SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Minaur Baia Mare, principala favorită la câștigarea EHF European League!

Minaur Baia Mare va debuta sâmbătă contra norvegiencelor de la Storhamar FOTO Dan Potor
Minaur Baia Mare va debuta sâmbătă contra norvegiencelor de la Storhamar FOTO Dan Potor

Articol de - Publicat marti, 05 ianuarie 2021 13:29 / Actualizat marti, 05 ianuarie 2021 15:24

Federația Europeană de Handbal (EHF), dar și bookmakerii caselor de pariuri dau Minaur Baia Mare drept marea favorită la câștigarea EHF European League. Care sunt atu-urile echipei maramureșene?

La începutul sezonului, înainte de tragerea la sorți a grupelor, formația maghiară Siofok KC era cotată cu prima șansă la câștigarea EHF European League. Numai că, din cauza problemelor financiare, echipa aflată pe malul lacului Balaton a trebuit să renunțe la multe vedete. Eckerle, Snelder, Van der Heijden, Nerea Pena au părăsit echipa pregătită de croatul Zdravko Zovko și Siofok nu mai este văzută drept principala forță a competiției.

Minaur Baia Mare are toate atuurile să câștige trofeul

Într-o analiză făcută pe siteul Federației Europene de Handbal, rolul de "lider" al celei de-a doua competiții europene a fost luat de Minaur Baia Mare! Gruparea pregătită de Costică Buceschi revine în cupele europene după o pauză de cinci ani. Continuatoarea "defunctei" HCM Baia Mare, care a câștigat titlul în 2014 și a ajuns apoi în "sferturile" Ligii Campionilor, Baia Mare a reușit câteva transferuri de marcă în vara trecută.

Minaur Baia Mare, principala favorită la câștigarea EHF European League!
Jovana Kovacevici e principala marcatoare a echipei FOTO Dan Potor

Minaur a avut 6 jucătoare la Euro 2020, cele mai multe dintre echipele participante în EHF European League. Laslo, Seraficeanu, Polocoșer, Andreea Popa (România), Lavko (Serbia), Blohm (Suedia) sunt handbalistele care au fost la turneul final din Danemarca. 

Minaur s-a descurcat bine și în primele etape din Liga Națională, anunțând că intră și ea, în lupta la titlu, alături de CSM București și SCM Rm. Vâlcea. Linn Blohm, cel mai bun pivot de la Mondialul din 2019, Cristina Laslo, Jovana Kovacevici sau Jelena Lavko sunt cele mai importante nume aduse de echipa maramureșeană. De altfel, Minaur a reușit nu mai puțin de 12 transferuri în vară și vizează acum cucerirea EHF European League. Ar fi primul trofeu european pentru handbalul feminin băimărean, după ce băieții au câștigat Cupa IHF în două rânduri: 1985 și 1988.

De la ruși și danezi vine pericolul

EHF vede în continuare, în topul favoritelor, pe Astrahanocika Astrahan, colega de grupă a băimărencelor. A treia putere a Rusiei, după Rostov Don și ȚSKA Moscova, Astrahanocika nu are un trecut european prea bogat. A atins o semifinală în Cupa EHF în sezonul 2013-2014. Echipa pregătită de Vlatko Dzhonovici are câteva jucătoare de mare valoare: Daria Samokina, Karina Sabirova, Kira Trusova, Elizaveta Malașenko, dar și cel mai bun pivot de la Euro 2020, croata Ana Debelici.

Favorita 3 conform federației europene ar fi formația daneză Ikast Herning, care e văzută însă de casele de pariuri principala favorită alături de Minaur Baia Mare. Ikast a câștigat de două ori trofeul, în trecut, 2002 și 2011, și a jucat altre trei finale! Echipa pregătită de Kasper Christensen se bazează în principal pe un puternic contingent norvegian cu Stine Skogrand, căpitanul echipei, campioană europeană anul trecut, cu Helene Fauske, cu Vilde Johansen sau cu Ingvild Bakkerud.

Dunărea Brăila, favorită 12

Cealaltă echipă românească din EHF European League, Dunărea Brăila e cotată doar cu șansa a 12-a la cucerirea trofeului. Chiar dacă a eliminat Viborg în turul 3 preliminar, echipa pregătită de croatul Neven Hrupec se consideră că nu are forță pentru a ajunge în vârf. Brăila ar putea însă depăși faza grupelor, chiar dacă are adversare puternice: Siofok, Kuban Krasnodar sau Fleury Loiret.

Kastamonu nu a prins top 5

Echipa din Turcia Kastamon Belediyesi a reușit câteva transferuri de marcă în această iarnă, dar nu i-a impresionat pe bookmakeri. Echipa antrenată de suedeza Helle Thomsen, fostul tehnician al CSM București, dar și al naționalei Olandei, le-a adus în Turcia pe norvegianca Amanda Kurtovic și pe suedeza Julia Eriksson. Acestea s-au adăugat altor jucătoare cu nume de la campioana Turciei: internaționalele slovene Nina Zulici și Amra Pandzici, rusoaicelor Ekaterina Vetkova sau Alena Ikhneva, cehoaicei Sara Kovarova. Kastamonu este văzută drept favorită 8.

5 jucătoare medaliatela Euro 2020 vor lua startul în EHF European League: cu aur Stine Skogrand (Herning Ikast), cu argint Laura Flippes (Paris) și Alexandra Lacrabere (Fleury), și cu bronz Katarina Jezici (Siófok) și Ana Debelici (Astrahanocika)

4 echipedin cele 16 au câștigat Cupa EHF în trecut: Ikast Herning (2002, 2011), Zvezda Zvenigorod (2007), Lada Logliatti (20012, 2014), Siofok (2019)

FAVORITELE EHF

1. Minaur Baia Mare
2. Astrahanocika Astrahan
3. Ikast Herning
4. Paris 92
5. Siofok KC

FAVORITELE LA CASELE DE PARIURI

1. Minaur Baia Marecotă 4/1
1. Ikast Herningcotă 4/1
3. Astrahanocika Astrahancotă 6/1
4. Siofok KCcotă 8/1
4. Lada Togliatticotă 8/1

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE

GRUPA A

9 ianuarie14:30Ikast Herning-Zvezda Zvenigorod
10 ianuarie15:00Vac NKSE-Paris 92

GRUPA B

9 ianuarie17:00Kastamonu-Perla Lublin
9 ianuarie17:00Lada Togliatti-Nantes

GRUPA C

9 ianuarie15:00Minaur Baia Mare-Storhamar
10 ianuarie15:00Thuringer HC-Astrahanocika
  • Meciurile Minaurului sunt transmise de Digi, Telekom, Look

GRUPA D

9 ianuarie19:00Siofok Kc-Kuban Krasnodar
10 ianuarie15:00Dunărea Brăila-Fleury Loiret
  • Meciurile Brăilei sunt transmise de Digi, Telekom, Look

Vâlcea a câștigat Memorialul „Constantin Tită” pentru a 9-a oară. Bistrița a bătut de două ori Baia Mare

Minaur Baia Mare și Dunărea Brăila și-au aflat grupele în EHF European League!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează