SPORTURI  »  HANDBAL  »  JOCURILE OLIMPICE

INEDIT PARIS 2024 Handbalul, fără „lipici” la Jocurile Olimpice de la Paris?

Mingile de handbal de la JO Paris 2024 e posibil să nu mai aibă urme de clister Foto: Imago
Mingile de handbal de la JO Paris 2024 e posibil să nu mai aibă urme de clister Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 04 aprilie 2024 15:04 / Actualizat joi, 04 aprilie 2024 15:04

Comitetul Olimpic Internațional și Federația Internațională de Handbal ar putea schimba o regulă importantă pentru JO de la Paris, competiția care începe peste 4 luni, și să interzică folosirea clisterului, rășina folosită pentru controlul mingii.

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris, cu acordul IHF, vrea să interzică folosirea clisterului la meciurile de handbal din vară, anunță site-ul francez handnews. Totul din cauza costurilor de curățenie ale sălilor și vestiarelor, sume ce nu au fost cuprinse în bugete, dar și din cauza poluării.

Pentru a putea controla mingea fără rășina specifică, la JO de la Paris , handbaliștii ar urma să folosească o minge specială, produsă de firma japoneză Molten, care are contract cu IHF.

România are arbitru la Jocurile Olimpice » Singurul „central” din Superliga care a prins lista FIFA
ARBITRU
România are arbitru la Jocurile Olimpice » Singurul „central” din Superliga care a prins lista FIFA

Mopurile și mănușile dau peste cap bugetul!

Soluția de curățat suprafețele de joc, mănușile și mopurile folosite, dar și personalul care va face acest lucru nu au fost bugetate”, a declarat o sursă din Comitetul de Organizare al JO, pentru site-ul francez.

Clisterul este o rășină produsă sintetic, pe care o folosesc sportivii din handbal pentru a controla mai bine mingea. Această rășină se folosește în handbal de la începutul anilor 1980.

În România jucătorii își dădeau pe palme cu rășină de brad amestecată cu sacâz, până când clisterul a început să se producă la nivel internațional. O cutie de 500 de grame costă aproximativ 40 de euro, iar echipele de seniori consumă aproximativ 4 pe lună.

Handbalul, fără „lipici” la Jocurile Olimpice de la Paris?
Franțuzoaica Grace Zaadi caută golul peste apărarea Rusiei în finala olimpică de la Tokyo 2020 Foto: Imago

În culise se luptă japonezii cu danezii!

Cel mai cunoscut „lipici” folosit în handbal este cel de la firma daneză Select, societate care produce și mingi de handbal, dar care are contract cu federația europeană, EHF. Și din acest motiv au apărut zvonuri că este de fapt o luptă între firmele agreate de IHF și EHF, respectiv Molten și Select, pentru a se renunța la „lipiciul” handbalistic.

În urmă cu 2 ani, IHF a anunțat că intenționează să renunțe la renumita rășină, dar doar la Campionatele Mondiale de juniori s-a jucat fără clister și cu mingi speciale create de japonezii de la Molten.

O decizie cu privire la interzicerea clisterului pentru Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi luată în 16 aprilie, când în capitala franceză se vor trage la sorți grupele competiției.

Jocurile Olimpice de la Paris sunt programate între 26 iulie și 11 august, iar turneele de handbal încep în 25 iulie și se încheie cu finalele, în ultimele două zile ale competiției multisport.

Citește și:

Corona atacă trofeul Erste Liga » Echipa brașoveană este pentru a treia oară în finala competiției
ERSTE LIGA
Corona atacă trofeul Erste Liga » Echipa brașoveană este pentru a treia oară în finala competiției
A revoluționat lumea handbalului, iar astăzi și-a anunțat retragerea: „E momentul perfect”
RETRAGERE
A revoluționat lumea handbalului, iar astăzi și-a anunțat retragerea: „E momentul perfect”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (4)
VanBasten2000
VanBasten2000  •  04 Aprilie 2024, 19:57

Rășina de brad amestecată cu sacâz mi se pare o variantă ecologică.

ionica007
ionica007  •  04 Aprilie 2024, 18:08

Cel mai bine ar fi sa se renunte complet la acest ''adeziv''... Ar fi mult mai interesant...

unurtr
unurtr  •  04 Aprilie 2024, 16:55

Păi dacă nu au bugetat-o e greșala lor, de ce să schimbe regulile unui sport doar că unii care nu știu nimic din sport au făcut niște bugete greșit? Acum să se joace și polo în apă fără apă că nu au bugetat apa din bazi? Sau Tir cu arcul fără săgeți să nu au bugetat săgețile? Măcar de banii ăștia s-ar duce pentru a ajuta Ucraina, dar nu cred că se vor duce acolo...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează