SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

EXCLUSIV Radu Voina îl atacă pe selecționerul Tomas Ryde: „Îi ia de proști pe antrenorii români!”

Articol de - Publicat marti, 03 septembrie 2019 13:04

Radu Voina (69 de ani), fostul selecționer al României, critică situația de la naționala României: „Tomas Ryde parcă îi ia de proști pe antrenorii români!”.

Naționala de handbal a României s-a reunit duminică, 1 septembrie la București, pentru un stagiu de două zile și jumătate. Tehnicianul principal, Tomas Ryde, nu a putut fi însă prezent la reunire, el având meci în aceeși zi cu HC Zalău, în deplasare. Suedezul a ajuns la întâlnirea cu fetele abia luni, 2 septembrie, iar azi, marți 3 septembrie, după prânz, fetele au plecat la echipele de club. 

Radu Voina (69 de ani), fost selecționer al României, tehnicianul cu care „tricolorele” au câștigat bronzul european în 2010, nu înțelege această acțiune a echipei naționale.„Ce poți să faci într-o zi și jumătate la lotul național? Probabil că le-a adus să le învețe cum le cheamă”, a spus Radu Voina. 

Tehnicianul a continuat. „Antrenorii de la cluburi e normal să fie nemulțumiți, le perturbă programul de pregătire, abia au pus echipele în teren, cât de cât, și acum o iau de la capăt. Plecăm de la altă premisă, sigur că fiecare antrenor vrea să fie special. Ryde vrea să aplice stilul suedez în România. El trebuia să informeze federația, e o Comisie tehnică și asta își dădea sau nu acordul. Printre atâția oameni de la federație, cineva ar fi întrebat care e scopul acestei întâlniri? Puteai să faci o scrisoare spre toate cluburile, puneai tot lotul lărgit și spuneai ce vrei să faci. Cheltuielile cu fetele care vin și se întorc, cine le suportă?", întreabă Radu Voina. 

Prea îi ia de proști pe antrenorii români, adică el face convocările, dar el nu e la reunire. Mi se pare neprofesionist”, a subliniat Radu Voina. 

„Pe vremea mea, dar probabil că acum sunt alte metode, eu am făcut un tur al Ligii Naționale și am vorbit cu toți antrenorii care erau atunci la ligă, încercând să iau informații și păreri cu ce e de făcut. Dar noi suntem bătrâni, ce era pe vremea noastră, probabil nu se mai potrivește acum!”.  
 

„Aere de vedete și superioritate”

Radu Voina a vorbit și despre marea surpriză a campionatului, înfrângerea CSM București în fața echipei antrenate de Gheorghe Tadici. „Nu credeam că o echipă ca Zalău poate să bată CSM. Dar cred că nici Tadici nu se gândea la asta. Acum, după meci, poate să fie alt răspuns. Trebuie specificat însă că fetele de la Zalău s-au bătut extraordinar, o combativitate senzațională. Niște fete, fără a fi vedete, s-au bătut până la epuizare. Vine și partea negativă, că CSM, chiar cu câteva absențe, normal nu aveau voie să piardă. E de explicat, că nici în pregătire nu au reușit niște rezultate prea bune. Rezultatul nu e întâmplător”, a spus Radu Voina. 

Fostul antrenor crede că „handbalistele de la CSM au intrat probabil și cu un aer de superioritate în fața Zalăului și uite că asta le-a costat. A mai fost și euforia câștigării Supercupei, prea mult tam-tam pentru nimic. Ce înseamnă Supercupa? Cred că le-a făcut mai mult rău decât bine, au sărbătorit parcă prea mult!”, a încheiat Voina. 

Două antrenamente și vizionări 

Selecționerul Tomas Ryde a chemat la această acțiune 22 de jucătoare, provenind de la 8 cluburi: SCM Rm. Vâlcea 5, CSM București și Corona Brașov câte 4, Minaur Baia Mare 3, Gloria Bistrița și Gloria Buzău câte 2, Dunărea Brăila și CSM Slatina câte 1.  

Handbalistele de la CSM București au avut un program preferențial, ele ajungând în București, după deplasarea la Zalău, la ora 4 dimineața. Tomas Ryde le-a învoit de la antrenament, pe motiv că sunt obosite, dar au participat la ședințele de vizionare. Pe 25 septembrie, la Brașov, România va debuta împotriva Ucrainei, în preliminariile CE 2020. 

Lotul convocat pentru acțiunea din 1-3 septembrie 

Denisa Dedu, Laura Chiper-Moisă, Crina Pintea, Gabriela Perianu (toate CSM București), Iulia Dumanska, Diana Ciucă, Cristina Florică, Mădălina Zamfirescu, Andreea Adepsii (toate SCM Rm. Vâlcea), Eliza Buceschi, Cristina Laszlo, Daria Bucur, Sorina Târcă (Corona Brașov), Andreea Popa, Sonia Seraficeanu, Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare), Valentina Ardean Elisei, Laura Pristăviță (Gloria Bistrița),  Ana Maria Popa, Alina Ilie (Gloria Buzău), Aneta Udriștioiu (Dunărea Brăila), Lorena Ostase (CSM Slatina). 

Grătarul federal 

Surse din cadrul FRH susțin faptul că antrenorul principal al naționalei României, Tomas Ryde, merge aproape săptămânal la grătar, acasă la Nicoleta Alexandrescu, antrenorul federal din cadrul federației. La picnicuri participă și Dragoș Luscan, preparatorul fizic de la CSM București, pe care l-a adus la echipă tot Tomas Ryde. 

Suedezul și-a dorit-o la echipa patronată de Primăria Capitalei,  în postura de secund, pe Nicoleta Alexandrescu, dar mutarea nu a mai avut loc până la urmă pentru că aceasta ar fi trebuit să plece din federație. În interviul acordat luni Gazetei Sporturilor, antrenorul de la HC Zalău, Gheorghe Tadici, s-a arătat indignat de aceste zvonuri. 

"Nu-mi băgați mie în gură lucruri pe care nu le-am spus. Eu am amintit doar că strategia federației nu se poate face la grătare. Dacă aceste grătare au sau nu loc, nu știu, numai că fum fără foc nu iese niciodată", a spus tehnicianul.

Vezi și:

EXCLUSIV Gheorghe Tadici demolează tot: „Mi-ar fi jenă! Au venit în vacanță în România și câștigă salarii nesimțite” » Se ia de Tomas Ryde, Pintea și conducerea „tigroaicelor”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
ceaiuri
ceaiuri  •  03 Septembrie 2019, 23:15

nu pe antrenori ci pe cei din federatie care puteau sa spuna nu acestei reuniuni.....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează