SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCM CRAIOVA

La 37 de ani, Ildiko Kerekes Barbu se retrage oficial: "Mă despart cu greu de handbal!”

Oltchim Rm. Vîlcea şi Itxako sînt cele mai înalte borne din careiera lui Ildiko Kerekes Barbu
Oltchim Rm. Vîlcea şi Itxako sînt cele mai înalte borne din careiera lui Ildiko Kerekes Barbu

Articol de - Publicat vineri, 17 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 17 mai 2013 09:18

Portarul de la SCM Craiova, Ildiko Kerekes Barbu, are parte de un meci de retragere disputat în faţa fostei sale echipe, Oltchim, de la ora 17:30, în Bănie.

Toată lumea handbalului o cunoaşte ca şi Şumi. E porecla primită încă de cînd apăra poarta echipelor din Baia Mare, acolo unde a început handbalul.

"Mi-au spus aşa, după fostul mare portar al naţionalei Germaniei, de la fotbal, Schumacher. Şi de atunci toţi m-au strigat Şumi, fie că am jucat în România, Ungaria sau Spania", povesteşte goal-keeperul. Are emoţii înaintea partidei de azi, meciul său de retragerea. Şumi a povestit pentru Gazetă cîteva episoade semnificative din cariera ei.

- Şumi, îţi mai aduci aminte cum ai început handbalul?
- Eram în clasa a şasea, la Baia Mare. Am făcut mai întîi cinci ani de înot, după care am trecut la handbal. Am jucat ca inter şi ca pivot, dar antrenorul de atunci, Ioan Băban, m-a trimis în poartă. Şi acolo am rămas.

- Ai ajuns repede la Oltchim Rm. Vîlcea, cea mai bună echipă din ţară.
- Da, nu am stat pe gînduri cînd am fost ofertată de Oltchim. Şi nu am greşit. Am reuşit să iau la Vîlcea primele trofee. Am cîştigat campionatul României, Cupa României şi am jucat finala Cupei Cupelor în 2002.

- Ai jucat apoi mult timp şi în străinătate.
- Da, am plecat să joc în Ungaria şi apoi în Spania, la Itxako Estella. În Spania am avut iar mari satisfacţii, am avut parte de oameni extraordinari, mi-am făcut mulţi prieteni. Apoi am revenit în ţară, la Braşov şi Craiova.

- Care e cea mai mare realizare a ta în handbal?
- La echipa naţională, cred că titlul mondial la tineret. Deşi şi locul 4 la Mondialul din 1999, la senioare, e un moment unic în cariera mea. Am fost foarte aproape atunci de o medalie. La echipele de club, cred că la Oltchim am trăit cele mai mari satisfacţii. Am cîştigat campionate, am jucat finala Cupei Cupelor.

- Şi cea mai mare dezamăgire?
- Faptul că, deşi eram considerat al doilea portar în România, în 1999, în 2000 nu am prins lotul pentru Jocurile Olimpice de la Sydney. Imediat după Olimpiadă, am fost din nou selecţionată pentru Europenele din 2000. Sînt lucruri care dor şi care nu se pot uita.

- Ai cîştigat bani mulţi din handbal?
- Nu, o spun sincer! Nu erau contractele de azi acum cîţiva ani şi, în plus, nu am alergat niciodată după bani. În 2002, cînd de la Oltchim au plecat toate fetele, eu am acceptat să rămîn pe jumătate din bani. Apoi, la Craiova, am rămas şi am acceptat să joc pe bani mai puţini, deşi aveam oferte mai tentante. Mi-a plăcut proiectul de la Craiova şi am vrut să ajut la ridicarea handbalului craiovean.

- La Craiova ai jucat şi în liga a doua, nu?
- Da, în primul an cînd am venit, echipa era în liga a doua. M-am simţit însă împlinită sufleteşte. Am avut parte de oameni recunoscători, care acum mi-au organizat acest meci de retragerea. E o împlinire pentru mine. Şi le mulţumesc şi cu această ocazie.

- Ce vei face în continuare?
- Vreau un copil. De asta m-am şi retras, pentru că aş mai fi putut juca. Apoi, sînt profesoară de sport la Rm. Vîlcea, avînd handbalul la bază. Vreau să scriu o carte despre portari şi să mă ocup la o echipă de pregătirea portarilor.

Va juca şi pentru Craiova, şi pentru Oltchim
În meciul de azi, de la Craiova, de la ora 17:30, Oltchim Rm. Vîlcea va trimite în teren toate vedetele sale. Ildiko Kerekes Barbu va apăra 55 de minute poarta echipei din Craiova, iar în ultimele cinci minute ea va trece şi între buturile Oltchimului. De altfel, la Itxako, Şumi a fost coechipieră cu Silvia Navarro, unul dintre portarii de acum de la Oltchim. "Ne-am înţeles extraordinar. E o fată deosebită şi un portar excelent", a declarat Şumi.

80 de selecţii în naţionala României de senioare a adunat Ildiko Kerekes Barbu

"Am jucat alături de mari portari ai lumii. Aici le-aş aminti doar pe Luminiţa Huţupan, Svetlana Bogdanova sau Silvia Navarro" (Ildiko Kerekes Barbu)

"Dintre toate adversarele pe care le-am avut, cred că cel mai mult m-au impresionat Bojana Popovici şi Anita Gorbicz" (Ildiko Kerekes Barbu)

"Las poarta Craiovei pe mîini bune. Îmi place foarte mult Mirela Nichita, care a fost adusă de la Brăila. Craiova îmi va rămîne întotdeauna în suflet" (Ildiko Kerekes Barbu)

CV - Ildiko Kerekes Barbu
- Născută pe 23 noiembrie 1975, la Baia Mare
- A jucat la Şuiorul Baia Mare, Oltchim Rm. Vîlcea, Cornexi Alcoa (Ung), Itxako (Spa), Rulmentul Braşov, SCM Craiova
- A cucerit de trei ori campionatul cu Oltchim şi de două ori Cupa României
- Campioană mondială de tineret cu "naţionala" României la Aracaju (Bra) în 1995
- A participat la trei Campionate Europene de senioare cu naţionala României: 1996, 2000, 2002 şi la trei Campionate Mondiale: 1999, 2001, 2003

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
cor_dos
cor_dos  •  17 Mai 2013, 01:44

felicitari pentru cariera frumoasa avuta, Ildiko Kerekes-Barbu!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează