SPORTURI  »  HANDBAL  »  PREMIU

Inspirat de România » Xavier Pascual a primit titlul de Profesor Honoris Causa

Foto: Alex Nicodim
Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat vineri, 23 iunie 2017 15:55

Spaniolul Xavier Pascual, antrenorul naționalei masculine, a primit ieri titlul de Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


De când a acceptat propunerea de a deveni antrenor al naționalei României, Pasqui a atras atenția. Mai mult decât o făcuse oricum până atunci, tehnicianul Barcelonei fiind o figură cunoscută și apreciată a handbalului mondial. Alături de el, ceva s-a schimbat în abordarea, dorința și mobilizarea jucătorilor, iar rezultatele sunt așteptate să crească în următorii ani. Pascual, 49 de ani, are contract pe 4 sezoane, iar obiectivul este calificarea la JO de la Tokyo, din 2020.

Prezența sa deja pregnantă în handbalul de la noi a determinat la acordarea unei recunoașteri academice. Ieri, Xavier Pascual Fuertes a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

"Rezultate uriașe"

Într-un discurs ținut în limba română, el a povestit despre acele momente din viața sa când a început să i se contureze dorința de a deveni antrenor de handbal. ''Niciodată nu mi-aș fi imaginat să ajung atât de departe. La vârsta de 16 ani am început să îmi doresc să fiu antrenor de handbal. Am multe povești despre cum am început. Mă gândeam tot timpul la handbal. Învățarea are multe lucruri uimitoare, dar primul lucru pe care trebuie să îl faci este să afli de la cine să înveți. Era uimitor. Toată lumea se uita la România'', a afirmat antrenorul echipei naționale.

România era centrul handbalului mondial, a subliniat Xavi Pascual, care a amintit că în acei ani echipa țării noastre câștiga Campionate Mondiale și avea rezultate ''uriașe''.

Nu a ezitat

''Prin urmare, era etalonul handbalului mondial și locul către care trebuie să privesc. Așa că dumneavoastră ar trebui să știți că primele mele cărți despre handbal au fost în limba română. Acum puteți înțelege de ce atunci când am avut posibilitatea de a alege echipa României nu am ezitat, pentru că în definitiv România m-a ajutat să mă formez, să fiu antrenorul care sunt astăzi'', a mai spus Pascual. Laudatio a fost prezentată de conf. dr. Leon Gomboș.
Antrenorului principal al lotului național masculin de handbal al României este și profesor la Institutul Național de Educație Fizică al Cataloniei, în cadrul Universității din Barcelona. z

CV

  • S-a născut pe 8 martie 1968, la Barcelona
  • Jucător până în 2006, pe postul de portar
  • A evoluat la Barcelona în 1986-1987 și 1989-1991
  • Ca antrenor a obținut, tot cu Barcelona: 2 titluri în Campionatul Mondial al Cluburilor (2014, 2015), 2 Ligi ale Campionilor (2011, 2015), 6 titluri în Spania, 5 Cupe ale Regelui, 7 Supercupe ale Spaniei, 4 Supercupe ale Catalunyei

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează