana își permite și un egal, Neagu și compania sunt obligate să câștige

Vâlcea are un avans de 3 puncte în clasament, însă un meci în plus disputat față de CSM. Foto: Marius Ionescu
Vâlcea are un avans de 3 puncte în clasament, însă un meci în plus disputat față de CSM. Foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat marti, 10 martie 2020 18:45

Rivalitatea dintre CSM București și SCM Rm. Vâlcea își consumă un nou episod. Cele mai puternice echipe din România se bat iar, aproape la baionetă, pentru un nou titlu de campioană.

  • CSM București și SCM Rm. Vâlcea se întâlnesc miercuri, de la ora 18:30, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe TVR 1.

Sezonul trecut, deși porneau clar cu șansa a doua, vâlcencele au cucerit trofeul, echipa pregătită de Florentin Pera având un parcurs de metronom.

"Am suferit un an de zile. E vremea revanșei!"

Antrenorul Adi Vasile crede că meciul va fi unul foarte echilibrat, dar e sigur că pentru echipa sa a venit vremea să câștige. "Va fi un meci cu o importanță aparte. Sezonul trecut a fost tare dificil, cu atât de multe accidentări... Pierzând campionatul, trebuie să spun că a fost un an de zile în care am suferit. Important e ca în viață să știi să suferi, să aștepți momentul revanșei și să muncești. Acum a venit, miercuri o să câștigăm, suntem foarte motivați", a declarat Adi Vasile.

Crina Pintea, pivotul CSM-ului, crede și ea că meciul va fi mai dificil decât unul de Liga Campionilor. "Ne cunoaștem foarte bine, va fi presiune foarte mare, dar eu am încredere în echipa mea, cred că putem să învingem și să ne realizăm obiectivele. E foarte important să fim unite și să luptăm până în ultima secundă", a declarat Crina.

"Vrem titlul și vom face totul ca să-l câștigăm!"

Florentin Pera spune că pentru Vâlcea nu există presiune la acest meci. "Pentru noi, obiectivul propus a fost locurile 1-3. L-am realizat, dar nu ne mulțumim cu puțin. Eu am fost întotdeauna antrenorul care și-a dorit totul, nu mă mulțumesc cu jumătăți de măsură. La fel e și acum, vrem titlul, am muncit mult pentru a ajunge aici, iar fetele sunt conștiente de importanța partidei", a spus Pera.

"CSM București e o echipă foarte bună, dar și noi avem jucătoare de valoare. Va conta foarte mult forma de moment. Îmi doresc să începem bine, să facem un joc bun în apărare și putem spera la victorie", crede și portarul vâlcean Marta Batinovici. Muntenegreanca își dorește să-i învingă pe antrenorii săi de la echipa națională, Per Johansson și Adi Vasile, care vor sta pe banca echipei bucureștene.

Doar șansa victoriei

CSM București e nevoită să câștige disputa cu Vâlcea pentru a avea avantajul rezultatelor directe. Campioana are și șansa egalului după ce a câștigat meciul tur, la limită, 20-19. Asta în eventualitatea în care vreuna dintre echipe nu se va mai încurca până la final.

De altfel, în acest sezon, Vâlcea a pierdut două partide (Bistrița și Cisnădie) și a făcut egal la Buzău. CSM București a fost învinsă și ea la Zalău și la Rm. Vâlcea, plus că a mai făcut un egal pe teren propriu cu Minaur Baia Mare. CSM a avut și șansa anulării rezultatelor Coronei Brașov, pentru că făcuse egal sub Tâmpa. 

Ultimele meciuri directe între cele două rivale

  • 25 august 2018: CSM București-SCM Rm, Vâlcea 31-33 (Supercupa României):
  • 9 octombrie 2018: CSM București-SCM Rm. Vâlcea 19-22 (Liga Națională);
  • 13 martie 2019: SCM Rm. Vâlcea-CSM București 29-30 (Liga Națională);
  • 21 aprilie 2019: CSM București-SCM Rm. Vâlcea 30-29 (Finala Cupei României);
  • 25 august 2019: CSM București-SCM Rm. Vâlcea 29-23 (Supercupa României);
  • 21 septembrie 2019: SCM Rm. Vâlcea-CSM București 20-19 (Liga Națională);

Samara Da Silva, vedeta din tur!

Meciul tur disputat la Rm. Vâlcea, pe 21 septembrie 2019, a fost unul extrem de disputat, crâncen pe alocuri. Vâlcea a condus cu 19-16 cu trei minute înainte de final, dar CSM a revenit și a egalat. Meciul se îndrepta spre un rezultat de egalitate, dar atunci brazilianca Samara da Silva, interul stânga al campioanei, a scos din "joben" o aruncare incredibilă. A catapultat balonul în vinclul porții apărate de croata Jelena Grubisici și a adus victoria echipei sale. Brazilianca a povestit apoi că nu a închis ochii când a tras la poartă. "Am jucat însă cu inima, am fost concentrate până la final și mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să câștigăm". Brazilianca și-a adus aminte că, în săptămâna dinaintea meciului cu CSM, antrenorul Florin Pera a pus prosoape în colțurile porților, iar jucătoarele trebuiau să arunce doar acolo. "Poate că m-a ajutat. Mingea trimisă de mine s-a oprit exact în vinclu", a explicat Samara.

Situația actuală în clasament

1. SCM Rm. Vâlcea171412466-38243p
2. CSM București161312444-36440p

Revenirea Cristinei, plusul CSM-ului

Cristina Neagu nu a jucat în meciul tur, de la Rm. Vâlcea, deși starul bucureștean a luat loc pe banca tehnică. A dat indicații, s-a agitat și a protestat la deciziile arbitrilor. În partea a doua a meciului, pentru că stătea în picioare, a primit chiar și o eliminare de două minute. La time-out-uri, Cristina a preluat chiar rolul de antrenor și a dat indicații colegelor. S-a simțit faptul că e foarte nerăbdătoare să intre și că suferă atunci când își vede echipa pierzând, neputând să ajute prin golurile ei. Cristina a revenit însă și are o formă de invidiat. În meciurile de Liga Campionilor, în acest an, a marcat de 57 de ori, având o medie de peste 9 goluri/meci!

Marea absență: Fraga Fernandez!

SCM Rm. Vâlcea nu se va putea baza în meciul de miercuri pe iberica Alicia Fraga Fernandez, conducătorul de joc al echipei. Vicecampioană mondială cu naționala Spaniei, Alice a suferit în meciul de campionat cu Măgura Cisnădie o ruptură musculară la gamba stângă. A plecat să se trateze în Spania și a revenit în România abia marți, cu o zi înaintea derbyului. Va fi o pierdere mare pentru campioană, Fraga având mereu evoluții excelente în meciurile cu CSM București. Vâlcea mizează însă pe forma extraordinară a celuilalt centru, Kristina Liscevici, sârboaica având prestații extraordinare în ultimele meciuri de Liga Campionilor.

Cum arată "7"-le de bază la CSM

  • Portar: Jelena Grubisici (Denisa Dedu)
  • Extremă stânga: Itana Grbici
  • Inter stânga: Cristina Neagu
  • Centru: Andrea Lekici
  • Inter dreapta: Andrea Klikovac
  • Extremă dreapta: Carmen Martin
  • Pivot: Dragana Cvijici (Crina Pintea)

Cum arată "7"-le de bază la Vâlcea

  • Portar: Marta Batinovici (Iulia Dumanska)
  • Extremă stânga: Ann Grete Norgaard (Cristina Florica)
  • Inter stânga: Irina Glibko
  • Centru: Kristina Liscevici
  • Inter dreapta: Mireya Gonzalez
  • Extremă dreapta: Marta Lopez
  • Pivot: Asma Elghaoui

Top 5 marcatoare în Liga Națională

CSM București

  1. Crina Pintea 53
  2. Iulia Curea 50
  3. Cristina Neagu 48
  4. Itana Grbici 40
  5. Andrea Lekici 39

SCM Rm. Vâlcea

  1. Asma Elghaoui 71
  2. Ann Grete Norgaard 61
  3. Mireya Gonzalez 52
  4. Irina Glibko 50
  5. Marta Lopez 43

Cine merge în Ligă?

Miza câștigării campionatului e una uriașă. Federația Europeană de Handbal a schimbat sistemul de desfășurare a Ligii Campionilor din viitorul sezon. Astfel, primele 9 țări în clasamentul coeficienților vor avea dreptul să înscrie echipa campioană direct în faza grupelor. Va mai merge direct țara care va da câștigătoarea Cupei EHF în actualul sezon. Celelalte locuri vor fi invitații date de EHF pe baza unor criterii bine stabilite. În aceste condiții, pentru a nu sta la mâna EHF, doar echipa campioană a României va fi sigură de participarea în Ligă. E drept că, oricare dintre echipe se va clasa pe doi, sunt șanse mari să primească wild-card din partea EHF, mai ales că atât SCM Rm. Vâlcea, cât și CSM București sunt calificate în "sferturile" Ligii, în sezonul în curs. 

5 milioane de euroe bugetul echipei de handbal a CSM București în actualul sezon. Vâlcea are un buget de două milioane de euro

18.500 de eurocâștigă lunar starul CSM București, Cristina Neagu. La Vâlcea, cel mai mare salariu este de 7.000 de euro, cel al Kristinei Liscevici

43 de meciuria stat pe banca tehnică a echipei campioane Florentin Pera în Liga Florilor. A câștigat 38, a pierdut 4 și unul s-a terminat la egalitate

12 meciuria bifat în postura de "principal" la CSM antrenorul Adi Vasile. A câștigat 10 și două s-au terminat la egalitate. Egalul cu Brașov a fost anulat

Măsuri de securitate sporite

Din cauza epidemiei de coronavirus, derbyul handbalului feminin se va juca fără spectatori. Suporterii care și-au achiziționat bilete își vor primi banii înapoi. Federația Română de Handbal a comunicat că fiecare echipă are dreptul să intre în sală cu maximum 25 de persoane, incluzând aici jucătoarele, antrenorii, stafful medical, conducătorii. Cluburile s-au plâns că numărul este mult prea mic, având în vedere că, în general, loturile echipelor au 20 de jucătoare, plus alte 8-10 persoane în staff. La meciurile fără spectatori se va intra pe baza unui tabel nominal semnat de delegații echipelor! 

Citește și:

Întâlnire de 50 de ani de la titlul mondial » Povești de excepție spuse de Gațu, Birtalan, Oțelea sau Goran

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (2)
ceaiuri
ceaiuri  •  11 Martie 2020, 15:32

un meci intre doua echipe diferite...csm se bazeaza mai mult pe valoarea individuala(au jucatoare mult mai bune ce pot castiga un meci)pe cand la valcence jocul echipei conteaza,asteptam un meci spectaculos iar cel mai bun sa castige(pt pariori poate sa fie o provocare un egal sau un 2)

xac13
xac13  •  11 Martie 2020, 09:54

In afara ca se desfasoara fara spectatori , avantaj Valcea , un alt avantaj il reprezinta cuplul de arbitrii !!! Fara experienta, dar cu multe greseli ??? in partidele arbitrate . Daca vor gresi pentru Valcea este de vina lipsa de experienta !!! Propun federatiei de Antihandbal inaintea meciului de astazi si inmanarea titlului de campioana echipei din Valcea .

Vezi toate comentariile (2)
Comentează