SPORTURI  »  HANDBAL  »  COMENTARIU

Luminiţa Paul despre regresul handbalului românesc » Liga pe bucăţele

Oana Manea (centru) în tricoul noii sale echipe, Krim
Oana Manea (centru) în tricoul noii sale echipe, Krim

Articol de - Publicat vineri, 25 octombrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2013 11:37

În absenţa Oltchimului şi cu o HCM Baia Mare la început, ne întoarcem la vremurile în care ne urmăream handbalistele de top prin campionate străine

Mă anunţă o prietenă, cu o scînteie de disperare în ochi, că pleacă Polo Garage din România. "Uite, asta asta mi-am luat-o de acolo cu 89 de lei!", spune ea, netezind poalele cafenii ale bluzei. O dată trecută sperietura, rămîn o clipă suspendată, apoi răsuflu uşurată. "Ah, doar asta era?". Am luat, cu strîngeri de portofel, doar vreo două chestii de-a lungul timpului din respectivul magazin şi am fost mai supărată cînd au lichidat afacerea de aici cei de la Debenhams. Chestie de finanţe. Apoi realizez, speriată brusc din nou: "Stai puţin, nu e deloc bine dacă pleacă Polo Garage!". E un pas înapoi. Înseamnă întoarcerea cu ani buni, vreo zece, în urmă. Semn de instabilitate, de nesiguranţă, de neîncredere. Nu, nu e deloc bine.

Pare să fie însă un trend amar al acestor zile. Pierderea rapidă, poate definitivă, a unor lucruri cîştigate cu greu. O vedem în sport aproape zi de zi, o acompaniem cu senzaţia de neputinţă, o garnisim cu amintiri recente. Săptămîna trecută, Cristina Neagu a marcat 6 goluri, cele mai multe, pentru echipa ei actuală, Buducnost Podgorica. E golgetera team-ului după 3 meciuri. Oana Manea (foto) şi Talida Tolnai sînt titulare la Krim Ljubljana, în al cărei lot se află şi Patricia Vizitiu.

Este, şi aceasta, un soi de întoarcere în timp. De-a lungul ultimilor 12 ani, trei handbaliste române au cucerit Liga Campionilor. De fiecare dată jucînd la echipe din străinătate. Luminiţa Huţupan Dinu a ţinut trofeul în braţe în 2001, 2002 şi 2003, prima şi a treia oară pentru Krim, a doua cu Kometal Skopje. Cristina Vărzaru are şi ea 3 victorii, 2006, 2009, 2010, toate cu Viborg, iar Carmen Amariei două, 2005 şi 2007, pe cînd juca la Slagelse. Erau anii dinaintea consolidării acelui Oltchim capabil să se bată, la rîndu-i, la triumful în Ligă. Erau anii bucuriilor individuale, dulci, sclipitoare, dar risipite, necoagulate.

Apoi a fost Oltchim, cu finala jucată în 2010 şi semifinalele din 2009, 2012 şi 2013. Apoi Oltchim s-a destrămat. Acum, România e reprezentată în competiţia supremă a cluburilor de  HCM Baia Mare, echipă tînără, care acum se construieşte pentru un eventual prestigiu de atins în următorii - destul de mulţi - ani şi care a absorbit deja în lotul său pe cîteva dintre jucătoarele fostei campioane. E greu pentru ele, pentru toate, deşi ambiţia e mare şi concurenţa şi mai şi. Va trece vreme bună pînă cînd acolo va exista - dacă va fi aşa - o şansă de a se bate pentru trofeu.

Nu ştiu dacă pleacă într-adevăr Polo Garage din România. Pînă atunci - dacă va fi aşa sau nu -, înapoi la eventualele bucurii individuale. Să vedem ce fac Neagu, Manea şi celelalte. Să vedem dacă se pot apropia de cupă. Sezonul acesta. Sau la anul. Sau peste alţi doi. Aşteptare, tensiune, emoţie, toate disipate. Pentru că alta, inimaginabil mai mare, mai densă, mai fierbinte, e senzaţia cînd o echipă întreagă a ta poate obţine un rezultat mare. Încă ceva ce am pierdut, cel puţin deocamdată.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
usla
usla  •  25 Octombrie 2013, 20:33
Postat de razvyyc pe 25 Octombrie 2013, 14:46

Mda. Neagu nu-i golgetera echipei, Oana Manea nu-i titulara. Tolnai este titulara conjunctural. Articolul se bazeaza pe argumente nu tocmai adevarate. In rest, numai de bine. Hai Romania! Parcursul echipei Oltchim sigur a lasat urme adanci, mediatizarea a adus la sala de antrenament mute tinere. Rezultatele vor fi vizibile peste vreo 10 ani. La fel cum a fost cazul generatiei condusa de Tarca si Vali Cozma, alte sportive ce au avut sansa sa ridice trofeul suprem deasupra capului.

Imi placi din ce in ce mai mult cu comentariile pertinente pe care le faci, semn ca se poate .

sorineldumitru
sorineldumitru  •  25 Octombrie 2013, 16:14
Postat de vladutz13 pe 25 Octombrie 2013, 13:29

Este o scadere a campionatului intern, asta e cert, dar pe de alta parte un campionat echilibrat, fara tirania Oltchimului este mult mai sanatos. In plus, perioada aia in care toate vedetele noastre jucau in strainatate coincide si cu perioada in care Nationala a avut cea mai puternica generatie. Plecare romancelor in Europa ar putea ajuta Nationala si sincer... imi pasa mai mult de ea decat de o echipa de club puternica sustinuta din bani publici.

Singura problema e ca liga feminina tot e dominata de o echipa, dar de una mai slaba. Nu vad nicio diferenta intre a juca afara sau la o echipa de-acasa atata timp cat joci la cel mai inalt nivel, singurul avantaj ar fi ca asa poate se stopeaza putin transferul jucatoarelor straine in tara, ceea ce evident ca ar duce si la subtierea echipei nationale.

glorie
glorie  •  25 Octombrie 2013, 16:02

Site/sait... Ma sochezi, sinceri!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează