SPORTURI  »  HANDBAL  »  ANALIZĂ

Locul 5. E de bine sau de rău? Handbalistele au plecat fără mari speranțe la Euro 2016, dar au fost la un pas de medalii

Echipa României la Euro 2016. Fețe noi, multe fete tinere // FOTO Marius Ionescu +2   FOTO
Echipa României la Euro 2016. Fețe noi, multe fete tinere // FOTO Marius Ionescu

Articol de - Publicat marti, 20 decembrie 2016 00:00

Naționala feminină nu era cotată cu prea multe șanse înainte de Euro 2016. A fost la un pas de medalii și a terminat pe 5. Putem spera însă pe viitor la mai mult?

Un Campionat European la care "tricolorele" au plecat fără prea multe speranțe, având în vedere schimbările majore, antrenor nou, întinerirea lotului, absențele datorate accidentărilor, s-a încheiat mult mai bine decât s-ar fi așteptat și cei mai pesimiști fani. E un motiv de bucurie și de speranță, dar totodată există și multe lucruri care trebuie să ne facă precauți. Și nu foarte optimiști.

Obiectiv cu bătaie lungă

Ambros Martin a preluat naționala României după un loc 3 la Mondiale și un loc 9 la Jocurile Olimpice de la Rio. Prima reprezentativă părea însă în impas, o plafonare din care parcă nu mai  putea fi scoasă. A anunțat din start că obiectivul său e pe termen lung, cu bătaie la Jocurile Olimpice de la Tokio, de peste patru ani.

Până atunci își dorește să consolideze doar o construcție trainică. "E o construcție de zi cu zi. Primele cărămizi trebuie să le punem la Campionatul European. Apoi trebuie să progresăm de la meci la meci. Am încredere în această echipă, am cu ce să clădesc o formație puternică", a declarat ibericul.

Fără presiune e mai bine

Picată într-o grupă denumită pe bună dreptate "grupa morții", cu Norvegia, campioană mondială și europeană, cu Rusia, campioană olimpică, și Croația, România a avut drept obiectiv să iasă din grupă. Nu s-a pus presiune pe fete și pe echipă. Și acest lucru pare că a ajutat.

România a avut o prestație excelentă, s-a bătut de la egal la egal cu Norvegia, iar apoi a învins Rusia și Croația. O Rusie care, să fim corecți, a venit la Europene cu doar jumătate din echipa care triumfa la Rio. Pentru România deja obiectivul fusese atins, dar altul trebuia fixat imediat.

După victoriile cu Ungaria și Cehia, înaintea meciului cu Danemarca, toată lumea nu mai vorbea decât de semifinale. "Cum ne poate bate Danemarca, o formație pe care am bătut-o mereu în ultimul timp?", s-au întrebat toți.

A revenit presiunea asupra fetelor, asupra echipei. Și lucrurile nu au mai funcționat! Nu mai era voie niciun pas greșit, iar debutantelor le-a tremurat mâna.

Încă o dată s-a demonstrat la meciul cu Danemarca faptul că România e dependentă de Neagu. Degeaba Ambros Martin a declarat că "vreau să construiesc o echipă care să nu stea în jocul unei singure jucătoare, indiferent cum se numește ea". În acest moment, România e dependentă de Neagu. Pentru că așa a învățat!

Fete de viitor

Euro 2016 a arătat că România poate avea și în următorii ani o echipă competitivă, că pe lângă Neagu, Ungureanu, Oana Manea tocmai și-a anunțat retragerea, poate să se bazeze pe o Eliza Buceschi, Crina Pintea, Gabriella Szucs, Cristina Zamfir, Mădălina Zamfirescu, Aneta Udriștoiu, Laura Chiper, Cristina Laslo, Denisa Dedu, Iulia Dumanska.

Ambros Martin trebuie să rezolve postul de inter dreapta, acolo unde România a stat cel mai rău în ultimii ani, negăsind o soluție viabilă de la retragerea Steluței Luca încoace.

România a avut înainte de Europene o medie a selecțiilor de sub 50 de jocuri, raportat la întregul lot. De altfel, din cele 18 jucătoare care au evoluat în Suedia, doar patru au depășit granița de 100: Manea, Ungureanu, Neagu și Chintoan. În rest, au fost 6 debutante la o mare competiție.

Raportat la celelalte naționale, Olanda, care a câștigat argintul, are cu nucleul actual o media a selecțiilor de 96, cele mai multe dintre toate formațiile, iar Franța, locul 3 la CE 2016, are 92! Norvegia e și ea a 4-a, cu 79.

Toți au întinerit

Locul 5 rămâne o performanță pentru România, în aceste condiții, dar nu trebuie să credem acum că vom fi campioni olimpici peste patru ani! Aproape toate echipele de la Euro au întinerit loturile, unele total.

Muntenegru a lăsat acasă toate vedetele, Germania și Danemarca se bazează pe jucătoare foarte tinere, Ungaria a fost decimată de accidentări, Rusia are o bază de selecție ca să facă oricând două naționale competitive, iar Franța și Norvegia, indiferent cât schimbă, tot acolo, sus, termină.

Liga nu garantează succesul

Paradoxal, dintre echipele naționale prezente la Euro 2016, cele care au cele mai multe jucătoare care evoluează la echipe din Liga Campionilor, nu au obținut rezultate!

Muntenegru are 12 din cele 16 fete prezente în Suedia în cea mai importantă competiție, dar nici nu a trecut de grupe. Ungaria (10 jucătoare) nu a impresionat nici ea, la fel ca și gazda Suedia (10 handbaliste).

Franța (9), Norvegia (8) și Rusia (7) urmează în acest top, acolo unde România, cu 5 prezențe, e undeva pe locurile 9-12, alături de Danemarca, Spania, Olanda. Cele mai puține jucătoare de Ligă, câte două, au avut Polonia, Serbia și Cehia.

14 în campionatul intern

Germania și Rusia au fost singurele echipe prezente la Euro 2016 care nu au avut convocate la lot decât handbaliste din întrecerea internă! De altfel, Evgheni Trefilov, antrenorul Rusiei, a anunțat că jucătoarele care nu joacă în Rusia, nu vor mai fi chemate! România e și ea în grupul formațiilor care se bazează foarte mult pe sportive din campionatul intern.

Ambros Martin a avut 14 jucătoare din Liga Națională, și doar 4 din străinătate: Neagu, Pintea, Geiger și Buceschi, ultima revenind deja în țară. La polul opus, Olanda e echipa care a avut numai jucătoare din campionatele Europei, iar Serbia a mizat pe o singură jucătoare din întrecerea internă.

9jucătoare străine care evoluează în România au evoluat la Euro 2016: Gullden, C. Martin, Mehmedovici, Ayglon, Niombla (CSM București), Landre, Trifunovici, Nikolici (SCM Craiova), Toskovici (CSM Roman)

7titluri europene are acum Norvegia, după cel cucerit duminică seara, la capătul finalei cu Olanda, 30-29

România la Euro 2016

  • 21-23 cu Norvegia
  • 22-17 cu Rusia
  • 31-26 cu Croația
  • 29-21 cu Ungaria
  • 30-28 cu Cehia
  • 17-21 cu Danemarca
  • 23-22 cu Germania

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
10153756765562943
Stefan Iuliu  •  20 Decembrie 2016, 15:50

Un loc corect. Oricine are ceva habar despre acest sport a vazut clar ca oricare din primele 4 erau evident peste noi.Cel putin cu o clasa.Rezistenta in regim de efort, viteza, scheme de joc, spirit de echipa, etc. Raportat la premise si conditiile reale, locul 5 nu e deloc un loc prost.

haideusicfr
haideusicfr  •  20 Decembrie 2016, 11:01

E *rau* ca nu s-a terminat odata.Au facut ce au putut ,dar articolele erau ca si cele cu Steaua. Interminabile..

demolarii
demolarii  •  20 Decembrie 2016, 10:32

Echipa trebuie felicitata. Ca si conducerea FRH. Pentru aces rezultat. Pentru ca conducerea FRH are doua produse vandabile- Liga Zimbrilor si Liga feminina de handbal de pe urma carora nu stie sa scoata maximul de profit. CSM Bucuresti -Dinamo s-a jucat la ora 17, spectacolul oferit fiind peste cel putin 90% din meciurile Ligii I , Cupei Ligii sau a Romaniei la fotbal.....e adevarat ca hanbalul trebuie cultivat, explicat telespectatorilor, dar tocmai aceasta perspectiva duce la posibilitatea creeri unor emisiuni interesante, gen emisiunile care explica footbalul american. Iar sistemul de organizare a NBA si liga Universitara este mult mai apropiat de conditiile economice din Romania pentru Handbal.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close