SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - DANEMARCA 32-25

EXCLUSIV / CORESPONDENȚĂ GSP DE LA AARHUS Nordul am fost noi » România a jucat într-un ritm sufocant și a învins Danemarca: 32-25

Oana Manea a înscris 7 goluri aseară, fiind a doua marcatoare a României, după Eliza Buceschi, 11
Oana Manea a înscris 7 goluri aseară, fiind a doua marcatoare a României, după Eliza Buceschi, 11

Articol de - Publicat sambata, 19 martie 2016 00:00

“Tricolorele” au jucat aseară într-un ritm sufocant contra Danemarcei, pe care au zdrobit-o chiar la ea acasă.

Au schimbat cumva tricourile? S-au vopsit româncele blonde? Au confiscat oamenii cu steaguri tricolore toată tribuna de la Aarhus? Nimic din toate acestea. Neagu şi colegele ei strălucesc în albastru aprins, în timp ce adversarele daneze privesc năucite în jur, neînţelegând nimic.

Românii cu simboluri roş-galben-albastre au ocupat doar un colţ al arenei, făcând zgomot şi trăind intens la fiecare gol. Pentru că româncele au luat startul fulgerător şi n-au slăbit cadenţa niciun pic. Pentru că au jucat în prima repriză ca şi cum ele ar fi fost nordice şi nu invers.

Neagu a început cu gol, apoi s-a înscris perfect în rolul de pasatoare ideală. Mai ales pentru Manea, pivotul care are lipici la minge şi se bate fără răgaz pe semicerc. Ardean Elisei s-a scuturat de firimiturile temerilor din ultimele luni, furând prim-planul în cîteva secvenţe încinse. Să reţinem minutul 10, când Paula Ungureanu a trimis o pasă imensă până aproape de semicercul danez, unde se afla Alice, care a finalizat iute.

Mereu între 3 şi 5 goluri în faţă, faze rapide, combinaţii surprinzătoare, intervenţii inspirate în poartă, finalul de repriză întâi plusează cu un 19-13 liniştitor. La revenire, au fost minute în care "tricolorele" au comis câteva erori, dar atunci Buceschi a preluat locul de minte sclipitoare. Pătrunderi, execuţii inspirate, sânge rece la aruncările de la 7 metri.

Diferenţa s-a mai redus, dar nu într-atât încât să îngrijoreze. Apoi a crescut iar, respectând linia meciului. Pentru că România, la cum a jucat ieri, nu putea pierde în faţa unei Danemarce paralizate. S-a încheiat 32-25 şi jumătate din drumul spre Rio de Janeiro a fost făcut într-o singură seară.

Cu piciorul în gheaţă

Eliza Buceschi s-a accidentat grav la încălzirea meciului amical cu Suedia, susținut de românce marțea trecută, la Kristianstad. "Am încercat niște schimbări de direcție şi mi-a fugit piciorul. În zece minute, glezna dreaptă era foarte umflată şi practic nu mai puteam călca în el", a povestit Eliza.

Centrul naţionalei României a intrat pe mâna fizioterapeuţilor Adrian Ionescu şi Claudiu Mărăşteanu. "Au muncit până la ora 2 în fiecare seară. Au încercat imposibilul", a povestit Eliza, care s-a antrenat separat de restul echipei.

Ea face mai mult bicicletă pe marginea terenului şi alergări uşoare, fără schimbări de direcţie. De patru-cinci ori pe zi, are parte şi de neplăcutele băi de gheaţă. "Trebuie să ţin cât pot de mult glezna în gheaţă. Câteodată nici nu îmi mai simt piciorul", a spus Eliza.

100 de suporteri români

Aproximativ 100 de suporteri veniţi cu maşinile şi cu avionul din România pentru a le susţine pe fete au creat o atmosferă deosebită. Au cântat în permanenţă, iar la final fetele i-au răsplătit cu autografe şi poze. Danezii au fost acoperiţi de scandările românilor.

"Glumeam cu fetele şi spuneam că au fost mai mulţi români decât danezi în sală. Aşa de bine se auzeau. Îmi pare rău că turneul nu a fost în România, însă sunt convinsă că fanii se simt la fel de fericiţi şi din faţa televizorului. Şi ne susţin la fel de mult", a declarat Eliza Buceschi.

"Am văzut teamă pe faţa lor!"

Aurelia Brădeanu a stat şi aseară aproape 60 de minute pe teren. Omul numărul 1 în apărarea României, Mika se pregăteşte de al 16-lea turneu cu echipa României, la 37 de ani: Olimpiada de la Rio. "Pentru asta mai fac handbal, cu gândul la Olimpiadă. Mă simt încă tânără pentru că iubesc ceea ce fac", spune de fiecare dată Brădeanu.

Aseară, Mika spune că a simţit de la început că România va învinge Danemarca. "Am văzut în ochii lor teamă, frică. S-a văzut că le tremură mingea în mână. România e acum o altfel de echipă", a spus Mika.

Criteriile de calificare

Cum lupta din turneul de la Aarhus se va da în trei, România, Muntenegru, Danemarca, e posibil ca la finalul celor trei zile cele trei echipe să fie la egalitate de puncte.

În aceste condiţii, criteriile de calificare sunt următoarele: primul e golaverajul în trei, al doilea numărul de goluri marcate. Practic, o echipă care are două puncte, din meciurile cu Danemarca şi Muntenegru, şi golaveraj pozitiv, e calificată la Jocurile Olimpice.

ROMÂNIA    32
Buceschi 11, Manea 7, Ardean Elisei 5, Neagu 3, Chiper 3, Chintoan 2, Brădeanu 1

DANEMARCA    25
Dalby 4, Spellenberg 4, Hansen 3, Tranborg 3, Ostergaard 3, Woller 2, Jorgensen 2, Heindahl 1, Kristiansen 1, Poulsen 1, Norgaard 1

CLASAMENT

1. Muntenegru 1 0 0 34-19 2
2. România 1 0 0 32-25 2
3. Danemarca 0 0 1  25-32 0
4. Uruguay 0 0 1 19-34 0

*primele două echipe merg la JO de la Rio

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
blatistu12
blatistu12  •  19 Martie 2016, 22:46

Sa vad si eu ca Dinamo domina adversari stau in terenul lor,fac presing, joaca pun presiune,atunci sa vorbiti voi suporterilor,ca meritati un loc pe podium.voi aveti 5meciuri in care numai cu fundul in poarta ati stat ati jucat la mica ciupeala.

118309078564679
Claudiu Moldovan  •  19 Martie 2016, 15:52

felicitari Romaniei

montgomerry
montgomerry  •  19 Martie 2016, 13:47

Sa vedem daca si Federatia Internationala de Handbal,va fi de acord cu calificarea noastra si a Muntenegrului,ca doar nu au schimbat regulamentul degeaba. In rest,o victorie normala a Romaniei,care la aceasta data,e mult peste cea a Danemarcei.Ce a schimbat Ryde?Nimic in pregatire,dar enorm in plan mental.Cu un antrenor de clasa,poate ca Romania ar fi avut pana acum,cateva titluri majore in palmares,ca jucatoare de mare valoare, slava domnului,am avut.Mereu porneau printre favorite,dar ceva nu mergea.Mereu am avut incredere in Nationala de hanbal feminin,acum se pare ca am si argumente sa sper in marea lovitura,o medalie la Rio!.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează