SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL PE PLAJĂ

Cu mingea pe nisip » România va participa în premieră la Campionatele Europene de tineret pe plajă

Foto: Florin Pătrașcu (Telegraf Constanța) +3   FOTO
Foto: Florin Pătrașcu (Telegraf Constanța)

Articol de - Publicat marti, 23 iunie 2015 00:00

Handbalul pe plajă se află printre sporturile propuse pentru a intra în familia jocurilor olimpice în 2020.

Asaltată de turiști la finalul săptămânii, plaja din stațiunea Mamaia a oferit un spectacol inedit. Handbal pe nisip. Un sport tînăr pentru România, dar aflat în plină expansiune în întreaga lume.

Drept dovadă, se vorbește tot mai serios ca handbalul pe plajă să devină sport olimpic cu drepturi depline în 2020. La noi se află doar la început, iar federația a organizat rapid un festival național pe plajă pentru a le oferi componenților loturilor naționale de tineret șansa de a se pregăti pentru o participare istorică la Campionatul European, atît la fete, cît și pentru băieți.

Selecționați în urma turneelor finale de juniori, micii tricolori au primit un wild-card pentru a lua startul la competiția din Spania, la Lloret, în perioada 26 iunie - 5 iulie. Prima competiție oficială le-a scos în cale o grupă dificilă, identică în ambele întreceri, cu Elveția, Rusia și Spania.

Reguli total diferite

Handbalul pe plajă este cu totul diferit față de cel din sală. Doar porțile au aceeași dimensiune, dar barele sînt rotunde. În schimb, terenul de nisip este mult mai mic, 27/17 metri, iar semicercul s-a transformat într-o linie dreaptă, la 6 metri distanță de buturi.

Lotul fiecărei echipe numără cel mult zece jucători, dintre care patru intră pe teren. Pe faza ofensivă, portarul este înlocuit de "specialist", care poartă un tricou distinctiv și coordonează atacul. Pentru că se joacă pe nisip, driblingul iese din discuție.

Drept urmare, ca să nu comită pași, jucătorii au două opțiuni. Ori pasează, ori lasă mingea să cadă pe nisip și o pot lua din nou. Mingea este din cauciuc, Partida se desfășoară pe parcursul a două reprize de cîte 10 minute.

Cine cîștigă prima repriză are 1-0, iar dacă se impune și în a doua, cîștigă și meciul, cu 2-0. În cazul în care fiecare echipă se impune în cîte o repriză, scorul este egal, 1-1, iar departajarea se face în urma un serii de cinci aruncări pe contraatac, "shoot-out".

Goluri și puncte

Scorul este greu de contorizat de către fani, pentru că fiecare gol nu valorează la fel. Astfel, cele mai importante sînt reușitele din aeriene și aruncările de penalizare, care aduc 3 puncte, în timp ce fiecare gol marcat de specialist, sau de portar din poartă în poartă, dar și cele din piruetele complete, de 360 de grade, înseamnă cîte 2 puncte. Aruncarea simplă, din săritură sau de pe picioare, înseamnă un singur punct. Grație acestui sistem, răsturnările de scor sînt foarte dese.

Învățați de turci

Pentru a dezvolta handbalul pe plaja din România, federația europeană a trimis la Mamaia un antrenor specialist, turcul Burak Tezcan, care a susținut cursuri teoretice și practice (inițiere, pregătire fizică și tactică, noțiuni de regulament) cu antrenorii români și a supervizat competiția.

"Handbalul pe plajă în România are un mare potențial. Față de anul trecut, observ deja progrese considerabile în rîndul jucătorilor, ca tehnică și tactică. Dacă se vor organiza mai multe competiții în anii următori și va exista infrastructură, România poate deveni o forță în handbalul pe plajă", a declarat oficialul EHF.

"Este aproape la fel de frumos ca-n sală. M-am obișnuit mai greu, am cam mușcat din nisip, dar este distracție"
Robert Nagy, component lot național de tineret

"Nici nu știam regulile, abia acum le învățăm. Este distractiv, mai ales că joc și portar, și specialist"
Bianca Curmenț, componentă lot național de tineret

"Handbalul pe plajă este un sport spectaculos și, fiind constănțean, îmi place să îl urmăresc. Un jucător valoros de handbal poate face față atît indoor, cît și pe nisip"
Aihan Omer, selecționerul "naționalei" de handbal masculin

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
flm90
flm90  •  23 Iunie 2015, 15:44

ciuca batailor...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează