SPORTURI  »  HANDBAL  »  EDITORIAL

Luminiţa Paul a rămas cu o întrebare după CE de handbal: unde sînt copiii?

Articol de - Publicat sambata, 15 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 01 august 2013 17:10

Ce diferenţă e între 2005 şi 2012? Sînt mai puţine campioane din care să alegi

S-a mai încheiat o competiţie importantă de handbal feminin. Pentru noi. Pentru alţii, adică altele, abia urmează fazele cele mai tari: semifinalele de azi, duminică finalele, cea mare şi cea mică. "Tricolorele" se întorc din Serbia pe locul 10, poziţie pe care au mai atins-o în 1994, cînd antrenor principal era tot Gheorghe Tadici. E însă doar o coincidenţă, între ce a fost în urmă cu 18 ani şi ce e acum nu există alte puncte comune.

Ce putem spune? Pentru că trebuie să comentăm, nu? Ei bine, nu e atît de simplu precum pare. Ar fi facil să mergem la extrem şi să lipim peste acest loc 10 o etichetă mare pe care să scrie "eşec". Dar n-ar fi deloc original. Avem deseori o anume voluptate a criticii, a lamentării şi aproape a bocetului în urma unui rezultat care, de fapt, are rădăcini în realitate. Şi nu doar rădăcini, ci şi trunchi, ramuri şi tot ce mai trebuie.

Fascinant, în măsura în care am asista la un spectacol neutru, fără implicare, e felul cum a oscilat "naţionala" României. Meciul perfect a fost contra Spaniei, în care Gheorghe Tadici a folosit aceleaşi 7 jucătoare aproape pe toată durata disputei. A existat atunci şi conjunctura zîmbitoare în care cele 7 au evoluat la un nivel competitiv, chiar sclipitor. Meciul dezastru a fost cel cu Ungaria, în care nu s-au mai întrunit astrele bune. Dimpotrivă. Iar rezervele n-au făcut faţă pentru că nu erau pregătite să facă faţă. Ele trebuia doar să intre cîteva minute, ici şi colo, ca să-şi tragă sufletul titularele.

Iar în ultimul meci, cel cu Germania, rezervele au fost ţinute de acelaşi Tadici pe teren pînă cînd şi-au dat seama că pot să joace. Că-şi pot asuma riscuri, că frica e un ingredient dispensabil. Era însă, de asemenea, şi un pic cam tîrziu pentru acest campionat. Dar asta nu înseamnă că se poate pune semnul congruent între prima linie şi a doua. Înseamnă doar că diferenţa nu e uriaşă.

În 2005, cînd România cucerea argintul mondial tot cu Tadici pe bancă, în fiecare dintre partidele disputate a strălucit în mod special altă jucătoare. Cu Ucraina au fost Luca şi Gogîrlă, cu Franţa Vărzaru, cu Macedonia Brădeanu, cu Brazilia Gogîrlă, cu Germania Ardean şi aşa mai departe. Era alt lot. Altă varietate. Din jucătoarele înscrise pe foaie doar una sau două nu erau foste campioane mondiale de tineret.

Ultima medalie cucerită la această categorie de vîrstă a fost bronzul european în 2007. Cu Cristina Neagu, Adriana Ţăcălie şi Nicoleta Dincă, singurele aflate în lotul de la CE 2012. Numai că din echipa de acum 5 ani şase fete s-au lăsat deja de handbal, una tocmai a născut, două joacă în divizia secundă, iar restul sînt la formaţii de pluton din campionatul intern. Aşa că, înainte să începem să bocim după o medalie iluzorie, mai bine ne uităm pe unde sînt copiii noştri. Cel mai probabil la calculator sau, ce frumos!, cu vreun atlas în braţe. Mai rar pe afară, jucîndu-se, sau în sala de sport. De fapt, aproape niciodată.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
gicapetrescurgv
gicapetrescurgv  •  16 Decembrie 2012, 14:56
Postat de mavis666 pe 15 Decembrie 2012, 11:53

Nu este adevarat ca nu sunt copiii!!!Sunt aceiasi antrenori federali de ani de zile care nu au nici un rezultat. Verificati cati copii de la centrul de excelenta din Valcea se regasesc in lotul nationalei de tineret.Bani aruncati!! Verificati competitiile de juniori organizate in sistem rusesc cu doua meciuri pe zi in care riscurile de accidentare sunt majore!!! Nu ii intereseaza decat scaunele pe care stau de zeci de ani!!! HANDBALUL TREBUIE REORGANIZAT DE LA NIVEL DE COPIII!!!!!

copiii?..mergeti la meciurile de juniori - junioare sa vedeti cu ce pasiune se joaca dar in acelasi timp domnul gatu si compania sa trimita oameni de incredere ca observatori si sa transmita exact ce se petrece in culisele jocurilor......asa ca degeaba copii pun suflet pentru ca sistemul îi descurajeaza promovand matrapalzacurile antrenorilor, arbitrilor .chiar as vrea sa fiu contactat de cineva si sa-l invit la un meci al copiilor......sau poate daca se nastea un gatu junior(hagi -ianis) sa fie promovat asa poate se agita cineva [email protected] , sarbatori fericite.......scuze mergeti la unul din meciurile echipei domnului cozma sa vedeti ce Fair play promoveaza .....halal

vera_rapid
vera_rapid  •  15 Decembrie 2012, 16:34

De ce este atat de greu pentru FRH si pt Gatzu sa ii propuna postul de antenor lui Vestergaard? Oamenii astia din federatie nu au nici un respect pentru fete si pentru suporterii romani. Pana cand ne mai scaldam in mediocritate, desi avem un lot cu care se poate juca mereu la victorie. Uitati-va la Ungaria, care acum joaca semifinala CE la carma cu un antrenor norvegian. Noi trebuia sa fim in locul ei.....

geluvalu
geluvalu  •  15 Decembrie 2012, 15:40

pai nu sunt in sala pt ca nu sunt lsati in salile de sport.Acolo se joaca fotbal de catre adulti sau orice altceva ce aduce bani pt directorii scolilor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează