SPORTURI  »  HANDBAL  »  PRELIMINARII CM

CORESPONDENȚĂDIN SKOPJE Echipa GSP, sosire într-un oraș închis: cum sunt restricțiile în comparație cu România

Naționala României la sosirea în Skopje +8   FOTO
Naționala României la sosirea în Skopje

Articol de , - Publicat marti, 20 aprilie 2021 17:00 / Actualizat marti, 20 aprilie 2021 22:09

Naționala de handbal a României va juca miercuri, de la ora 18:00 (TVR1), partida retur din preliminariile CM 2021 cu Macedonia de Nord. Fetele nu mai au voie să părăsească hotelul în care au fost cazate până la ora meciului.

  • Reporterul Marian Ursescu și fotoreporterul Raed Krishan sunt trimișii speciali ai Gazetei în Macedonia de Nord și vă țin la curent cu cele mai importante noutăți.
  • În tur, România a învins-o pe Macedonia de Nord, scor 33-22, la București.
  • Naționala feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, dar nu vrea să lipsească de la turneul mondial din Spania, de la finalul anului. România a participat la toate cele 24 ediții de până acum!

La o populație de aproximativ 2.100.000 de locuitori, mai puțin decât Bucureștiul, Macedonia de Nord reportează zilnic aproximativ 135-150 de cazuri noi de COVID-19. Până acum au decedat aproximativ 4.500 de persoane, iar Guvernul de la Skopje a stabilit reguli stricte de combaterea pandemiei. Sunt asemănătoare cu cele impuse și de Guvernul român, ba chiar mai drastice.

Naționala României a aterizat pe aeroportul din Skopje, în jurul prânzului. Totul era pustiu. Vameșii dădeau impresia că atunci au venit la serviciu, în așteptarea charterului de la București. Mai sunt însă și alte curse care aterizează și decolează de aici, cele mai multe de la și spre Viena. Toată lumea poartă mască pentru că altfel riști amenzi. Și amenzile sunt mari.

Echipa GSP, sosire într-un oraș închis: cum sunt restricțiile în comparație cu România
Cristina Neagu pe aeroportul din Skopje, omediat după aterizare

Direct din hotel la aeroprt

Neagu și compania au fost cazate la hotelul "Russia", cel aparținând oligarhului rus Serghei Samsonenko, fostul patron de la Kometal Skopje și Vardar Skopje. Hotelul este lipit de sala de sport "Jane Sandaski", cea în care se va juca retrurul dintre Macedonia de Nord și România. Pentru a merge la antrenament, fetele ajung direct din hotel, fără a fi nevoite să părăsească incinta. De altfel, niciun turist nu a avut voie să se cazeze în hotelul "naționalei" României în noaptea de dinaintea jocului, totul fiind cu circuit închis. Asta pentru că nimeni nu vrea să riște vreo infectare cu COVID-19. Și "tricolorele" au avut reguli stricte. Nu au avut voie nici măcar să se plimbe în parcul din jurul hotelului.

Echipa GSP, sosire într-un oraș închis: cum sunt restricțiile în comparație cu România
Sala Jane Sandaski, în care se va juca meciul cu Macedonia de Nord, lipită de hotelul în care stau ”tricolorele”

Multă verdeață, blocuri gri

Skopje s-a dezvoltat mult în zona centrală, nu însă și la periferii. În această perioadă se contruiesc ici-colo niște blocuri tip zgârie-nori, cu 20-30 de etape. Dar predomină construcțiile pestrițe, cu acoperișuri de tablă și țiglă! Skopje rămâne însă un oraș verde, aerisit, cu multe parcuri. Ca să vezi toată panorama orașului, trebuie să urci însă pe dealul Gazi Baba sau pe cel mai înalt punct, muntele Vodno (1.066 metri).

Guvernul de la Skopje a prelungit ieri pentru încă două săptămâni regulile legate de pandemie. Astfel, restaurantele, terasele și tot ceea ce este legate de entertainment rămân închise. Sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, dar și acestea doar până la ora 20:00.

Echipa GSP, sosire într-un oraș închis: cum sunt restricțiile în comparație cu România
Așa arată majoritatea blocurilor din Skopje

Campania de vaccinare a început abia la 1 aprilie

În Macedonia de Nord, campania de vaccinare anti-COVID 19 a avut un start deosebit de anevoios. Primele doze au fost făcute angajaților din sectorul de sănătate abia în luna martie. Au fost vaccinuri donate de guvernul sârb. Abia după 1 aprilie vaccinul a ajuns și în rândul populației. Au fost 24.000 de doze făcute AstraZeneca. Se mai așteaptă, până la finalul lunii mai, sosirea altor 350.000 de doze din diferite surse. "Așteptăm vaccinurile furnizate de Guvernul Macedoniei de Nord prin mecanismul COVAX, contacte directe de la producătorii Pfizer din Statele Unite State, și Sinofarm din Republica Populară Chineză ", a declarat prim-ministrul Macedoniei, Zoran Zaev. Macedonia speră ca în perioada imediat următoare aproximativ 50% din populație să poată fi vaccinată.

"Am venit să câștigăm!"

Româncele sunt hotărâte să-și asigure calificarea după victoria la 11 goluri diferență înregistrată în meciul tur, 33-22. Dar nu vor oricum. Își doresc un succes și la Skopje. "Toată lumea trebuie să înțeleagă că începem acest meci de la 0-0, nu de la 11-0. Vrem să câștigăm și meciul retur și să ne calificăm la Mondiale, pentru că suntem mai bune decât ele", a declarat Cristina Laslo. Antrenorul Adi Vasile e și el rezervat, dar speră ca echipa României să continue evoluțiile bune din ultimul timp. "Am câștigat în tur la 11 goluri, dar trebuie să înțelegem că fiecare meci are istoria lui, că trebuie să dăm totul, să jucăm din ce în ce mai bine".

Echipa GSP, sosire într-un oraș închis: cum sunt restricțiile în comparație cu România
”Tricolorele” cărând bagajele pe aeroportul din Skopje

România nu a ratat niciodată calificare la Campionatele Mondiale, având 24 de participări consective. Ediția din acest an, din Spania, va fi prima în care la start se vor alinia 32 de formații, cu 8 mai mult decât până acum.

Naționala master-chef » Provocare inedită: cum s-au descurcat handbalistele în bucătărie

România - Macedonia de Nord 33-22 » Suntem cu un pas la Mondiale! Cristina Neagu, sublimă

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
baba.novac
baba.novac  •  20 Aprilie 2021, 21:22

@gago747: De ce jignești? Știu, e simplu când ai mintea poleită cu "***" și ioc educație. Ca să te îndoiești, ar trebui să nu-ți patineze sinapsele. N-ai nicio pregătire medicală, dar ești expert în pandemii și reguli de carantinare. Ia cifrele din ultimul an și vei vedea că influența regulilor, de bun simț de altfel - mască, distanțare, igiena mâinilor - au ajutat sistemul medical.Când nu s-au mai respectat regulile, s-au umplut spitalele. Dacă vrei să scăpăm anul ăsta de mască și restricții, ascultă de medici și vaccinează-te!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gago747
gago747  •  20 Aprilie 2021, 19:06
Postat de cirus11 pe 20 Aprilie 2021, 17:55

Da, poate pare incredibil pt conspirationistii autohtoni dar Romania e una din tarile cele mai relaxate si asa a fost de vreun an mai ales daca te uiti la rata de imbolnaviri. De fapt daca te uiti la % de ocupare din spitale s-ar putea chiar sa fim lideri europeni la nepasare.... Suedezii sunt mici copii pe langa noi. Ei au renuntat prin toamna la relaxare desi niciodata nu au ajuns la refuz cu spitalele

Da m[ bolohane, și cu restricții la sînge și cu fără ele, rata de îmbolnăviri la noi e tot p-acolo. Adică, mai pe înțelesul neuronului tău, carantinarea și mascarea nu ay nici o influență. Asta dacă cifrele raportate sînt corecte, ceea ce mă îndoiesc profund. Dar pentru spălații pe creier de propaganda oficială logica și rațiunea nu au sens. Sînteți niște simple ***. Succes mult, că acuș vine Paștele!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

969907806361734
Nedelcu Dan  •  20 Aprilie 2021, 18:29

Hai sa citim printre rinduri...e suficient sa privim prima fotografie in care, in afara de cei din delegatia noastra , care poarta masti, mai sint alte doua persoane fara masti, fara angoase, fara griji. Asta asa, ca sa ne dam seama cum e cu restrictiile lor reale fata de ale noastre, dincolo de propaganda presei. In ceea ce priveste Skopje, "cenusiul "orasului vine de la prea multa istorie...se spune ca e orasul in care sint mai multe statui decit cetateni. Iar textul vostru cu pretentii absurde de articol vorbeste mai mult despre campania lor de vaccinare decit despre echipa noastra. Concluzie: propaganda ieftina.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează