SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN 2014

Dacă e decembrie, e naţionala de handbal! Cea mai valoroasă naţională din România e cotată abia cu şansa a zecea la titlul continental

Articol de - Publicat sambata, 06 decembrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 06 decembrie 2014 09:41

După 2005, argint mondial, şi 2010, bronz european, fetele vor să adauge 2014 ca un alt an de referinţă pentru handbalul românesc. România debutează mîine cu Norvegia la ora 19:15 (TVR2)
Luna decembrie ar trebui să fie decretată luna handbalului. De mulţi ani, naţionala feminină a României îşi pune suporterii la încercare în luna cadourilor. A fost Revelion mai devreme în 2005, cînd România a pierdut doar în faţa gazdei Rusia titlul mondial, au fost cadouri sub brad şi după Euro 2010, cînd bronzul a atîrnat la gîtul fetelor. Prea puţin însă parcă pentru o echipă care tot timpul a dat senzaţia că putea mult mai mult.

România a fost mai mereu creditată cu şanse la podiumul Mondial şi European, de la generaţia Marianei Tîrcă şi Valentinei Cozma, continuînd cu cea la Luminiţei Huţupan, a Steluţei Luca sau a Simonei Gogîrlă şi pînă la cea a Cristinei Vărzaru, Aureliei Brădeanu ori cea de azi, cu Cristina Neagu, Cristina Zamfir sau Adriana Ţăcălie în rolurile principale. Calculele hîrtiei nu au fost însă respectate.

La ediţia actuală, România nu mai e în lumina reflectoarelor. Nu mai e printre favorite, iar handbalistele cred că e mai bine. A dispărut presiunea. Chiar şi aşa, ambiţiile sînt mari. "Trebuie să fim realiste, va fi greu să jucăm pentru o medalie. Însă, cu siguranţă, vom da totul pe teren şi vom încerca să facem meciuri cît mai bune", promite Cristina Neagu, starul echipei României. Cea mai bună handbalistă a lumii în 2010, Neagu îşi doreşte un parcurs asemănător ca în Danemarca, dar nu trăieşte din amintiri. "S-a întîmplat acum patru ani, eu privesc înainte şi vreau să ajut acum echipa, să ne clasăm cît mai sus", a subliniat interul stînga.

"România are forţă să bată orice echipă din lume. Totul depinde numai de noi. Locul de final va arăta însă valoarea echipei României"
Aurelia Brădeanu, căpitanul României

"Targetul nostru pentru acest European e clasarea între primele opt locuri. Sigur că nu ne vom mulţumi cu puţin, dar obiectivul final al acestei echipe e calificarea la Olimpiada din 2016"
Gheorghe Tadici, antrenor

Grupă extrem de grea
România a nimerit poate în cea mai grea grupă de la Euro 2014, alături de cele mai galonate echipe la campionatele continentale. Norvegia este campioana Europei şi deţinătoarea titlului olimpic, dar mai mult decît atît, în istoria sa a cîştigat 9 medalii la Europene, dintre care 5 de aur! Danemarca are şi ea trei titluri în palmares şi alte două medalii de argint. Outsiderul grupei, Ucraina, e printre puţinele echipe care a bifat toate cele 10 ediţii disputate pînă acum, iar la cea din 2000, din România, a urcat pe podium, pe treapta a doua!

Avantajul suporterilor!
România are un mare atu la Euro 2014. Meciurile grupei B se vor juca la Debrecen, un oraş aflat foarte aproape de graniţa de vest a României. Practic, de la Oradea pînă la Debrecen sînt doar 75 de kilometri.

În aceste condiţii, "tricolorele" vor avea un mare sprijin în tribune, la fiecare meci anunţîndu-se peste 1.000 de suporteri care vor veni special din România.

"Ne dorim ca suporterii să fie alături de noi. Ne-am simţit formidabil în 2012 şi 2013, la turneele disputate în Serbia, cînd am jucat cu două mii de români alături. Sper să ne ridicăm la aşteptările lor", a declarat căpitanul Aurelia Brădeanu.

GRUPA A GRUPA B GRUPA C GRUPA D
Ungaria Norvegia Suedia Muntenegru
Spania Danemarca Germania Franţa
Rusia ROMÂNIA Croaţia Serbia
Polonia Ucraina Olanda Slovacia

  • Programul jocurilor (TVR 2)
    • 7 decembrie, 19:15 România-Norvegia
    • 21:30 Danemarca-Ucraina
    • 9 decembrie, 19:15 România-Danemarca
    • 21:30 Ucraina-Norvegia
    • 11 decembrie, 19:15 România-Ucraina
    • 21:30 Norvegia-Danemarca

Favoritele caselor de pariuri
Norvegia 3,00
Ungaria 4,50
Muntenegru 5,00
Franţa 8,00
Croaţia 13,00
Danemarca 15,00
Serbia 17,00
Rusia 21,00
Germania 21,00
Spania 21,00
România 27,00
Suedia 51,00
Olanda 101,00
Polonia 101,00
Ucraina 301,00
Slovacia 301,00

Marile absenţe de la Euro 2014
Anita Gorbicz (Ungaria), Katrine Lunde, Tonje Nostvold, Linn Jorum Sulland (Norvegia), Oana Manea, Luciana Marin (România), Kinga Byzdra (Polonia), Nathalie Augsburg, Susann Muller, Isabel Klein (Germania), Iulia Managarova (Ucraina), Sanja Damnjanovici, Kristina Liscevici (Serbia)

Lotul României la Euro 2014

  • Portari: Paula Ungureanu (HCM Baia Mare), Ionica Munteanu (SCM Craiova), Denisa Dedu (Corona Braşov)
  • Extreme: Valentina Elisei Ardean, Adriana Nechita (HCM Baia Mare), Laura Chiper, Camelia Hotea (Corona Braşov)
  • Pivoţi: Georgiana Ciuciulete, Crina Pintea (HC Zalău), Florina Chintoan (U Alexandrion Cluj)
  • Linia de 9 metri: Cristina Neagu (Buducnost Podgorica), Aurelia Brădeanu, Adriana Ţăcălie, Cristina Zamfir, Oana Bondar (Corona Braşov), Gabriela Perianu (Dunărea Brăila), Daniela Băbeanu (HCM Roman)
  • Antrenori: Gheorghe Tadici, Florentin Pera, Bogdan Burcea

România la Euro 2014
  • 15 turnee finale are în palmares căpitanul Aurelia Brădeanu. Primul, acum exact 15 ani, în 1999
  • 1 debutantă are în lot România: pivotul Oana Bondar
  • 12 cupluri de arbitri vor oficia la turneul final, între aceştia şi româncele Diana Florescu şi Anamaria Stoia
  • 26,7 ani e media de vîrstă a "tricolorelor". Cea mai în vîrstă e Munteanu (35 de ani şi 11 luni), cea mai tînără, Denisa Dedu (20 ani şi 2 luni)
  • 802 goluri are marcate în "tricoul" naţionalei Valentina Elisei Ardean, handbalista cu cele mai multe goluri din lotul României
  • 1,87 metri are Gabriela Perianu, jucătoarea cea mai înaltă din lotul lui Tadici. La polul opus e Laura Chiper 1,73 metri
  • 53 de goluri a marcat Cristina Neagu la Euro 2010, ediţie la care a cîştigat titlul de golgeter
  • 5 mămici are în lot România, cele mai multe de la toate ediţiile de pînă acum: Ungureanu, Elisei, Brădeanu, Ciuciulete şi Bondar

Unde se va juca?
Budapesta - Papp Laszlo Arena, 12.500 de locuri
Va găzdui semifinalele şi finalele, dar şi meciul pentru locurile 5-6

Debrecen - Phoenix Hall, 9.000 de locuri
Va găzdui partidele din grupa B, dar şi pe cele din prima grupă principală. Aici va juca "naţionala" României

Gyor - Audi Arena, 5.500 de locuri
Sala, inaugurată în această toamnă, va găzdui partidele din grupa A

Osijek - Kradski VRT, 3.500 de locuri
Va găzdui jocurile din grupa D

Varazdin - Varazdin City Sport Hall, 3.000 de locuri
Va găzdui jocurile din grupa C

Zagreb - Zagreb Arena, 20.000 de locuri
Aici se vor juca partidele din grupa a doua principală

România la Campionatul European
1994 locul 10
1996 locul 5
1998 locul 11
2000 locul 4
2002 locul 7
2004 locul 7
2006 nu s-a calificat
2008 locul 5
2010 locul 3
2012 locul 10

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
razvyyc
razvyyc  •  06 Decembrie 2014, 17:10

Apropo, Elisei si Nechita sunt mai scunde decat Chiper....

razvyyc
razvyyc  •  06 Decembrie 2014, 17:08
Postat de suporter_valcean pe 06 Decembrie 2014, 11:16

Cum pot fi Croatia, Spania cotate mai bine decat Romania?! Chiar si Rusia sau Germania? Calcaiul lui Ahile la echipa nationala a fost si este selectionerul. Specialistii si pariorii stiu asta. Si la acest turneu final avem un antrenor expirat, depasit de handbalul care se joaca la nivel inalt, care a fost reciclat de fostul presedinte FRH din interese electorale si preluat tot din interes de actualul ptesedinte. Un presedinte incapabil sa ia taurul de coarne , sa vina cu solutii radicale, dar necesare handbalului romanesc. De rezultatul obtinut la acest CE va fi si domnia sa responsabil si sper sa nu mai auzim justificarile penibile: lipsa banii, labilitatea psihica a jucatoarelor noastre.

Acum te-ai trezit sa ai asteptari de la nationala, cand intalnim reprezentantele primelor 4 campionate din lume? Si DA, sansele-s calculate corect, chiar daca am invins Germania si Rusia in cate 2 randuri. Germania si Spania sunt pe cealalta parte, acolo nu-s comasate valorile ca si pe partea noastra (Hun, Rom, Rus, Nor, Den), au acces mai facil. Croatia este tara gazda, in plus, au avut meciuri amicale in care au demonstrat ca pot.

razvyyc
razvyyc  •  06 Decembrie 2014, 17:04
Postat de adi_stelistul pe 06 Decembrie 2014, 16:53

Croatia e gazda, Spania si Germania au fost peste noi la ultimul campionat mondial, din urma cu un an (mai mult, ambele ne-au invins la acel turneu), Rusia ne cam bate peste tot, chiar daca pierde cu alte echipe (ne-a batut rau de tot inclusiv la ultima editie in care am urcat pe podium, in 2010). Eu as zice ca Polonia, semifinalista a ultimei editii de campionat mondial e subestimata. Si chiar Serbia, vicecampioana mondiala acum un an si semifinalista europeana acum 2 ani mi se pare jos plasata - abia a 7-a favorita.

Germania are jucatoare exponentiale accidentate, in plus, le-am invins de 2 ori acum 1 saptamana. Am batut si Rusia luna trecuta. Serbia o sa fie ciuca batailor... Daca ai urmarit si alte jocuri decat ala nationalei Romaniei la ultimele 2 turnee oficiale, ti-ai fi dat seama; s-a tras tare cu Serbia pana-n semifinale. Am vazut si meciurile amicale de saptamana trecuta, Serbia nu o sa puna probleme.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close