SPORTURI  »  HANDBAL  »  DREPT LA REPLICĂ

Antrenorul Grigore Niță, drept la replică după acuzațiile de viol: „Este într-o gravă confuzie”

Mariana Cetiner, la GSP Live
Mariana Cetiner, la GSP Live

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 martie 2021 13:14 / Actualizat miercuri, 03 martie 2021 14:18

Fostul antrenor de handbal Grigore Niță a solicitat redacției un drept la replică în urma acuzațiilor de viol făcute de ex-handbalista Mariana Cetiner în cadrul emisiunii GSP Live. 

  • CONTEXT: Fosta handbalistă Mariana Marica Cetiner, ultima femeie închisă pentru lesbianism în România, între 1996 și 1998, a fost invitata emisiunii GSP Live pe 22 februarie;
  • În cadrul emisiunii, Mariana Cetiner a susținut că a fost violată de antrenorul ei, Niță Grigore, și că a rămas însărcinată la 13 ani, fiind nevoită să avorteze: „Nu doar eu am fost abuzată de antrenor. Abuzurile au început de la 12 ani. Se întâmplau în cantonament. Te chema la el în cameră și te punea să te dezbraci”.

Dreptul la replică al lui Grigore Niță: 

„Articolul – scris - ce însoteste mesajul filmat, debutează fulminant, cu titlul: DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE ALE FOSTEI HANDBALISTE MARIANA CETINER: "AM FOST VIOLATĂ DE ANTRENOR! LA 13 ANI AM RAMAS ÎNSĂRCINATĂ ŞI AM FĂCUT AVORT LA 5 LUNI ", titlu cu un impact psihologic semnificativ asupra cititorului, cu rolul evident de a-l capta în citirea/urmărirea/comentarea articolul respectiv, dar care, din punct de vedere al temeiniciei si veridicitătii informatici, nu are niciun fel de suport real, mai mult fiind profund calomnios si denigrator, ca de altfel toate afirmatiile ce s-au făcut în cadrul emisiunii la adresa mea, aşa cum voi învedera în continuare.

Dacă în titlul scris, redat anterior, se regăsesc afirmațiile autoarei mentionate între ghilimele, pe parcursul transmisiei video readată de dvs., apar în mod frecvent, fiind și menținute pe ecran un timp considerabil, titluri de genul, VIOLATĂ DE ANTRENOR LA 12 ANI, titluri ce, de această dată, sunt proprii ale editorului, inducând și mai mult în ochii cititorului/urmăritorului, aparenta unei veridicităti a afirmatiilor sustinute de autoare, afirmatii validate, practic, în această modalitate, chiar de realizator/editor.

Nu cunosc traumele la care a fost supusă dna Cetiner de-a lungul vieții sale, însă subsemnatul, Niță Grigore, nu am nici cea mai mică legătură cu faptele ce au determinat, eventual, producerea acestora. În relatările video ale dnei Cetiner, ce se întind pe durata a mai bine de o oră, inclusiv în cele ce mă privesc, aceasta foloseşte cu o frecvență absolut deranjantă, un limbaj licentios, relativ la care realizatorul emisiunii, contrar norinelor deontologice, nu adoptă niciun fel de atitudine, permitând astfel, implicit, invitatei, să persevereze în utilizarea unui asemenea vocabular.

Fosta handbalistă Mariana Cetiner își începe dezvăluirile, cu abuzurile pe care susţine că le-ar fi suferit la casa de copii, Arată aceasta, în partea de început a interviului, N-am avut mamă și tată, am fost în casa de copii si acolo bătută si violată. Am născut, vai de mine cum am născut, că a murit copilul ala...

Realizatorul întreabă, Unde s-a întâmplat, in casa de copii s-a întâmplat aşa ceva?, iar aceasta confirmă, Da! Arată apoi, și am făcut şi sport, cum am făcut....Crunt! Casa de copii, ordinari, nimeni nu ia atitudine! La întrebarea realizatorului, La ce casa de copii ? , dna Cetiner răspunde sec, Nu mai tine minte!

De asemenea, este întrebată, persuasiv: Ati fost violată la casa de copii? La telefon mi-ai spus de un antrenor... Dna Cetiner răspunde Dar si de antrenor.....de Nită ... Gogu, care ne ținea pe bancă! Intervine dl. realizator, intrucât dna Cetiner pare destul de confuză și îi sugerează numele subsemnatului: Grigore..... Există un Niță Grigore, care v-a fost antrenor, inteleg!

Dna Cetiner răspunde, Da.....( n.n. apoi, divagând din nou discuția) si Diana Dobre, o stiti, Diana a fost si ea la Lotul National, cu ea am fost împreună! Realizatorul, insistă, Dar unde se întâmpla asta, la ce club sportiv? Puteți să ne spuneți unde l-ați avut pe Niță? 

Aceasta răspunde ambiguu, la CSSI sau CSS2, nu mai țin minte...și compltează, Dar am jucat și la Rapid! Realizatorul revine: Dar cum s-a întâmplat povestea cu antrenorul ? Iar aceasta afirmă ceva, vehiculând un nume Georgescu (neînţelegându-se exact ce spune despre acesta), nume asupra căruia, de această dată, realizatorul nu comentează nimic, după care autoarea continuă : Da, ne duceau, ne antrenau și jucam. Daca nu marcai, luai bătaie acolo, pe banca. Am luat bătaie de la nenorocitul asta. Ne batea cu un par peste gleznă !

Revine apoi, în relatarea sa, la abuzurile la care a fost supusă la casa de copii: Copiii de la casa de copii au dus-o foarte rău. Abuzurile s-au început de la vârsta de 12 ani. Se intamplau in cantonamente. Te chema la el în cameră și te punea să te dezbraci si te punea să te...cu el... Dacă nu voiai zicea: mâine te duci acasă, te intorci la casa de copii!

La întrebarea realizatorului si chestia asta a continuat cât timp, cați ani?, dna Cetiner răspunde: S-a întâmplat până am rămas gravidă si am avortat si la 5 luni era să mor. Câți ani aveați când ați rămas însărcinată? Cetiner răspunde: 12-13 ani aveam! Realizatorul întreabă: Nu s-a sesizat nimeni ? lar Cetiner răspunde, Ba da, dar uite-aşa.... S-au şters pe maini....!

Am tinut să redau eu, fidel, în scris, textul mesajului video (legat de aspectele ce mă vizează), întrucât textul din articolul dvs. cuprinde fragmente trunchiate, neredate în succesiunea expusă de autoare. Acest aspect prezintă o importanţă deosebită, întrucât numai și din simpla urmărirea firului povestirii autoarei, se poate constata contradictorialitatea, netemeinicia si neveredicitatea susținerilor sale.

Astfel, iniţial, arată că a fost abuzată - bătută si violata – la casa de copii, urmare a acestor fapte si în aceste împrejuriri, a născut un copil, care a murit. Arată că aceste abuzuri de la casa de copii ar fi început la vârsta de 12 ani.

Susține că a jucat handbal la CSST sau CSS2 (fără a-și aminti exact), la Rapid si la Lotul National (cu Diana Dobre), iar apoi arată că, ar fi fost abuzată - batută şi violată de antrenor - mai exact de subsemnatul - in cantonamente, că aceste abuzuri au început în jurul vârstei de 12 ani, continuând până când a rămas însărcinată (în urma faptelor pretins a fi săvârşite, de mine), avortând în luna a cincea de sarcina, pe la 12-13 ani.

Nu contest - întrucât nu am o asemenea cădere - eventualele abuzuri la care ar fi fost supusă dna Cetiner, la casa de copii, insă este evident că expunerea sa este contradictorie, iar asocierea persoanei mele, în povestea sa, cu astfel de fapte si acuzaţii, este inadmisibilă, nereprezentând altceva decât un amplu material probatoriu pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru calomniile proferate, pentru terfelirea imaginii mele, pentru aruncarea în derizoriu a unei activități și a unei întregi cariere profesionale ireprosabile în domeniul handbalistic, întinsă de-a lungul a zeci de ani, pentru expunerea și atragerea, în acest mod, a oprobriului public.

Dna Cetiner nu își mai aminteşte anumite aspecte, unele chiar esențiale in ansamblul probatoriu al situației de fapt, însă, surprinzător (și cu sprijinul realizatorului), işi amintește numele antrenorului, al meu, corelându-l cu aceste fapte ireprobabile, ce susține că I s-ar fi întâmplat. Pe ce probe se bazează dna Cetiner când aduce asemenea acuzații la adresa mea?

Cum poți acuza o persoană de înfăptuirea unor asemenea atrocități, indicându-i în mod oficial, public, si numele, FĂRĂ A PREZENTA NICI CEA MAI MICA DOVADĂ ÎN SUSȚINERE??

Replica dnei Cetiner, Da, s-au sesizat (n.n. probabil autoritățile ?) cu privire la aceste fapte, dar ... S-au spălat pe mâinil, deşi, mai ales în vremurile actuale, are priză la public, nu este justificatoare pentru a susține astfel de afirmații calomnioase.

In acest context, în ce modalitate a respectat realizatorul emisiunii, dispozitiile art. 40 alin. 4 din Codul de regelementare a continutului audiovizual (Decizia 220/2011), care prevăd că, Moderatorii programelor AU OBLIGATIA SĂ SOLICITE FERM INTERLOCUTORILOR SĂ PROBEZE AFIRMATIILE ACUZATOARE, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea, precum si cele ale art. 40 alin.6 din același act normativ, conform cărora, Este interzisă utilizarea cu rea-credință (n.n. aşa cum consider că s-a efectuat în cazul meu), a numelui... în programele audiovizuale? Este lesne de observat că aceste prevederi legale au fost încălcate.

Doresc să învederez că subsemnatul mi-am clădit prin muncă asiduă, în decursul a zeci de ani de activitate, o bogată şi importantă carieră în domeniul handbalistic. Am fost şi sunt apreciat de persoanele cu care în diferite momente ale activității sportive/extrasportive am avut contact, nefiind implicat niciodată în niciun fel de conflict, de nicio natură. Din anul 1969 - inclusiv în prezent, sunt profesor gradul I la Clubul Sportiv Scolar Nr.2 Bucureşti. De peste 30 de ani coordonez activitatea catedrei de handbal fete de la acest club. Sunt membru al Comisiei metodice din cadrul CSS2 Bucureşti şi membru al Consiliului de Administratie al acestui club.

Am fost, de-a lungul timpului, Antrenor Federal (1996-1999), antrenor la Speranța Club, la AS Electronică Industrială, la AS Mecanică Fină, la CS Rapid (1976-1985), la echipa Națională de Tineret (1977) - echipă cu care am obţinut locul II - medalie de bronz - la Campionatul Mondial de tineret, cd. 1, antrenor lot junioare ( 1977 și 1974), antrenor in taberele Federației Române de handbal (1969-1974), Membru şi secretar în Comisia Centrala de Juniori.

Din 2006 - inclusiv in prezent sunt membru al Comisiei de Istorie-Statistică a Federației Române de Handbal. Din această postură am elaborat, în calitate de coautor, lucrarea PALMARES – Palmaresul hanbalistelor şi handbaliştilor la echipele nationale ale Romaniei in jocurile interfări și Palmaresul echipelor naționale ale României in jocurile interțări. Sunt colaborator in elaborarea vastei lucrări, ISTORIA HANDBALULUI ROMÂNESC - vol.l şi coautor al vol.II al acestei lucrări. Sunt coautor al unor articole publicate în Știinta Sportului.

In 2002 am obținut Carnetul de Antrenor emerit, iar în 2007 Ministerul Educației, Cercetării şi Tineretului, mi-a acordat Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate profesională. Am dorit să fac aceasta trimiterea la activitatea mea profesională și didactică, nu pentru a încărca inutil prezenta lucrare, ci pentru a evidenția, în raport de susţinerile dnei Cetiner, unde și în ce perioadă am fost antrenor atunci când aceasta pretinde că ar fi avut loc abuzurile de care mă acuză, precum şi faptul că, datorită lucrărilor minuțioase la a căror elaborare am participat, cunosc foarte bine jucătoarele care au facut parte din echipa Clubului CSS2, alte echipe, dar și din Loturile Nationale.

Astfel, țin să o contrazic pe dna Cetiner și să vă învederez, aspect ce poate fi lesne probat, că aceasta nu a jucat niciodată handbal la clubul CSS2, unde eu am antrenat si, de asemenea, că aceasta nu a făcut parte niciodată din niciun Lot National, astfel cum în mod neadevărat sustine (asociindu-se cu Diana Dobre). Nu există niciun fel de corespondent cu realitatea al afirmaţiilor dnei Cetiner, în sensul că, la 12-13 ani (adică atunci când susține că ar fi fost violată de antrenor, că ar fi rămas însărcinată și că ar fi facut, din această cauză, avort), subsemnatul să ii fi fost antrenor.

Asa cum am arătat şi mai-sus în cadrul prezentei - atunci când am vorbit de succesiunea cronologică a faptelor expuse în interviul acordat-, este posibil, ca dna Cetiner să fie într-o mare şi gravă confuzie.

Practic, dna Cetiner susține, total contradictoriu din punctul meu de vedere, pe de-o parte, că ar fi fost abuzată și violată, la 12-13 ani, la casa de copii, eveniment în urma căruia ar fi născut, copilul murind, şi, pe de altă parte în alt loc al povestirii), că la 12-13 ani ar fi fost abuzată de subsemnatul, abuzuri ce au încetat ca urmare a faptului ca ar fi ramas însărcinată și ar fi făcut avort (tot în jur de 12-13 ani)!

Ceea ce pot confirma ca fiind real – cred că de aici i-a și rămas întipărit în memorie numele meu - este faptul că, într-adevăr, am cunoscut-o pe dna Cetiner, însă în cu totul alte împrejurări decât cele nereal redate de aceasta. Mai exact, aceasta, care la momentul respectiv se numea Mariana Marica, s-a prezentat la echipa de handbal Rapid Bucureşti, unde eu eram antrenor, dorind să facă parte din echipă. Apreciez că avea în jur de 20-25 de ani la acel moment.

Din nefericire pentru sportiva Mariana Marica de atunci şi.... pentru mine acum, după cum constat (întrucât nu pot să găsesc altă explicatie pentru acuzațiile ce-mi sunt aduse, azi), nivelul şi pregătirea acesteia nu erau adecvate includerii sale in lotul echipei de handbal a Rapid, astfel că, în calitate de antrenor nu am aprobat acest demers.

Perioada de zăbovire a sa în preajma clubului Rapid a fost de aproximativ 2-3 luni, fiind ulterior dată afară chiar de administratia clubului, vehiculându-se, la acel moment, că ar fi fost implicată foarte frecvent în diverse fapte antisociale, mai târziu auzindu-se că ar fi cercetată şi de poliție. Evenimentul relatat anterior este singurul care a determinat o oarecare tangentă a mea cu dna Cetiner, în rest neavând niciun fel de legătură sau contact cu aceasta.

Am auzit, din nou, de Mariana Marica Cetiner, abia în anul 2013, din presă şi cu ocazia publicării în Gazeta Sporturilor a unui articol despre ultima femeie din România, condamnată pentru homosexualitate. ANTERIOR PUBLICĂRII IN ANUL 2013 A ACESTUI ARTICOL ÎN GAZETA SPORTURILOR, (cred că cu o zi inainte), motivat, probabil, de faptul că în artciolul ce urma să apară, personajul principal jucase, în trecut, handbal, determinat, poate, şi de faptul că la un moment dat, chiar dacă sporadic, a avut tangență cu clubul Rapid, unde am fost și eu antrenor, SUBSEMNATUL AM FOST CONTACTAT TELEFONIC DE UN JURNALIST CARE M-A INTREBAT CE ŞTIU DESPRE HANDBALISTA MARIANA CETINER, DE LA RAPID?

l-am răspuns că nu a existat o asemenea jucătoare la Rapid. M-a întrebat, surprins, Cum, nu o cunoașteți, a fost și la Echipa Națională ? I-am răspuns că sunt in cunoștință de cauză și că nu a existat nicio sportivă cu acest nume la Echipa Națională.

Ulterior a indicat numele, MARIANA MARICA, şi tot ce am putut să îi comunic legat de persoana cu acest nume, a fost exact evenimentul relatat anterior, mai sus, în cursul prezentei, respectiv că a trecut 2-3 luni pe la echipa de handbal Rapid Bucureşti, însă întrucât nu avea nivelul și pregătirea adecvată pentru a face parte din echipă, (evident din punct de vedere sportiv), nu a fost transferată la Rapid, nu a jucat niciun meci pentru Rapid și nici nu a fost în Echipa Națională de Junioare, tineret sau senioare. Date ce pot fi confirmate cu documente oficiale de către Federația Română de Handbal.

Am încercat să redau cât mai fidel răspunsul meu din 2013, deşi au trecut ceva ani de atunci. CEEA CE ESTE IMPORTANT, ÎNSĂ, DE SUBLINIAT, ESTE FAPTUL CĂ, ÎN MOD CU TOTUL SURPRINZĂTOR, RĂSPUNSUL MEU DE ATUNCI (CÂND, INTR-ADEVĂR, AM FOST CONTACTAT DE UN JURNALIST), DAT IN ACEL CONTEXT, A FOST FOLOSIT/REPRODUS DE REALIZATORUL INTERVIULUI LUAT dnei CETINER, ACUM, LA ACEST MOMENT (22.febr.2021), PENTRU ALT ARTICOL, respectiv pt. ARTICOLUL VIDEO SI TEXT INTITULAT, DEZVALUIRI CUTREMURĂTOARE ALE FOSTEI HANDBALISTE MARIANA CETINER: AM FOST VIOLATA DE ANTRENOR! LA 13 ANI AM RAMAS INSARCINATA ȘI AM FĂCUT AVORT LA 5 LUNI.

Acest modalitate de acţiune a realizatorului emisiunii denotă, evident, o inducere a publicului în eroare, prin faptul că lasă să înțeleagă, fără niciun fel de dubiu, că, relativ la faptele expuse acum de dna Cetiner, ce conțin aceste acuzații grave la adresa mea, eu aș fi fost contactat de realizator/reporter si mi-aş fi exprimat punctul de vedere, în sensul citat. ACEST FAPT ESTE NEREAL ŞI, MAI MULT, ÎN PROFUNDĂ CONTRADICTIE CU NORMELE LEGALE ÎN VIGOARE.

Conform dispoziţiilor art. 39 din Codul de reglementare a continutului audiovizual (decizia 220/2011), in cazul situatiilor prevazute la art. 33 alin. (4), art. 34 alin. (4), art. 35, 38 si ori de cate ori se invoca interesul public justificat pentru a difuza productii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie insotita de punctul de vedere al persoanei in cauza; in situatia in care persoana refuza sa prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligati sa precizeze acest fapt.

Conform dispozitiilor art. 40 alin.1 al aceluiaşi Cod, In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane_privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contucture si invitate sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt.

Alin. 3 al aceluiaşi articol prevede că, Orice material inregistrat in care se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie sa contina si opinia acesteia. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt.

Alin. 4 dispune că, Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acestea. Iar alin. 6 prevede că, Este interzisa utilizarea cu rea-credinta a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in programele audiovizuale”.

Cine e Mariana Cetiner

Fostă jucătoare şi antrenoare de handbal, românca a fost arestată în 1995 şi condamnată anul următor la 3 ani de închisoare pentru „îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicării de relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex”.

După aproape trei ani în care spune că a suferit torturi teribile în Penitenciarele Aiud şi Tîrgşor, Cetiner a fost eliberată în 1998 prin decret prezidenţial de Emil Constantinescu. Femeia a cerut azil politic în Germania, unde trăiește și acum.

VIDEO. Emisiunea integrală cu Mariana Cetiner

Dezvăluiri cutremurătoare ale fostei handbaliste Mariana Cetiner: „Am fost violată de antrenor! La 13 ani am rămas însărcinată și am făcut avort la 5 luni”

Handbalista condamnată pentru lesbianism, apariție tulburătoare după 23 de ani: „Doi plutonieri m-au bătut și m-au violat la Târgșor. S-au purtat ca niște bestii!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
godot
godot  •  03 Martie 2021, 18:22
Postat de Paco Raceanu pe 03 Martie 2021, 15:35

Foarte bun materialul care compune aceasta replica. Este o veritabila lucrare de aparare, bazata nu doar pe argumente in fapt, dar inclusiv pe unele juridice solide, care ii pot servi cu usurinta intr-un eventual proces de pe urma caruia sa traga la raspundere juridica autoarea acuzatiilor si realizatorul, respectiv moderatorul emisiunii in speta. Si vorbesc in cunostinta de cauza (si experienta de profil).

Bun pe naiba. Prima calitate e să fie citit. Polologhia asta n-o citește nimeni.

gelu2000
gelu2000  •  03 Martie 2021, 17:34
Postat de gelu2000 pe 03 Martie 2021, 16:47

o fi ea nebuna dar la loturile de fete (nu doar in Romania) ***...dar mai sunt si abuzuri de genul acesta...

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gelu2000
gelu2000  •  03 Martie 2021, 16:47

o fi ea nebuna dar la loturile de fete (nu doar in Romania) ***...dar mai sunt si abuzuri de genul acesta...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close