SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Începe cel mai tare sezon în Liga Florilor! Cine sunt favoritele + cele mai importante mutări

Cel mai tare sezon în Liga Florilor!
Cel mai tare sezon în Liga Florilor!

Articol de - Publicat luni, 23 august 2021 12:22 / Actualizat luni, 23 august 2021 14:14

Cupa României deschide oficial sezonul 2021-2022. Trofeul se joacă sub formă de meciuri eliminatorii, mai întâi la Bistrița, iar Final Four-ul la Brăila. Șapte echipe intră în lupta la titlu, dar CSM București rămâne în continuare favorită.

Handbalul feminin pornește la drum marți, odată cu meciurile din optimile de finală ale Cupei României. Cele 7 partide se vor disputa la Bistrița. Miercuri, 25 august, sunt programate, tot la Bistrița, „sferturile”, pentru ca, apoi, la Brăila, pe 28 și 29 august, să se dispute Final Four-ul Cupei României. 

Va fi încălzirea pentru Liga Florilor, un sezon care începe pe 3 septembrie și se anunță mai disputat ca niciodată. Dacă până acum CSM București și SCM Rm. Vâlcea s-au luptat pentru întâietate, din sezonul trecut lor alăturându-li-se și Minaur Baia Mare, în sezonul viitor șase-șapte echipe vor intra în bătălia la titlu, lupta pentru primele trei locuri fiind una la baionetă.

1. CSM București - cotă 1.40

Campioana României, CSM București, pornește din nou din pole-position. Echipa antrenată de Adi Vasile a făcut câteva transferuri de mare efect, tehnicianul având la dispoziție cel mai bun lot. Asta și pentru că echipa Primăriei Capitalei are un buget de peste 4 milioane de euro! Cu mult peste cel al competitoarelor. CSM are acum o echipă formată aproape exclusiv din jucătoare străine, plus Cristina Neagu.

2. Rapid București - cotă 7.00

Bookmakerii văd Rapidul ca a doua pretendentă la titlu. Echipa giuleșteană a făcut transferuri spectaculoase, întărindu-se mai ales de la rivale: CSM București și SCM Rm. Vâlcea. Rapidul are avantajul de a nu participa în cupele europene, putându-se canaliza doar pe întrecerea internă. "Rapidul se ridică" e sloganul echipei antrenate de Carlos Viver, tehnicianul naționalei Spaniei. Rapid nu se va putea baza pe Denisa Dedu (însărcinată), dar nici pe Gabriela Perianu (operată de ligamente).

3. SCM Rm. Vâlcea - cotă 8.00

SCM Rm. Vâlcea a pierdut multe jucătoare importante, dar și pe antrenorul Florentin Pera, plecat la ȚSKA Moscova. Fostul secund, sârbul Goran Kurtes, a preluat frâiele și încearcă să redreseze echipa din mers. Am putea vedea la Vâlcea o echipă mult mai ofensivă. În meciurile amicale, Vâlcea a arătat multă forță în atac, dar și încă multe probleme în apărare. Și pentru că sunt încă multe handbaliste accidentate.

4. Dunărea Brăila - cotă 8.00

Dunărea Brăila se bazează pe mai mult de jumătate din naționala Braziliei. Cu un lot aproape complet nou, cu un tehnician nou, rămâne de văzut cât de rapid își va putea pune la punct Brăila jocul colectiv. Și faptul că jucătoarele au venit târziu la pregătire, multe fiind plecate la Tokyo, la Jocurile Olimpice, constituie un dezavantaj. Morten Soubak a anunțat că abia din retur vom vedea adevărata față a echipei.

5. Gloria Bistrița - cotă 10.00

Gloria Bistrița are al doilea buget, după CSM București, echipa sponsorizată de Consiliul Județean Bistrița putându-se baza pe 3 milioane de euro. Au fost făcute foarte multe transferuri, iar noul tehnician, danezul Kim Rasmussen, va trebui să prindă podiumul, iar în sezonul viitor va avea drept obiectiv câștigarea titlului. 

Începe cel mai tare sezon în Liga Florilor! Cine sunt favoritele + cele mai importante mutări
Kim Rasmussen

Ca și Rapid sau Brăila, Bistrița se va putea focusa doar pe întrecerea internă, nefiind angrenată în cupele europene. Bistrița are mai multe jucătoare indisponibile încă: Zoqbi de Paula, Laura Moisă, Laura Pristăviță (însărcinată).

6. Minaur Baia Mare - cotă 15.00

Minaur Baia Mare a reușit sezonul trecut un parcurs excelent. În actualul sezon însă, gruparea maramureșeană nu mai pare la fel de puternică. Și-a pierdut cele mai importante jucătoare, dar și pe antrenorul Costică Buceschi, plecat la campioana Turciei, Kastamonu Belediyesi. Ezitările s-au văzut în jocurile amicale, acolo unde Minaur a pierdut mai multe dispute. 

Raul Fotonea, noul antrenor, va trebui să prindă cu Minaur un loc de cupă europeană, o misiune nu tocmai ușoară. Mai ales că în partea a doua a campionatului, Baia Mare va avea și meciurile din EHF European League.

7. Gloria Buzău - cotă 30.00

Și Gloria Buzău are un nou antrenor. Aurelian Roșca s-a întors pe banca tehnică după doi ani de pauză. Aproape toată echipa e schimbată și va fi nevoie de timp pentru omogenizare. Buzoiencele vin după două sezoane consecutive în care au terminat pe locul 4 și au prins cupele europene.

Cristina Neagu a anunțat că-și va canaliza atenția pe echipa de club, renunțând pentru moment la națională.

Programul Cupei României, Bistrița

24 august

10:10Minaur Baia Mare-CSM Slatina
12:50Măgura Cisnădie-Dunărea Brăila
12:50Dacia Mioveni-Gloria Buzău
15:30SCM Rm. Vâlcea-SCM Craiova (TVR2)
15:30HC Zalău-CSU Cluj Napoca
18:00CSM București-Gloria Bistrița (TVR1)
18:10CSM Deva-Știința București

Prima etapă a Ligii Florilor (3-4 septembrie)

  • CSM București - Știința București 
  • SCM Rm. Vâlcea - SCM Craiova 
  • CSM Deva - Rapid București 
  • Gloria Buzău - Gloria Bistrița 
  • Măgura Cisnădie - Minaur Baia Mare 
  • Dunărea Brăila - HC Zalău 
  • CSM Slatina - Dacia Mioveni

6 echipeși-au schimbat antrenorii în intersezon: SCM Rm. Vâlcea, Minaur Baia Mare, Gloria Buzău, Dunărea Brăila, Gloria Bistrița, CSM Deva

4 antrenori străinisunt acum în Liga Florilor: doi danezi (Morten Soubak-Brăila, Kim Rasmussen - Bistrița), un sârb (Goran Kurtes - Vâlcea), un spaniol (Carlos Viver - Rapid)

12 jucătoare străineare în lot CSM București, cele mai multe dintre toate formațiile. Urmează Dunărea Brăila, cu 11, și SCM Rm. Vâlcea, cu 10

Jucătoarele străine din Liga Florilor

CSM București12
Dunărea Brăila11
SCM Rm. Vâlcea10
Minaur Baia Mare7
Gloria Bistrița7
Măgura Cisnădie6
Rapid București5
Gloria Buzău4
Știința București3
SCM Craiova3
Dacia Mioveni3
CSM Slatina2
HC Zalău2
Cetate Deva0

Top bugete Liga Florilor*

1. CSM București4,5
2. Gloria Bistrița3
3. Dunărea Brăila2,5
4-5. Rapid București2
Gloria Buzău2
6. SCM Rm. Vâlcea1,8
7. Minaur Baia Mare1,5

* sumele sunt în milioane de euro

Cel mai bine plătite jucătoare din România*

1. Cristina Neagu18
2. Alexandrina Barbosa15
3-4. Amanda Kurtovic13
Tess Wester13
5. Mayssa Pessoa11

* sumele sunt în euro, lunar

Cele mai importante transferuri

1. Tess Wester (CSM București)

Portarul naționalei Olandei, campioană mondială în 2019, Tess Wester a evoluat în ultimele trei sezoane la Odense (Danemarca). Tess (28 de ani) este unul dintre cei mai în vogă portari, dar îi va fi destul de greu să-i ia fața titularei Jelena Grubisici. Și la Odense, Tess a fost mult timp rezerva danezei Althea Reinhardt.

Începe cel mai tare sezon în Liga Florilor! Cine sunt favoritele + cele mai importante mutări
Tess Wester

2. Jovana Kovacevici (Gloria Bistrița)

Golgeterul campionatului României în sezonul trecut, Jovana Kovacevici a plecat de la Minaur Baia Mare, semnând cu Gloria Bistrița. Interul stânga sârb a dovedit un excelent simț al porții, o jucătoare formidabilă în linia de 9 metri. S-a accidentat, din păcate pentru echipa sa, în perioada de pregătire și s-ar putea să nu mai aibă randamentul așteptat în primele jocuri.

Începe cel mai tare sezon în Liga Florilor! Cine sunt favoritele + cele mai importante mutări
Jovana Kovacevici

3. Emilie Hegh Arntzen (CSM București)

Interul stânga norvegian a câștigat cu fosta sa echipă Liga Campionilor în sezonul trecut. Nu a prins însă lotul Norvegiei pentru Jocurile Olimpice, fiind doar rezervă. Emilie este o excelentă soluție în faza de apărare, fiind o jucătoare solidă, foarte puternică. În faza de atac are șanse mici să evolueze în fața Cristinei Neagu, deși nu este o soluție de compromis.

Începe cel mai tare sezon în Liga Florilor! Cine sunt favoritele + cele mai importante mutări
Emilie Hegh Arntzen

4. Alicia Fraga Fernandez (Rapid)

Alicia Fraga Fernandez, centrul naționalei Spaniei, a fost una dintre cele mai bune handbaliste din campionatul României în ultimele sezoane. La Rm. Vâlcea s-a impus extrem de rapid prin jocul său. Foarte tehnică și rapidă, este un excelent servant pentru coechipiere. Se apără foarte bine, ceea ce o face o jucătoare completă.

Începe cel mai tare sezon în Liga Florilor! Cine sunt favoritele + cele mai importante mutări
Alicia Fraga Fernandez

5. Amanda Kurtovic (Dunărea Brăila)

Dunărea Brăila și-a securizat poziția de inter dreapta prin aducerea norvegiencei Amanda Kurtovic. Aceasta a mai jucat în România, la CSM București, dar nu a arătat că-și merită salariul foarte mare. Kurtovic rămâne însă un golgeter înnăscut, fiind o handbalistă foarte rapidă. Se bazează pe detenta sa impresionantă, dar și pe forța aruncărilor.

Începe cel mai tare sezon în Liga Florilor! Cine sunt favoritele + cele mai importante mutări
Amanda Kurtovic

Citește mai multe știri din handbal:

CSM București, învinsă în finala „Trofeului Centenar”! Cine s-a remarcat și marea problemă din lotul lui Adi Vasile

Naționala de handbal, fără o vedetă la Mondial: „Îmi voi îndeplini visul, acela de a deveni mamă!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
viorelpreda
viorelpreda  •  25 August 2021, 23:10
Postat de ceaiuri pe 23 August 2021, 18:00

Marian scrie despre acest sport dar inca nu-l..intelege,CSM cota 1,01,cand ai mai mult de jumatate din lot...cu salarii de castiguri..olimpice e greu sa nu iei titlul(dar f costisitor daca nu prinzi F.F.)Bistrita prinde locul 2,Rapid nu prinde podiumul iar oltencele surpriza neplacuta a noului an competitional...atentie la echipe ce pot produce mari surprize...deci o liga puternica o nationala puternica(poate mai puternica fara Neagu)

Hai sa le luam pas cu pas. Bistrita locul doi nici vorba,Rapid prinde podiumul sigur,CSM va avea de tras serios pentru titlu ceea ce e foarte bine, oltencele vor fi surpriza placuta a campionatului iar o nationala mai puternica fara Neagu aici chiar te-ai autodepasit clar.

ceaiuri
ceaiuri  •  23 August 2021, 18:00

Marian scrie despre acest sport dar inca nu-l..intelege,CSM cota 1,01,cand ai mai mult de jumatate din lot...cu salarii de castiguri..olimpice e greu sa nu iei titlul(dar f costisitor daca nu prinzi F.F.)Bistrita prinde locul 2,Rapid nu prinde podiumul iar oltencele surpriza neplacuta a noului an competitional...atentie la echipe ce pot produce mari surprize...deci o liga puternica o nationala puternica(poate mai puternica fara Neagu)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close