SPORTURI  »  HANDBAL  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Culise explozive din FR Handbal » Xavier Pascual nu a gustat „glumița federală” și a decis să încheie colaborarea! + de ce au fost blocați banii de la ANS

Conferința Federației Române de Handbal. De la stânga la dreapta: Viorel Mazilu, Xavier Pascual, Constantin Din, George Buricea
Conferința Federației Române de Handbal. De la stânga la dreapta: Viorel Mazilu, Xavier Pascual, Constantin Din, George Buricea

Articol de - Publicat joi, 01 februarie 2024 18:26 / Actualizat joi, 01 februarie 2024 19:06

Multe discuții și schimbări au apărut recent în cadrul FR Handbal, de la numirea unui nou antrenor la naționala masculină până la demisii și înlocuiri în partea administrativă, iar președintele Constantin Din a încercat să le explice. Sursele GSP oferă însă informații suplimentare legate de aceste mișcări.

Președintele Constantin Din a susținut miercuri, la sediul Federației Române de Handbal, o conferință de presă în care a încercat să explice tot ce s-a întâmplat bine sau rău din punct de vedere administrativ în handbalul mioritic din ultima perioadă.

Despre demisia lui Xavier Pascual și numirea lui George Buricea

După ce Xavier Pascual a spus că este obosit și că din martie 2023 l-a anunțat pe președintele Constantin Din că vrea să plece, acesta din urmă s-a fâstâcit ca un adolescent de față cu „profesorul” Pasqui și nu a avut puterea ca în primele 5-6 minute ale discursului său să spună clar că Xavier Pascual nu mai este selecționerul României.

La intervenția jurnaliștilor, Din a bălmăjit câte ceva și până la urmă a spus că spaniolul va fi consilierul său tehnic, iar noul selecționer al naționalei masculine va fi George Buricea.

Antrenorul constănțean va semna un contract pe 2 ani, până la finalul mandatului președintelui Din, și va rămâne la națională indiferent de rezultatul „dublei” cu Cehia din luna mai, pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025. Are ca obiectiv promovarea jucătorilor tineri, iar echipa națională să practice un handbal modern, spectaculos și să se califice constant la turneele finale.

Surse din FRH au confirmat pentru GSP că pentru munca sa George Buricea va fi plătit cu 5.000 de euro pe lună, față de contractul lui Xavier Pascual care, spun aceleași surse, era de 16.000 de euro lunar.

Buricea a fost ales selecționerul României de pe o listă scurtă, pe care s-au mai aflat Eliodor Voica și Ovidiu Mihăilă.

Culise explozive din FR Handbal » Xavier Pascual nu a gustat „glumița federală” și a decis să încheie colaborarea! + de ce au fost blocați banii de la ANS
George Buricea, antrenorul lui CSM Constanța și al naționalei

De ce a plecat Xavier Pascual? Posibil din cauza unei „glumițe” federale!

Așa cum a declarat pentru GSP, Xavier Pascual i-a prezentat președintelui raportul de activitate după locul 22 ocupat de România la Campionatul European din Germania. Raportul a fost înaintat săptămâna trecută, iar discuția finală dintre cei doi a avut loc luni.

Surse GSP au confirmat că Din și Pascual au negociat pentru continuarea colaborării, care ar fi expirat în luna august, dar au intervenit două probleme: una legată de partea financiară a contractului și una legată de apariția în presă a „demisiei” lui Xavier Pascual.

Legat de partea financiară, aceleași surse au dezvăluit că antrenorul voia mărirea contractului de 16.000 de euro lunar, iar președintele Din nu a fost de acord, el dorind micșorarea acestuia.

S-a confirmat și că actualul președinte a preluat contractul lui Xavier Pascual oferit de fostul președinte al FRH, Alexandru Dedu, și că Din nu i-ar fi oferit niciodată catalanului o sumă atât de mare.

Dacă, probabil, Din și Pascual ar mai fi putut negocia în privința banilor, când în presă a apărut informația neadevărată la acel moment despre demisia selecționerului, acesta a devenit inflexibil.

Culise explozive din FR Handbal » Xavier Pascual nu a gustat „glumița federală” și a decis să încheie colaborarea! + de ce au fost blocați banii de la ANS
Xavier Pascual vorbind cu Liviu Caba Foto Imago

Xavier Pascual a prezentat raportul de activitate de la EURO doar președintelui Constantin Din și antrenorului federal Alin Șania.

Surse federale au confirmat pentru GSP că Alin Șania, fiind antrenor federal, a primit și raportul de activitate al selecționerului de la lotul de tineret, Adrian Petrea, pe care l-a citit în fața a trei colegi, dar l-a prezentat ca fiind al lui Xavier Pascual.

La sfârșitul citirii raportului, Șania a făcut o glumă și a încheiat prezentarea „citind”: „...îmi depun demisia!” Apoi una dintre cele trei persoane prezente la citirea respectivului raport a dat mai departe „gluma lui Șania” în presă. Alături de Alin Șania, în biroul respectiv se aflau două foste jucătoare și un antrenor.

Xavier Pascual nu a gustat „glumița federală” și a decis să încheie colaborarea cu FRH, fără să ceară despăgubiri financiare, așa cum a precizat președintele Constantin Din.

Despre relația FRH cu ANS

„Oricum banii de la Agenția Națională pentru Sport ne ajung doar pentru un cantonament și o participare la un turneu final!”, a declarat președintele FRH.

Federația Română de Handbal a fost declarată neeligibilă de către ANS cu privire la alocarea banilor de la bugetul public pe 2024. Oficial, din cauza nerespectării regulamentelor și statutului de către conducerea FRH, a justificat decizia Agenția Națională pentru Sport.

Neoficial, surse din handbal au confirmat pentru GSP că banii pentru handbal au fost momentan blocați mai ales după necalificarea echipei naționale feminine la turneele preolimpice, dar și din cauza faptului că președintele Constantin Din nu a informat-o în primul rând pe președinta Agenției, Elisabeta Lipă, în legătură cu intenția de a depune candidatura României în vederea organizării CE 2026 și a vorbit direct cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, la o întrunire de la Izvorani.

Culise explozive din FR Handbal » Xavier Pascual nu a gustat „glumița federală” și a decis să încheie colaborarea! + de ce au fost blocați banii de la ANS
Elisabeta Lipă

FRH a depus la ANS la începutul acestei săptămâni dosarul prin care solicită 29 de milioane de lei din partea statului român pentru activitățile din 2024, după ce anul trecut a primit aproximativ 5 milioane.

ANS are alocată într-o primă etapă suma de 104 milioane de lei pentru cele 71 de federații, dar aceasta va fi majorată dacă se obțin anumite performanțe.

Despre relația Din - Mazilu

Culise explozive din FR Handbal » Xavier Pascual nu a gustat „glumița federală” și a decis să încheie colaborarea! + de ce au fost blocați banii de la ANS
Viorel Mazilu (stânga) și Constantin Din în tribună Foto: Imago

„Domnul Viorel Mazilu a demisionat din funcția de secretar general și va fi director tehnic în FRH”, a declarat președintele Constantin Din.

GSP a informat în exclusivitate despre demisia lui Viorel Mazilu după o ceartă în mai multe episoade cu președintele Constantin Din, conflict care a escaladat săptămâna trecută.

Viorel Mazilu, chiar dacă a greșit în luarea unor decizii, nu a mai vrut să facă anumite compromisuri, necesare în funcția respectivă”, a spus pentru GSP o sursă federală.

După acuze reciproce, în care cei doi conducători ai FRH au schimbat modul de exprimare de la academic la colocvial, Viorel Mazilu și-a depus joia trecută demisia din funcția de secretar general și nu a mai mers nici la Köln, alături de Constantin Din și Andrei Luca, pentru susținerea candidaturii României în vederea organizării Campionatului European feminin din 2026, în tandem cu Slovacia.

Și din acest motiv, Din și Luca s-au întors de la Köln duminică dimineața, după ce sâmbătă după-amiază EHF a anunțat că amână pentru luna aprilie desemnarea țărilor organizatoare pentru EURO 2026. 

Cei doi oficiali români trebuiau să asiste la finalele Campionatului European duminică după-amiază, dar din cauza problemelor interne ale FRH, președintele Din a hotărât întoarcerea de urgență în țară duminică dimineața.

În această perioadă, FRH nu a anunțat demisia din funcția de secretar general a lui Viorel Mazilu deoarece Constantin Din a încercat să-l întoarcă pe fostul internațional, cu care a făcut echipă în fruntea federației până săptămâna trecută.

Cum Mazilu a rămas neclintit, în ciuda intervenției mai multor persoane cu putere de decizie în România, dar mai ales a unei prieten comun, s-a ajuns la un compromis: pentru a nu pleca din FRH, lui Viorel Mazilu i s-a oferit postul de director tehnic, poziție ocupată în trecut de Mihail Bocan.

Dacă Mazilu nu-și dădea demisia, surse FRH au confirmat pentru GSP că postul de director tehnic i-ar fi fost atribuit antrenoarei federale Nicoleta Alexandrescu.

Despre numirea în funcția de secretar general a lui Andrei Nicolae Luca

„Noul secretar general al FRH va fi domnul Andrei Nicolae Luca!”, a anunțat președintele Constantin Din.

Rămas fără secretar general, după demisia lui Viorel Mazilu, Constantin Din a ofertat mai multe persoane pentru această funcție, printre care directorul executiv al FRH, Daniel Vasile, și directorul departamentului organizare, Andrei Nicolae Luca.

Refuzat de primul, cu care este într-o relație de prietenie de peste 30 de ani, Din i-a oferit postul de secretar general lui Andrei Luca, unul dintre oamenii cei mai calificați în administrație sportivă și în managementul handbalului pe care îi are FRH.

Culise explozive din FR Handbal » Xavier Pascual nu a gustat „glumița federală” și a decis să încheie colaborarea! + de ce au fost blocați banii de la ANS
Andrei Luca (stânga), aici alături de antrenorul Aurelian Roșca. FOTO sportpictures

Chiar dacă Luca a fost dat afară din federație anul trecut de fostul director executiv al FRH, mutare aprobată de președintele Constantin Din, iar apoi acesta din urmă și-a dat seama de gafa făcută și l-a readus în federație, Andrei Nicolae Luca a trecut cu vederea acele probleme și a acceptat noua funcție.

Surse federale au dezvăluit pentru GSP că președintele are deja o problemă cu noul secretar general, deoarece acesta vrea să intre în politică și astfel va pleca din handbal. Luca va candida la funcția de primar în comuna Șirineasa din județul Vâlcea, unde are o locuință și un proiect important pe fonduri europene pentru dezvoltarea localității.

Confuzie totală la conferința în care Constantin Din a anunțat despărțirea de Xavier Pascual

Citește și: 

Confuzie totală la conferința FRH » Într-un final, George Buricea a fost anunțat selecționer: „Probabil el va prelua frâiele”
NAȚIONALA MASCULINĂ
Confuzie totală la conferința FRH » Într-un final, George Buricea a fost anunțat selecționer: „Probabil el va prelua frâiele”
Fostul mare jucător îl „distruge” pe Xavi Pascual: „A fost ciuca bătăilor”
ATAC
Fostul mare jucător îl „distruge” pe Xavi Pascual: „A fost ciuca bătăilor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
MaxiP
MaxiP  •  02 Februarie 2024, 18:20
Postat de razvyyc pe 02 Februarie 2024, 16:58

Nimeni nu zice că trebuie înlocuite vărfurile. Dar Rotaru, Tărâță, Ghiță pot fi inlocuiți. Cu cine? Cum l-au găsit pe Stanciuc mai pot afla și alții, trebuie insă aduși lângă echipa națională de mici. Nu alungați și înjurați când vin la lot (vezi comportamentul lui Mazilu cu juniorii).

Bine, sa-l pui pe Mazilu in vreo functie a federatiei denota profesionalismul federatiei. Din momentul in care a fost pus am spus ca e bataie de joc, omul e... ce e. Raman de parerea ca un jucator ajunge la echipa nationala cand merita, nu de mic. Poate ajunge si de mic daca intr-adevar e la nivelul necesar si se afla intre cei mai buni pe postul pe care joaca din intreaga tara. Dar argumentul ca e mic, nu e suficient, jucatorii nu cresc la echipa nationala. Experienta si-o formeaza la cluburi.

razvyyc
razvyyc  •  02 Februarie 2024, 16:58
Postat de MaxiP pe 02 Februarie 2024, 15:55

Un ciclu olimpic are totusi 4 ani, nu 2. Intinerirea lotului nu se face la echipa nationala, iti trebuie acei tineri. Sa intinerim cu cine? Oricum echipa masculina e destul de tanara, iarasi exemplul dat de tine cu Franta... cine i-a inlocuit, Henry si Trezeguet? Ok, hai sa-l inlocuim pe Grigoras. Cu cine? Nu ai cu cine, iti pierzi singurul jucator de nivel international bun din lot. Noi avem nevoie de 3-4 cicluri olimpice ca sa incepem sa avem jucatori de calitate, asta presupune munca federatiei, selectionerul nu are nicio treaba, pentru el e simplu, va lua ce are mai bun. Da, inlocuiesti un veteran care nu mai are fizicul si motivatia din vremurile bune, daca ai ceva mai de perspectiva la un nivel apropiat. De-acord, nu fortezi cu o echipa batrana care e in regres evident, dar trebuie sa ai cu ce. Tot Franta s-a intinerit ciclic la handbal, dar au avut cu ce. Si desi l-au pastrat pe Karabatic in echipa, a putut fi inlocuit in orice moment cu un Prandi cu cateva clase peste dpdv fizic, dar e jucator de talie mondiala. Ei produc jucatori, noi nu avem baza de selectie. Iar pe aia nu o formeaza selectionerul. Chestia asta se omite de zeci de ani, degeaba cer ei selectionerului intinerirea lotului, asta nu creste cu nimic nivelul lotului. Ba din contra, momentan echipa sta in jucatori nu neaparat tineri (desi nu chiar veterani) si tinerii care ar putea fi variantele alternative nu dau semne ca ar fi vreodata mai eficienti.

Nimeni nu zice că trebuie înlocuite vărfurile. Dar Rotaru, Tărâță, Ghiță pot fi inlocuiți. Cu cine? Cum l-au găsit pe Stanciuc mai pot afla și alții, trebuie insă aduși lângă echipa națională de mici. Nu alungați și înjurați când vin la lot (vezi comportamentul lui Mazilu cu juniorii).

MaxiP
MaxiP  •  02 Februarie 2024, 15:55
Postat de razvyyc pe 02 Februarie 2024, 15:25

Nu sunt de acord. Este de preferat munca ciclică (de exemplu, un ciclu olimpic). Asta implica întinerirea lotului la începutul unui ciclu. Nu există echipe campioane încropite peste noapte din valori ci din jucători cu relații de joc între ei. Franța la fotbal, cel mai bun exemplu. David Ginola și Eric Cantona făceau furori in Anglia insă nu erau convocați, antrenorii preferând jucători că Thierry Henry, David Trezeguet, Benzema, etc. Rezultatele nu au întârziat să apară. La români întinerirea este și mai necesară. Jucătorii/ jucătoarele mari nu au motive pt un joc bun. Remunerația este slabă de tot și nu mai riscă, ei își câștigă existența la echipele de club.

Un ciclu olimpic are totusi 4 ani, nu 2. Intinerirea lotului nu se face la echipa nationala, iti trebuie acei tineri. Sa intinerim cu cine? Oricum echipa masculina e destul de tanara, iarasi exemplul dat de tine cu Franta... cine i-a inlocuit, Henry si Trezeguet? Ok, hai sa-l inlocuim pe Grigoras. Cu cine? Nu ai cu cine, iti pierzi singurul jucator de nivel international bun din lot. Noi avem nevoie de 3-4 cicluri olimpice ca sa incepem sa avem jucatori de calitate, asta presupune munca federatiei, selectionerul nu are nicio treaba, pentru el e simplu, va lua ce are mai bun. Da, inlocuiesti un veteran care nu mai are fizicul si motivatia din vremurile bune, daca ai ceva mai de perspectiva la un nivel apropiat. De-acord, nu fortezi cu o echipa batrana care e in regres evident, dar trebuie sa ai cu ce. Tot Franta s-a intinerit ciclic la handbal, dar au avut cu ce. Si desi l-au pastrat pe Karabatic in echipa, a putut fi inlocuit in orice moment cu un Prandi cu cateva clase peste dpdv fizic, dar e jucator de talie mondiala. Ei produc jucatori, noi nu avem baza de selectie. Iar pe aia nu o formeaza selectionerul. Chestia asta se omite de zeci de ani, degeaba cer ei selectionerului intinerirea lotului, asta nu creste cu nimic nivelul lotului. Ba din contra, momentan echipa sta in jucatori nu neaparat tineri (desi nu chiar veterani) si tinerii care ar putea fi variantele alternative nu dau semne ca ar fi vreodata mai eficienti.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează