SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM BAIA MARE

Pe harta Europei » HCM Baia Mare a ajuns în premieră în grupele Ligii Campionilor

HCM Baia Mare a început sezonul cu un trofeu, Supercupa României // Foto: Raed Krishan
HCM Baia Mare a început sezonul cu un trofeu, Supercupa României // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 17 septembrie 2013 00:00 / Actualizat luni, 16 septembrie 2013 20:25

În 2010, echipa a fost la un pas de colaps, salvîndu-se in extremis cu cei 50.000 de euro primiţi de la Oltchim Rm. Vîlcea pentru transferul Melindei Geiger. Baia Mare va juca meciurile din Ligă pe teren propriu, în sala "Lascăr Pană".

HCM Baia Mare nu a visat să ajungă să joace în grupele Ligii Campionilor. Visul a devenit realitate abia în momentul în care Oltchim s-a desfiinţat.

Băimărenii au încercat să transfere cîteva "galactice" la echipă, reuşind, în cele din urmă, să le convingă pe Paula Ungureanu şi Ada Nechita. Alături de alte trei jucătoare care au cochetat cu gruparea din Vîlcea, Melinda Geiger, Mihaela Smedescu şi Gabriella Szucs, plus cîteva tinere de mare perspectivă, Baia Mare a reuşit calificarea în grupele Ligii Campionilor.

Va fi pentru prima dată pentru gruparea băimăreană cînd va juca în Liga Campionilor, pînă acum echipa ardeleană propunîndu-şi, mai mereu, să se salveze de la retrogradare sau, în cel mai bun caz, să prindă un loc de cupe europene.

Promovări şi retrogradări consecutive
La 15 ani de la înfiinţare, Constructorul Baia Mare a reuşit promovarea în prima ligă. A stat însă numai un an pe prima scenă, în ediţia 1975-1976, retrogradînd imediat. A revenit apoi în 1978, tot atunci reuşind şi cel mai bun rezultat din istorie, locul 2.

După Revoluţie, Baia Mare a revenit pe prima scenă, dar nu a reuşit să se claseze mai sus de locul 5. Ultima dată a retrogradat în 1999, dar a revenit imediat în Liga Naţională.

Finala Challenge Cup
În 2003, echipa a realizat cel mai bun rezultat internaţional. A jucat finala Challenge Cup, a patra competiţie europeană ca valoare, dar au ratat trofeul în faţa nemţoaicelor de la Borussia Dortmund. Au urmat apoi alte patru prezenţe în cupele europene, niciodată nereuşind o calificare mai sus de "optimi".

Aproape de desfiinţare
Două au fost momentele de cumpănă ale grupării maramureşene, care în tot atîtea rînduri a fost aproape de desfiinţare. În 2001, sponsorul de atunci, Era Project, şi-a retras sprijinul, dar clubul a fost salvat de cîţiva jurnalişti băimăreni, între aceştia aflîndu-se Liviu Bala, actualul director executiv, şi Daniel Kotecz, directorul sportiv de acum.

Un alt moment greu a avut loc în 2010. Rămasă fără resurse financiare, echipa s-a salvat după ce a vîndut-o la Oltchim pe Melinda Geiger, în schimbul a 50.000 de euro. A fost cel mai mare transfer, din punct de vedere financiar, făcut vreodată în România.

Echipa cu şase nume
De-a lungul istoriei sale, de 53 de ani, echipa din Baia Mare a avut mai multe denumiri. A început cu Constructorul, urmînd apoi cu Şuiorul Construcţii, Şuiorul Agecom, Era, Selmont şi Ştiinţa Baia Mare. În prezent, formaţia a fost preluată de Primărie, iar denumirea e Handbal Club Municipal Baia Mare.

Reperele clubului băimărean
1960 se înfiinţează echipa cu numele Constructorul Baia Mare
1975 a promovat pentru prima dată în prima ligă
1976 a retrogradat după numai un sezon pe prima scenă
1979 a terminat pe locul 2, cea mai bună performanţă din istorie, egalată în 2013
2003 a jucat finala Challenge Cup, a patra competiţie ca valoare, pierdută cu Borussia Dortmund
2013 s-a calificat pentru prima dată în grupele Ligii Campionilor

28 de sezoane a adunat Baia Mare în prima ligă, ultimele 13 consecutive

5 retrogradări în liga a doua a suferit, de-a lungul timpului, echipa maramureşeană

3 clasări pe podium a reuşit Baia Mare, între care două pe locul 2 şi una pe 3

6 participări în cupele europene a bifat gruparea ardeleană, cea mai bună performanţă fiind finala Challenge Cup în 2003

1,5 milioane de euro e bugetul celor de la HCM Baia Mare, de două ori şi jumătate mai mic decît al Viborgului sau al celor de la Gyor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
razvyyc
razvyyc  •  29 Septembrie 2013, 15:07

CanCan, nu presa! Bate Braila la Brasov si nu scoateti o vorba. Umflati cu pompa bugetele cluburilor, cautati senzationalul. Oameni mici de nimic.

ceaiuri
ceaiuri  •  19 Septembrie 2013, 17:18

o performanta extraordinara (nu am reusit sa vad decat cateva min din primul meci, nu cunosc aproape deloc lotul cu exceptia fostelor chimiste)dar echipa arata bine(cred ca daca se mai aduc 2jucatoare,extrema stanga ceva mai cu tupeu in atac ar tb si poate in centru sau un inter st,pe dreapta am vazut o jucatoare talentata..parvut cred..echipa trece de gr prliminarii)ghinion ca joaca primul meci afara(era mai bine sa inceapa cu un joc acasa)fetele au nevoie de meciuri bune(victoriile aduc incredere)nu stiu daca o sa reziste fizic programului destul de dur(meci la fiecare saptamana exceptia fiind la mijlocul meciurilor din grupa)pt ca si rezervele vor tb sa ajute lotul..bafta multa echipei

cumvretivoi
cumvretivoi  •  18 Septembrie 2013, 13:35

Dle Ursescu schimbati-va vocabularul in legatura cu HANDBAL CLUB BAIA_MARE!la fel si comentatorii buni(Dl.PRUNA,SEVERIN ,)ori slabi(george pirvan mihail) ACOLO SE JOACA CU SUFLETUL!!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează