SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

EXCLUSIV Catalanul care reprezintă România: „Simt că joc pentru țara mea. Vreau să bat și Spania”

Articol de - Publicat joi, 11 august 2022 15:02 / Actualizat joi, 11 august 2022 15:28

Născut la Barcelona, Javier Humet, interul lui Dinamo București, în vârstă de 32 de ani, a explicat ce sentimente trăiește un catalan care reprezintă naționala României și de ce face doar reclamă pozitivă țării sale adoptive.

Spaniol, catalan, Javier Humet reprezintă naționala României, după ce a primit cetățenie în 2017, și a mărturisit că nu doar vorbește, ci și gândește românește! Este de un deceniu aici, și-a construit un cămin, are prieteni la Constanța și la București, handbalistul a bifat cele mai tari echipe din țară. 

O adevărată forță a naturii, la cei 1,96 metri ai săi, Javier și-a început periplul în România la HCM Constanța, apoi a fost la CSM București, Steaua, iar de doi ani joacă la Dinamo, alături de care s-a încoronat campion în ultimele sezoane. 

Cum vede Ion Țiriac vizitele controversate și investițiile lui Viktor Orban în România: „Pe mine știi ce mă deranjează?”
NAȚIONALA
Cum vede Ion Țiriac vizitele controversate și investițiile lui Viktor Orban în România: „Pe mine știi ce mă deranjează?”

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Humet a oferit o pildă inclusiv românilor.

- Javier, ai venit acum zece ani în România, ți-ai făcut o familie, din 2017 ești și cetățean român. Cum te simți? Ținând cont de ce știai despre România și ceea ce ai ajuns să construiești aici? - Mi-a fost teamă că nu mă voi adapta, plecam din confort zone, e clar că ai o frică la început. Am venit să văd ce găsesc aici, mai eram cu încă un spaniol. În tot cazul, nu mă gândeam că o să bifez 10 ani aici!

- Puteai mai mult, mai bine în altă parte? 
- Cine ar putea ști?! Eu sunt recunoscător pentru tot ceea ce am făcut și sunt, nu-mi pare rău. Am avut oferte în acest deceniu să plec din nou afară, dar aici mă simt acasă.

Javier Humet: „Nu o faci pentru bani, ci cu plăcere, cu sufletul"

- Ce simți când evoluezi pentru naționala României? 
- Sincer, mi-a fost greu. Era cam ciudat la început. Până la seniori, la juniori, la diverse campionate, am jucat pentru Spania mea. O altă chestie, eram obișnuit cu imnul țării mele. Nu schimbi o echipă de club, e vorba de o națională, reprezinți totuși o țară. Dar am evoluat în această privință. Acum, simt că joc pentru țara mea! 

- Chiar așa? Adică, sincer, nu e și puțină diplomație? 
- Da. Nu mă simt un străin printre colegii mei, printre spectatorii care vin să ne încurajeze, pentru oamenii care se uită la noi la TV. Pot să mă duc liniștit oricând acasă că dau tot pentru România. Vorbeam și cu cei mai tineri, e altceva când joci pentru o țară, pentru țara ta. Nu o faci pentru un avantaj economic, joci cu plăcere, cu sufletul.

Humet: „Îmi sună în cap versurile imnului"

- Mai poate exista acest sentiment, de patriotism, în 2022, într-o lume globală? Mai ales în situația unui străin care reprezintă o altă națiune. 
- Eu cred, sper, că da! Că mai sunt oameni care mai simt ceva pentru țara lor. Deși acum s-a amestecat tot. Aici, Franța, mâine Spania, poimâine mai știu eu unde. Înainte, fiecare stătea în țara lui. Depinde de educația fiecărui om. Eu am fost crescut să-mi apăr ce este al meu. Iar „al meu" acum înseamnă România. Copiii mei sunt români, e normal să joc pentru ei. Eu vorbesc și, mai ales, gândesc în limba română! Și, clar, vorbesc mai mult română.

- Fredonezi imnul României? 
- Îmi sună în cap versurile. Normal! La început, ți-am zis, mi-a fost mai greu, până am înțeles unde sunt. Și până am fost și eu acceptat în poziția asta de jucător al naționalei. Acum, când cântă imnul, chiar simt că joc pentru țara mea! În viața de zi cu zi, simt că sunt 50-50 la sută, spaniol și român, din respect pentru ambele țări ale mele, dar când îmbrac tricoul tricolor sunt român sută la sută.

- Și dacă joci contra Spaniei? 
- Nu mi-ar păsa, vreau să bat Spania! Apropo, am jucat un meci amical, eu purtând tricoul României... a fost ciudat până să înceapă partida, apoi am fost foarte motivat, sută la sută român.

Catalanul care reprezintă România: „Simt că joc pentru țara mea. Vreau să bat și Spania”

„Eu fac doar reclamă pozitivă"

-Cum ai prezenta România spaniolilor, străinilor? 
- Eu nu am idei preconcepute. Eu dacă-mi aduc prietenii în România, îi duc să vadă locurile care-mi plac mie, locuri frumoase, eu fac doar reclamă pozitivă. Peste tot în lume sunt și lucruri, și locuri rele. Da, și-n România sunt oameni care n-au ce pune în farfurie. Sau oameni care nu sunt buni. Dar de ce să generalizez, de ce să spun că în România e așa...? Părinții mei, frații mei au venit în România, le-a plăcut enorm. Cel mai mult? Le-a plăcut de oameni, mai presus de locurile frumoase de aici.

- Ce planuri aveți cu Dinamo în actuala ediție?
 - Campionatul și... Mai simplu, vrem să câștigăm tot! E obligatoriu să terminăm pe locul 1 pentru a avea șanse mari la Champions League pentru anul următor. În Europa, o să luptăm pentru a trece de faza grupelor și, apoi, cât mai departe. Avem un lot echilibrat, un antrenor deosebit, clubul face eforturi pentru a face un pas înainte.

- Cu cine vă luptați la titlu? 
- Probabil, cu Constanța, Turda, Steaua. Poate Baia Mare. Cele ce au ținut steagul sus și în sezonul precedent. 

- Tu ai fost jucător la toate echipele importante din România. Unde te-ai simțit cel mai bine?
 - Eu m-am simțit bine peste tot, întotdeauna mi-a plăcut să fiu în top. Și am jucat, nu am stat să mă uit la meciuri! Sunt mândru, am orgoliu, sunt mulțumit că am avut posibilitatea să fiu mereu în top. 

„Multă amărăciune după retrogradare"

 Catalan la origini, Javier nu simpatizează cu Barcelona la fotbal, ci cu rivala „extratereștrilor", concitadina Espanyol. 

„Am și mulți prieteni care țin cu Real Madrid, de aceea mă încurajează frecvent la derby-ul catalan. Cum am ajuns să simpatizez cu Espanyol? Am fost de mic la meciurile echipei, am simțit că sunt din echipa aia.

Noi, catalanii, suntem mai ciudați (râde). În România, sunt dinamovist, deși a fost multă amărăciune după retrogradarea echipei de fotbal. Sper să-și revină, au făcut mulți oameni nefericiți, i-au făcut să sufere. Când îi văd cât de afectați sunt, mă doare și pe mine", a declarat spaniolul.

A trecut recent printr-o tragedie cumplită 

În mai 2021, Humet a trecut prin momente extrem de dificile. Soția lui, Ana Aida, a suferit un accident vascular cerebral și a decedat, după ce a fost internată timp de o săptămână la secția de terapie intensivă a Spitalului de Urgență Floreasca.

Citește și: 

Serena Williams se retrage din tenis după US Open 2022. Anunț oficial

Cum vede Ion Țiriac vizitele controversate și investițiile lui Viktor Orban în România: „Pe mine știi ce mă deranjează?”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
Nicolas
Nicolas  •  11 August 2022, 19:21

Foarte frumos . Astfel de lucruri vrem sa citim intr-o gazeta adevarata nu despre puscariasi si ***. BRAVO

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  11 August 2022, 15:44

foarte frumos interviul ...

tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  11 August 2022, 15:37

Frumos

Vezi toate comentariile (3)
Comentează