SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - SPANIA 31-26

FOTO Oxigen în ninsoare » "Naţionala" României a învins ieri convingător Spania şi rămîne în cărţile calificării

Adina Meiroşu a înscris 4 goluri preţioase în meciul de ieri // Foto: Marius Ionescu (Novi Sad) +5   FOTO
Adina Meiroşu a înscris 4 goluri preţioase în meciul de ieri // Foto: Marius Ionescu (Novi Sad)

Articol de - Publicat luni, 10 decembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 10 decembrie 2012 14:37

Următorul meci e contra Ungariei, mîine, de la ora 21:15, "tricolorele" avînd nevoie de încă o victorie în Grupa Principală II.

"Acum ori niciodată" de trei ori la rînd. Aşa sună lista condiţiilor necesare, dar insuficiente pentru ca România să ajungă în semifinalele Europenelor din Serbia. Prima încercare a avut loc ieri, într-o după-amiază înecată în zăpadă la Novi Sad, contra Spaniei, o echipă care a crescut în handbalul feminin al ultimilor ani cît un personaj de poveste.

La cea mai recentă ciocnire directă, cea de la CE din 2010, româncele au cîştigat, refăcînd orgoliul şifonat de înfrîngeri anterioare. De atunci însă, ibericele au cucerit medalia de bronz la Mondialele din Brazilia, din 2011, şi la Jocurile Olimpice de la Londra, din acest an.

Neagu comeback! » Cea mai bună handbalistă a lumii în 2010 a făcut un meci magnific cu Spania

Trupa de sacrificiu
Ieri, povestea n-a mai început cu "érase una vez". Adică "a fost odată". N-a mai rămas loc pentru amintiri, calcule sau temeri. A existat o singură direcţie, iar Gheorghe Tadici a trimis în teren un soi de pluton de sacrificiu. Atacul românesc s-a menţinut în aceeaşi formulă pînă aproape de finalul meciului, iar cîteva dintre jucătoare au făcut în bună măsură şi faza de apărare.

Începînd din extrema dreaptă, Nechita, Meiroşu, Brădeanu, Neagu şi Curea, completate în poartă de Ungureanu, au purtat pe umeri, genunchi şi braţe greutatea acestui meci.

Spaniolele au condus o singură dată, în primul minut, 1-0. Apoi a început acea muncă încordată, atentă, compusă din lucruri mari, precum golurile, şi din lucruri mai mici, ca o pasă, o privire, un braţ întins la timp.

În prima repriză, pînă în minutul 19, cu o excepţie, toate golurile României au fost înscrise de Neagu, Brădeanu şi Meiroşu. Apoi au început să intre în schemă tot mai pregnant extremele Curea şi Nechita.

Strîns a fost scorul pînă în minutul 25, cînd handbalistele noastre au lepădat apăsarea de pe umeri ca pe o mantie inutilă şi au pus trei goluri între ele şi adversare. 15-12 după primele 30 de minute era un rezultat plin de încurajări subtile.

Pînă la 10 şi un pic în jos
În partea a doua desprinderea a devenit clară, construită pe momente de joc bine gîndite, în care pasele au mers ca unse cu unt, schemele au ieşit exact, iar mingile trimise din braţe puternice n-au avut antidot. Încă unul, încă unul, din nou Brădeanu, şi Curea, şi Neagu, şi Nechita, şi Meiroşu, în timp ce Stanca se bătea pe semicerc pentru preţioasele aruncări de la 7 metri.

Contorul diferenţei a ajuns la 10, 28-18 în minutul 50 şi 29-19 (min. 51), pare aproape ireal cum se leagă totul. Apoi însă, soldaţii curajoşi sînt ajunşi de oboseală. Jorge Dueñas ordonă apărare avansată, mobilă şi e tot mai greu să te strecori prin milieul mobil croşetat de iberice. Adversarele marchează în serie, reducînd diferenţa.

9. 8. 7. Încă e bine. 6. Aaah! 5. 4. Noroc că nici timp nu mai e. Meiroşu trimite cu furie mingea în poartă pentru 30-25 şi atunci e clar că nu se mai poate întîmpla nimic. Nechita închide marşul forţat cu 31-26 şi româncele zîmbesc după un efort teribil. Mai sînt doi de "acum ori niciodată".

Pintea, roşu direct!
Crina Pintea, apărătoarea centrală din echipa României, a văzut ieri cartonaşul roşu direct în ultimul minut al primei reprize. Cele două arbitre din Franţa, surorile Bonaventura, au făcut semn că Pintea a lovit-o intenţionat cu cotul pe Marta Mangué. Reluările nu au arătat acest lucru, dar Crina va putea evolua în următorul joc împotriva Ungariei.

"Pintea a ţinut braţele întinse în lateral şi Mangué s-a lovit de ea. De altfel, ea nici nu a acuzat o lovitură la gît, ci una în coapsă", a comentat Gheorghe Tadici. Jucătoarea română a urcat în tribună, unde a petrecut minute întregi plîngînd. Apoi, şi-a încurajat sonor colegele.

"Sper că acest rezultat să descătuşeze România!"
Selecţionerul Gheorghe Tadici îşi doreşte ca rezultatul cu Spania şi evoluţia unor jucătoare să însemne revenirea echipei României. "Îmi doresc ca acesta să fi fost declicul echipei şi să jucăm din ce în ce mai bine. Dacă pînă acum jucasem bine în apărare, contra Spaniei am făcut-o foarte bine în atac. Sper ca Neagu să revină complet, evoluţia cu ibericele să-i dea încredere", a declarat Tadici.

"România a făcut cel mai bun meci la Euro 2012. Apărarea şi poarta noastră nu au existat în acest meci, iar în aceste condiţii era greu să cîştigăm. România e o mare echipă" (Jorge Dueñas, antrenor Spania)

ROMÂNIA 31 (15)
Neagu 7, Curea 7, Nechita 6, Brădeanu 5, Meiroşu 4, Stanca 2

SPANIA 26 (12)
Mangué 5, Fernández Molinos 5, Fernández Ibánez 4, Peña 4, Cuadrado 3, Pinedo 2, Barbosa 2, Martín 1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (27)
vera_rapid
vera_rapid  •  10 Decembrie 2012, 23:39
Postat de dilibau pe 10 Decembrie 2012, 19:33

Gorbitz va juca maine pt Ungaria, am citit acum ca Mika ar fi vorbit cu fosta colega de la Gyor si deci n-am scapat chiar de tot.

Pacat ca revine Gorbitz.....Dar totusi bine ca am scapat de Tomori, ca altfel le cam facea KO pe ale noastre cu jocul ei dur.

dilibau
dilibau  •  10 Decembrie 2012, 19:33

Gorbitz va juca maine pt Ungaria, am citit acum ca Mika ar fi vorbit cu fosta colega de la Gyor si deci n-am scapat chiar de tot.

ceaiuri
ceaiuri  •  10 Decembrie 2012, 18:36

cehia mai pierde un meci(30-33) si nu poate evita ultimul loc...danemarca face 4 si lupta se ascute(4echipe cu cate 2 puncte)

Vezi toate comentariile (27)
Comentează