SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR / CELJE LASKO- HCM CONSTANŢA - SÎMBĂTĂ, ORA 17:30, DIGISPORT 1

Golgeter optimist » Dalibor Cutura e convins că HCM Constanţa se va califica în optimile Ligii

Dalibor Cutura în meciul cu Veszprem, în luptă cu Nagy (stînga) şi Schuch // Foto: Raed Krishan +1   FOTO
Dalibor Cutura în meciul cu Veszprem, în luptă cu Nagy (stînga) şi Schuch // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 15 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 14 februarie 2013 19:36

Centrul constănţenilor, Dalibor Cutura, este convins că HCM va cîştiga meciul decisiv cu slovenii şi va merge în "optimile" Ligii.

Postat între interii campioanei HCM Constanţa, Dalibor Cutura (37 de ani) pare un tip firav. Este doar o impresie. La 1,90 metri şi 91 de kilograme, centrul sîrb se pliază perfect pe cerinţele handbalului modern, motiv pentru care se numără printre principalii marcatori ai grupării de pe Litoral în Liga Campionilor. Adus în vară de la Ademar Leon, internaţionalul sîrb şi-a intrat rapid în rolul de lider al constănţenilor şi îşi face planuri de viitor cu HCM, chiar dacă în vara acestui an va împlini 38 de ani.

"Proiectul pentru Ligă m-a sedus"
După cinci luni petrecute la Constanţa, Cutura zîmbeşte mulţumit: "Sînt bucuros că am ales să vin la HCM. Ştiam echipa din Liga Campionilor, de la meciurile cu Barcelona, dar era cam tot ce cunoşteam despre handbalul românesc. Cînd a venit oferta, am vorbit cu prietenii mei sîrbi care au jucat la Constanţa, mai ales cu Adzic, alături de care am jucat în naţionala de juniori a Iugoslaviei, şi toţi mi-au zis că este o alegere perfectă. Am venit la discuţii şi nu mi-a luat mult ca să semnez un contract pe doi ani.

Proiectul pentru Liga Campionilor m-a sedus. Am văzut că se gîndeşte pentru viitor, că HCM vrea să fie un club important în Europa şi asta m-a motivat, deşi campionatul intern nu este foarte puternic şi sînt multe meciuri pe care le cîştigăm la diferenţă mare de goluri", mărturiseşte Cutura.

Spania şi amatorismul
Venirea sa la Constanţa a surprins, mai ales după un deceniu petrecut în puternica ligă spaniolă. "O să vă surprindă, dar nu am pierdut financiar prin venirea în România. Ba chiar mai mult: în acest moment, în handbalul românesc se plăteşte mai bine decît în cel spaniol! Cu excepţia Barcelonei, restul echipelor iberice au mari probleme financiare. Majoritatea au renunţat la jucătorii de top, care s-au răspîndit prin Europa, şi se bazează doar pe tineri. Spre exemplu, în urmă cu cîţiva ani, fiecare club din prima ligă avea cîte 7-8 stranieri, majoritatea internaţionali, dar cînd a venit criza, au plecat cu toţii".

Pregătit pentru Celje
Centrul campioanei s-a încărcat cu optimism înaintea meciului decisiv cu slovenii de la Celje Lasko, de sîmbătă. "Celje este o echipă tînără, fără experienţă, iar mulţi dintre jucători se află la primul sezon în Liga Campionilor. Lipsa de presiune i-a ajutat să joace bine meci de meci şi să pună probleme favoritelor din grupă. Au un joc foarte agresiv în apărare. În lotul lui Celje sînt şapte internaţionali sloveni, care au jucat la Campionatul Mondial din acest an şi au încheiat pe locul 4. Chiar şi aşa, sîntem mai buni şi dacă nu aş crede că putem cîştiga, nici nu aş mai merge la Celje", adaugă optimist Cutura.

Fiul ucis de o piatră
Anul trecut, pe 10 iunie, Dalibor Cutura a trăit o tragedie: şi-a pierdut fiul cel mic, Stefan (9 ani). Puştiul se juca liniştit, cu prietenii de la şcoala din Leon (Spania), acolo unde s-a stabilit familia şi unde a evoluat sîrbul înainte de HCM. Alţi copii mai mari, cărora cei mici nu le eliberau terenul din parcul Eras de Renueva, au aruncat cu pietre în direcţia grupului. Un bolovan l-a lovit în cap pe Cutura junior! Profesorul de sport a sunat la Ambulanţă, însă doctorii nu l-au mai putut salva! Dalibor nici nu vrea să-şi mai aducă aminte de incident. Rana în inimă nu se va cicatriza niciodată, iar ochii îi lăcrimează instantaneu.

Accidentarea carierei
În 1998, la doar 23 de ani, Dalibor Cutura a fost, pentru un sezon, jucătorul ungurilor de la Fotex KC Veszprem, dar a jucat foarte puţin din cauza unei accidentări. "Am avut mari probleme la umărul drept şi am fost supus la două intervenţii chirurgicale. Din această cauză, am stat departe de teren vreo opt luni. Recuperarea a fost destul de dificilă şi am ales să plec de la Veszprem ca să am şansa de a juca mai mult", explică sârbul.

Cel mai titrat stranier
Cutura este cel mai titrat străin care a evoluat în campionatul României, avînd în palmares medalia de argint cucerită cu "naţionala" Serbiei la Campionatul European 2012, chiar în ţara natală. Prezent şi la Jocurile Olimpice de la Londra, centrul nu a făcut parte din reprezentativa sîrbă prezentă la Mondialele de luna trecută. "Antrenorul mi-a spus că vrea să construiască o echipă pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi a convocat mai mulţi jucători tineri. Nu m-am retras din naţională, dar este greu de crezut că voi mai fi selecţionat", spune Cutura.

Tenis la veterani
În timpul liber, sîrbul este un împătimit al tenisului, pe care l-a practicat în tinereţe, ajungînd la un pas de nivelul profesionist. Centrul campioanei participă la turneele de veterani şi a ocupat locul 905 în clasamentul ITF în urmă cu doi ani. "Joc tenis de cîte ori am ocazia. Nu am prea mult timp liber, dar joc în turneele de veterani. Ştiu că la Mamaia se organizează, vara, astfel de competiţii şi mă gîndesc să mă înscriu", a explicat Cutura, care îl admiră pe Novak Djokovici. În schimb, fiul său, David, în vîrstă de 11 ani, practică fotbalul, fiind înscris la grupele de copii şi juniori ale Academiei "Gheorghe Hagi".

30 de goluri a marcat Dalibor Cutura pentru HCM, fiind golgeterul echipei în Liga Campionilor

"Am venit să văd Constanţa la sfîrşitul lunii august, iar primul drum a fost spre staţiunea Mamaia. Îmi place la nebunie plaja şi am decis că este locul perfect pentru mine şi familia mea” (Dalibor Cutura)

Clasament
1. MKB Veszprem 8 8 0 0 148-191 16p
2. THW Kiel 8 6 0 2 269-219 12p
3. Atletico Madrid 8 4 0 4 217-218 8p
4. Celje Pivovarna 8 2 0 6 192-215 4p
5. HCM Constanţa 8 2 0 6 190-231 4p
6. Savehof 8 2 0 6 227-269 4p
*ultimele patru clasate se califică în "optimi"

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (4)
sorineldumitru
sorineldumitru  •  16 Februarie 2013, 18:33

Tocmai l-am vazut pe Cutura cum incearca el in meci decisiv de calificare, minutul 35, 5 goluri pt adversar, sa inscrie din 7m printre picioarele portarului(normal ca nu reuseste). Asa sigur se califica Constanta.

robert1205
robert1205  •  16 Februarie 2013, 07:33

Dalibor Cutura este cel mai bun jucator din ROMANIA la ora aceasta. forza HCM Constanta.

bombardierull
bombardierull  •  15 Februarie 2013, 08:13

Ultimele patru clasate se califică în "optimi ????????????????????????????????? Saracele Veszprem si cu Kiel nu se califica in optimi. Ce nedreapta e viata. Sa fii cel mai bun si sa nu te califici mai departe . Of Doamne!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează