SPORTURI  »  HANDBAL  »  CUPA ROMÂNIEI

GALERIE FOTO Finală în premieră în Cupa României la handal feminin

FOTO: Marius Ionescu +25   FOTO
FOTO: Marius Ionescu

Articol de - Publicat sambata, 31 martie 2018 18:10

Trofeul Cupei României se va juca duminică, la Ploiești, între CSM București și HCM Rm. Vâlcea. După dispariția Oltchimului, în 2013, Vâlcea se întoarce în Europa la distanță de 5 ani.

Final Four-ul Cupei României, de la Ploiești, a adus în semifinale rezultatele așteptate. CSM București a trecut la pas de CSM Roman, într-o demonstrație de forță, 38-24, iar HCM Rm. Vâlcea a dispus de Dunărea Brăila, 29-23, asigurându-și astfel locul, în sezonul viitor, în cupele europene.

Dorul de Europa

Vâlcea a părut stăpână pe situație din startul disputei cu dunărencele. Echipa pregătită de Gheorghe Sbora (70 de ani), decanul tehnicienilor din Liga Națională, a arătat un handbal mult mai pragmatic și a știut să joace la rezultat.
Irina Glibko a fost cea mai bună jucătoare a Vâlcei, ucraineanca fiind cea care a dictat ritmul jocului. HCM s-a distanțat din start, a avut 4-0, 7-2, 12-6 și a intrat la pauză cu 5 lungimi avans: 17-12. Excelentă și apărarea olteană, care a suplinit ziua slabă între buturi a croatei Razum.

În partea a doua, Brăila a încercat să revină, s-a apropiat la două goluri, 17-19, dar nu a putut mai mult. Pivoții Raluca Băcăoanu și Sara Vukcevici, centrul Maria Gavrilă sau extrema Cristina Florică au jucat și ele la un nivel destul de bun, punând umărul la o calificare istorică. Prima finală din istoria HCM Rm. Vâlcea, echipa care sper să urmeze tradiția multiplei campioane, Oltchim.

"Ne-am realizat obiectivul, acela de a juca în Europa. Sperăm să renască handbalul vâlcean, să creăm din nou aceeași emulație care era în anii trecuți la Vâlcea. Am jucat ca o echipă și sper ca și în finală să dăm totul într-un meci cu CSM București", a declarat Maria Gavrilă.

"Ne-am dorit să facem o figură frumoasă, dar trebuie să recunoaștem, Vâlcea a fost mai bună. Am avut mari probleme de lot, Ilina a jucat cu fractură la mână, pe semnătură, iar Șteriova nu s-a antrenat deloc înaintea meciului. Ne-am fi dorit să jucăm în cupele europene, dar nu s-a putut", a spus și Florentin Pera, antrenorul de la Dunărea Brăila.

"Această calificare se datorează și fostei conduceri a echipei, care a plecat la 1 martie. Vâlcea e o echipă care se caută, când fetele sunt liniștite și motivate pot face foarte multe lucruri. Cu CSM e greu, una e dorința și alta e putința, dar nu ne vom da la o parte"Gheorghe Sbora, antrenor HCM Rm. Vâlcea

HCM Rm. Vâlcea 29
Glibko 7, Vukcevici 4, Gavrilă 4, Băcăoanu 3, Florică 3, Vasileuskaia 2, Fernandez 2, Lopez 2, Adespii 1, Badea 1. Antrenor: Gheorghe Sbora
Dunărea Brăila 23
Șteriova 7, Vătu 5, Cr. Gheorghe 2, Ilina 2, Cârstea 1, Munteanu 1, Șuțka 1, Corban 1, Preda 1, Axinte 1, Berescu 1. Antrenor: Florentin Pera

CSM București-CSM Roman 38-24

CSM București a venit la Ploiești cu noul său antrenor pe banca tehnică, suedezul Per Johansson. Nordicul i-a luat locul danezei Helle Thomsen, dar s-a despărțit la finalul sezonului trecut de CSM, tot la Ploiești, după finala Cupei României câștigată cu SCM Craiova, 33-21.

Cu gândul la meciurile cu Metz, din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, Gullden, Neagu și compania și-au turat motoarele împotriva celor de la CSM Roman. Și echipa antrenată de Dumitru Muși le-a dat destule bătăi de cap în prima repriză. Mai ales pe zona centrală a apărării, acolo unde pivotul Alexandra Iovănescu a fost imposibil de anihilat.

Per Johansson a tot schimbat jucătoarele pe axul central al apărării, dar greu s-au găsit soluții, abia în partea a doua, când puterile moldovencelor au scăzut vizibil.
CSM a jucat în schimb dezinvolt în atac, cu multă determinare și nerv. Gullden, Curea, Kurtovic, Neagu, Niombla au marcat gol după gol și diferența a crescut cu trecerea timpului. Din cele 16 jucătoare trecute pe foaia de joc, doar portarii Ungureanu, Grubisici și Iordache nu au marcat, plus extrema dreapta Aneta Udriștoiu, care a jucat mai puțin.

"Sunt mulțumit de faza de atac și de jocul pe contraatac, nu însă și de apărare. Trebuie să fim mult mai exacți în apărare pentru că împotriva Metzului putem câștiga doar dacă vom avea o apărare exactă", a declarat antrenorul Per Johansson.

Tehnicianul suedez a făcut și o comparației între echipa pe care a antrenat-o sezonul trecut, și cu care a luat locul 3 în Final Four-ul Ligii Campionilor, și echipa din acest sezon. "Această echipă are un potențial mult mai mare. Dacă anul trecut locul 3 în Europa era tot ceea ce puteam obține, după părerea mea, acum cred că țintim mai sus", a spus Per. 

CSM București 38
Curea 8, Gullden 5, Niombla 5, Kurtovici 4, Neagu 3, Jacobsen 3, L. Jorgensen 3, Frafjord 2, Bazaliu 2, Hagman 1, Ayglon 1, Lobach 1. Antrenor: Per Johansson
CSM Roman 24
Boljevici-Toskovici 8, Iovănescu 6, Vartic 4, Stoleru 2, Iuganu 2, Dinu 1, Chitacu 1. Antrenor: Dumitru Muși

Mehmedovici și-a rupt nasul!

Majda Mehmedovici nu poate juca la Final Four-ul Cupei României de la Ploiești. Muntenegreanca s-a accidentat destul de rău în meciurile pe care le-a susținut cu echipa națională în preliminariile Euro 2018. "Majda are o fractură de piramidă nazală. Se antrenează cu mască și va încerca să joace și cu Metz. La finalul sezonului va trebui însă să se opereze", a detaliat antrenorul Per Johansson. Nici Oana Manea nu poate fi folosită la Ploiești, jucătoarea având probleme digestive. 
majda

Programul finalelor (Digi, Telekom)
13:00 Dunărea Brăila-CSM Roman
16:00 CSM București-HCM Rm. Vâlcea

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează