SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - SERBIA 24-28 (ÎN TUR 32-26)

FOTO Calificare cu apa la gît » România s-a calificat la Mondial, dar a tremurat serios la returul cu Serbia

Articol de - Publicat duminica, 14 iunie 2015 00:00

După victoria de la Kraljevo, România a tremurat serios pentru biletele la turneul final din Danemarca. Luate la preţ de matineu, sîrboaicele au fost aproape de marea surpriză

România bifează al 22-lea turneu final de Campionat Mondial consecutiv, fiind singura echipă din lume care reuşeşte să ajungă la toate ediţiile de pînă acum. Calificarea a fost însă una obţinută cu mare greutate! După victoria din meciul tur, de la Kraljevo, 32-26, vicecampioanele lumii au cîştigat la Cluj cu 28-24. Au condus în cîteva rînduri şi la cinci lungimi distanţă şi i-au făcut pe cei 7.000 de spectatori din Sala Sporturilor de la Cluj să tremure ca la un frig de minus 20 de grade.

Pivot anihilat, poartă inexistentă, Neagu absentă

România e dependentă de evoluţia Cristinei Neagu şi de paradele Paulei Ungureanu. Ieri, Paula a privit din tribune meciul retur, după accidentarea din Serbia, iar Cristina a prins o zi mai slabă, mai ales că antrenorul Sasa Boskovici a luat măsuri speciale pentru anihilarea golgeterului Ligii Campionilor. Şi jocul cu pivotul şi extremele, armele letale de la Kraljevo, au fost anihilate la Cluj, iar România s-a chinuit din greu în atac. A marcat mai ales din acţiuni personale. A intrat la cabine în avantaj, 12-11, după ce i-a fost anulat eronat un gol înscris în timpul regulamentar de Neagu.

Trezite de tribune

În partea a doua, Serbia a început în forţă. "Sînt foarte mulţumit de fetele mele. Mi-au demonstrat că au caracter, s-au bătut pînă în ultimele secunde. Le-am spus în vestiar că dacă vom pierde calificarea, trebuie să o facem cu fruntea sus", a declarat Sasa Boskovici. Slavele s-au dus la 15-12, apoi la 22-18 şi chiar 24-19.

Pasibil pe bancă, Tomas Ryde a încercat fără mare succes să-şi trezească elevele. A reuşit însă publicul, care a început scandările pe atacul României şi huiduielile şi fluierăturile pe cel al Serbiei. Neagu şi-a ridicat şi ea nivelul jocului, marcînd de 4 ori în ultimele 7 minute. Apărarea a fost însă punctul nevralgic, neajutînd-o mai deloc pe Denisa Dedu.

La final, publicul s-a bucurat pentru calificare, dar rămîne gustul înfrîngerii în faţa unui public admirabil, care a crezut în fete pînă la capăt.

9 aruncăriîn bară au contabilizat româncele în disputa de la Cluj-Napoca

4 aruncăride la 7 metri au ratat româncele în meciul de aseară: Neagu 2, Buceschi și Geiger

România 24

Neagu 7, Buceschi 4, Geiger 3, Brădeanu 2, Manea 2, Nechita 2, Elisei 2, Chintoan 1, Vizitiu 1. Antrenor: Tomas Ryde

Serbia 28

Zivkovici 6, Rajovici 6, Stoiljkovici 5, Popovici 3, Krpez 2, Radojevici 2, Radosavljevici 1, Bendelier 1, Agaba 1, Liscevici 1. Antrenor: Sasa Boskovici

"Ne bucurăm pentru calificare, dar nimic nu ne-a ieşit la Cluj!"

Eliza Buceschi crede că în subconştientul jucătoarelor române calificarea nu mai putea fi pierdută după meciul de la Kraljevo şi acest lucru era să le coste

- Eliza, ce s-a întîmplat în meciul retur, v-aţi crezut deja calificate?
- În subconştientul nostru cred că a intervenit o oarecare relaxare. După partida din Serbia am crezut că nimic nu se mai poate întîmpla. Oricum, important e că am obţinut calificarea, dar trebuie să învăţăm din această dublă, mai ales noi, jucătoarele tinere.

- V-au ajutat încurajările spectatorilor, pe final, păreaţi descumpănite, nu mai băgam mingea în poartă?

- Da, la patru-cinci goluri pentru Serbia, lumea a început să scandeze şi să strige "România! România!". Ne-au împins de la spate suporterii. Cînd simţi 7.000 de oameni în spate, parcă joci cu un alt imbold.

- Au fost de vină şi emoţiile că aţi jucat mai crispat, faptul că jucaţi cu presiunea spectatorilor?
- Eu una nu mă gîndesc prea mult la presiune. Am emoţii pînă intru pe teren. Apoi încerc să dau totul pe teren. Important e însă, repet, că ne-am calificat la Mondiale, că toate cele 19 jucătoare care am jucat în dubla asta, am încercat să fim o echipă.

- S-a resimţit şi lipsa Paulei?
- Sigur că s-a simţit. Cred însă că portarii n-au jucat prost, trebuie să vedem că nici apărarea nu le-a ajutat prea mult. Portarii nu au mers, apărarea nu a mers, în atac nu am reuşit mare lucru, nu am reuşit mai nimic

- Mergem însă la Mondiale, în Danemarca.
- Asta e tot ce contează. Continuăm drumul şi pentru Rio. Cred că important e ca echipa României să devină dintr-o simplă participantă la turneele finale una care contează şi la locurile fruntaşe.

S-a plîns de arbitraj

Suedezul Tomas Ryde s-a plîns la conferinţa de presă de arbitrajul celor doi danezi, Poulsen şi Mortensen. "Au fost decizii pe care nu le-am înţeles. Eliminări foarte uşor dictate, Mihalschi nu ar fi trebuit eliminată, au fluierat orice contact în atac", a spus Ryde. El a pus eşecul şi pe seama faptului că s-a ratat foarte mult, din poziţii clare. "Multe greşeli, patru aruncări de la 7 metri, situaţii clare de unu la unu. Jucătoarele cu experienţă nu au confirmat, dar nici tinerele nu le-au suplinit", a spus Tomas Ryde. Legat de prelungirea contractului cu România, Ryde a spus că "de luni voi avea timp să stau la discuţii. Acum vreau să mă bucur pentru calificare!"

"Sper să primim wild-card!"

Antrenorul Serbiei, Sasa Boskovici, a spus la finalul partidei de la Cluj că "România a fost mai bună la Kraljevo, iar Serbia a fost peste adversară la Cluj. Din dubla manşă a cîştigat România, dar eu sînt mîndru de fetele mele". Tehnicianul speră ca echipa sa să ajungă la Mondiale. "Pentru locul 2 la ultimele Mondiale, dar şi pentru rezultatul din aceste preliminarii, eu sper ca Federaţia Internaţională de Handbal să ne ofere un wild-card. Îl merităm", a spus Sasa.

Campioanele mondiale felicitate

În pauza meciului de la Cluj-Napoca, de aseară, campioanele mondiale de tineret din 1995, de la Aracaju, au fost premiate de reprezentanţii FRH. 7.000 de suporteri le-au aplaudat pe Luca, Gogîrlă, Dobrin, Amariei, Barbu Kerekeş, Guiu, Iorgu, Berilă, Lecuşanu, Niţescu, Urdea, Irina Neagu, dar şi pe antrenorii Cojocaru şi Băban, masorul Mobi Mătăsaru şi antrenorul federal Romeo Drăgănescu. Vereş, Stroe, Cristina Mihai nu au fost prezente la festivitate şi nici conducătorul delegaţiei din Brazilia 1995, Cristi Pestrea.

Se ştiu 17 din 24!

5-20 decembrie 2016 se va disputa Campionatul Mondial feminin din Danemarca. Pînă ieri se ştiau 17 dintre cele 24 de calificate: Brazilia (campioana mondială), Norvegia (campioana europeană) , Danemarca (ţara gadă), Franţa, Rusia, România, Olanda, Ungaria (Europa), Coreea de Sud, Japonia, China (Asia), Tunisia, DR Congo, Angola (Africa), Cuba, Argentina, Puerto Rico (Pan America). Azi se vor cunoaşte alte 4 echipe din Europa, IHF va acorda două wild-carduri, iar un loc se va stabili în urma unui turneu de calificare la care vor participa Australia, Congo, Kazahstan şi Mexic.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
whiteredarad
whiteredarad  •  16 Iunie 2015, 12:14

Revin. Deviza romanului este : "Ne-am calificat,ce mai vreti ?". Si la fotbal se spune ": Am facut egal,sintem pe primul loc,ce mai conteaza jocul". Conteaza !!!

whiteredarad
whiteredarad  •  16 Iunie 2015, 12:13

Romania si-a continuat evolutiile inconstante,si cu un antrenor strain,extrem de retinut. Dedu, e criticata pe nedrept,uitati-va la statistica,Neagu,ca de obicei trebuie sa faca ceva ,la disperare. Ardean,Nechita,Bradeanu totaL deconectate,tocmai ele !.Bune Geiger, si mai putin folosita Vizitiu, slabi pivotii,si in aparare.Nu vad sa avem o jucatoare cerebrala,care sa asigure linistea la loviturile de la 7 m, e o mare problema,arata ca au psihic labil. Ne-am calificat,dar cind trebuia ne-am facut de ris.Cu noroc ( Neagu,ca doar ea mai arunca la poarta) am pastrat doar 2 din cele 6 goluri avans. Si asta acasa !!??

lucianfocus
lucianfocus  •  14 Iunie 2015, 23:21

iar am jucat ca cizmele?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează