SPORTURI  »  HANDBAL  »  AVEM SELEȚIONER NOU

Martin Ambros așteapta de mult să antreneze o echipă națională: ”Îmi doresc o medalie la Olimpiadă!”

Tablou de selecționer. Martin Ambros si sloganul FRH:
Tablou de selecționer. Martin Ambros si sloganul FRH: "O națiune, o echipă, un vis!" // FOTO Alex Nicodim

Articol de - Publicat joi, 06 octombrie 2016 00:00

Martin Ambros, tehnicianul spaniol care a preluat echipa României, spune că iubește provocările și că aștepta de mult să antreneze o echipă națională.

Totul a început acum trei săptămâni. Selecționerul Tomas Ryde a trimis la federație un mail prin care anunța că nu va putea veni la pregătirile echipei naționale, în România, ci se va prezenta direct la turneul de la Eindhoven, unde România urma să joace cu Olanda A, Olanda B și Serbia.

Surse din FRH au dezvăluit faptul că președintele Alexandru Dedu l-a sunat atunci, imediat, pe Ryde și i-a transmis că nu va mai accepta să nu fie prezent la toate acțiunile echipei naționale.

S-a ajuns la o despărțire amiabilă, suedezul renunțând la contractul care-i expira în luna ianuarie 2017, iar FRH pornind pe pista de a căuta un nou tehnician.

Tratativele începute în februarie 2015

FRH l-a sunat iar pe Martin Ambros, antrenorul Gyorului, care mai avusese o tentativă de a prelua naționala, în martie 2015. Atunci, totul fusese pus la punct, exista deja un gentleman's agreement între părți, dar contractul nu a mai fost până la urmă semnat.

Fanii Gyorului au aflat din presa română de tratative și s-au opus vehement! Primarul Gyorului a avut o discuție cu antrenorul spaniol, care a înțeles situația și nu a mai semnat contractul cu România!

Acum trei săptămâni, telefonul a sunat încă o dată. Ambros Martin a fost deschis negocierilor, dar i-a rugat pe români să revină peste câteva zile.

"M-au căutat înaintea meciului cu Ferencvaros. Le-am spus să se oprească, pentru că urmează un derby. Ei au fost corecți și m-au căutat săptămâna viitoare. Am început să vorbim  și așa am ajuns la București", a povestit tehnicianul de la Gyor pentru Nemzetisport.

A așteptat naționala Ungariei

Ambros a tot așteptat să fie numit la cârma naționalei Ungariei, dar celalalte echipe din prima ligă maghiară, și mai ales rivalii de la Ferencvaros, s-au opus unei astfel de numiri. Federația a anunțat în cele din urmă că danezul Kim Rasmussen a fost ales în funcția de selecționer pentru a le pregăti pe Gorbicz, Tomori și compania.

"Naționala Ungariei a avut posibilitatea să mă ia, dar nu a făcut acest pas. Respect asta total, dar acum, că a venit o altă șansă, de a prelua o echipă națională puternică, nu puteam spune «NU»", a declarat Martin.

Debutează azi, cu Serbia

Martin Ambros a plecat ieri cu naționala României în Olanda, urmând să stea azi pentru prima dată pe banca tehnică a "tricolorelor". România participă la turneul de la Eindhoven alături de reprezentativele Olandei, A și B, și Serbiei.

Azi, de la ora 19:00, România va întâlni Serbia. Martin Ambros are la dispoziție un lot de 21 de jucătoare pe care le-au convocat însă secundul Costică Buceschi și antrenorul federal Nicoleta Alexandrescu.

"L-am cunoscut ca jucătoare. Ne-am duelat de câteva ori. Ce mi-a plăcut la Ambros este că și-a pus amprenta pe sistemul defensiv al echipelor la care a antrenat. Eu cred că jocul de handbal se câștigă pe apărare. E un antrenor cu niște calități deosebite, atât în teren, cât și în afara lui"
Steluța Luca, vicepreședinte FRH

5.000 €lunar va fi salariul lui Martin Ambros în fruntea naționalei României. El va avea și bonusuri financiare dacă va obține rezultate bune cu "tricolorele"

2antrenori străini a avut naționala feminină în istoire până acum: suedezul Tomas Ryde și acum spaniolul Martin Ambros

CV Martin Ambros

  • 48 de ani
  • ca jucător, a cucerit Liga Campionilor cu Ciudad Real în 2001 și Cupa Cupelor în 2000
  • ca antrenor a cucerit Liga Campionilor cu Gyor, în 2013 și 2014; a disputat finala Ligii Campionilor cu Itxako Estella, în 2011, și cu Gyor, în 2016

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
tihi
tihi  •  07 Octombrie 2016, 19:12

Nu cred ca este profitabila faptul ca un antrenor sa lucreze la doua echipe,si in tari diferite.Nu o sa faca treaba la nici o echipa.Nu poti sa stai cu un fund pe doua scaune!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează