SPORTURI  »  HANDBAL  »  DECES

Petru Ghervan, fostul selecționer al României, despre Ștefan Birtalan: „A fost universal, un luptător, un om extraordinar!”

Ștefan Birtalan, aruncând la poartă
Ștefan Birtalan, aruncând la poartă

Articol de , - Publicat luni, 27 mai 2024 10:45 / Actualizat luni, 27 mai 2024 11:21

În această dimineață, handbalul și întreaga suflare sportivă din România a primit o veste extrem de tristă: s-a stins din viață Ștefan Birtalan, unul dintre cei mai mare handbaliști ai țării noastre.

Acesta avea mari probleme de sănătate, fiind internat în ultimele luni la Spitalul Fundeni. De la aflarea veștii, o mare parte din lumea handbalului românesc și-a exprimat regretul față de dispariția fostului campion mondial.

Petru Ghervan, fostul selecționer al naționalei de handbal masculin a României: „Ștefan Birtalan a fost universal”

„Ne-a fost rival și prieten. Nu a jucat niciodată pentru noi, dar a fost universal! Un campion rar! Odihnește-te în pace, Ștefan Birtalan!”, au transmis cei de la Dinamo, prin intermediul rețelelor de socializare.

Contactat de GSP, Petru Ghervan, fostul selecționer al naționalei de handbal masculin a României, a transmis următoarele:

„Am fost competitori o bună perioadă de timp, el fiind antrenor la Steaua. Un om extraordinar, un nume uriaș al handbalului românesc. Îmi pare extrem de rău, este o veste extrem de tristă pentru toți. A fost un luptător!”

Cristian Gațu, fost președinte al FRH și coechipier în „Generația de Aur” a handbalului românesc, a spus: „Am fost prieteni buni. A fost un om extraordinar, încă nu îmi găsesc cuvintele. Toți ne ducem la un moment dat sau altul, el a suferit mult, fiind internat în spital în ultimele luni. Este mult prea proaspătă vestea pentru a discuta mai multe acum.”

Pagina oficială a Stelei București a transmis un mesaj emoționat în urma dispariției marelui campion:

„Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan! Ștefan Birtalan (75 de ani), dublu campion mondial și cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a încetat din viață, astăzi, în jurul orei 6:00. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni de câtva timp.”

Unul dintre cei mai valoroși handbaliști ai României, a făcut carieră la Steaua. A câștigat 12 tituri de campion, dar și Cupa Campionilor Europeni în 1977. A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa națională adunând 231 de meciuri. Fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054).

După ce a renunțat la activitatea de jucător, Ștefan Birtalan a fost antrenor la Steaua, la națională, conducător și membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal. Ca antrenor, cu Steaua, a fost de șase ori Campion al României și a câștigat trei Cupe ale României. Nea Bibi nu mai e! Dar va rămâne veșnic în amintirea noastră drept ”tunarul” Europei, handbalistul care rupea plasele porților adverse. Va rămâne zâmbetul său cald, vorba sa domoală de ardelean, glumele sale fine. Clubul Steaua este alături de familia sa în aceste clipe grele. Dumnezeu să-l ierte!

„Militarii” au dezvăluit și cum a reacționat, printre lacrimi, Vasile Stângă, fostul coleg al lui Birtalan: „Lumea e nedreaptă. Nu poate să moară așa repede un asemenea om. Un om și un handbalist incredibil. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Vasile Stîngă: „Un jucător uriaș, nu se poate descrie în cuvinte”

"Este o imensă pierdere. M-a anunțat fiul său încă de dimineață, că s-a stins. Bibi, cum îi spuneam noi, a suferit mult. A luat o nenorocită de hepatită C în urmă cu ceva ani. A avut nevoie de transplant de ficat, l-a făcut, dar și cel noui a cedat, a făcut ciroză, au apărut metastazele.

S-a chinuit, a luptat mult. Noi vorbeam des, o dată la 2-3 zile, mai discutam despre el, despre ce se mai întâmplă prin handbal. A fost un jucător uriaș și la fel a fost și ca om. Nu se poate descrie în cuvinte. Eu am venit la Steaua în '77, chiar după ce au câștigat Cupa Campionilor. Și jucam pe același post cu Birtalan, inter stânga.

Am jucat împreună și la națională, iar cea mai dragă amintire e cea de la Olimpiada de la Moscova, din 1980. Mi-a fiost model, mentor, m-a și antrenat. Nu era cu figuri de vedetă, nu era genul ranchiunos, la genul că "ce mă, ai venit să-mi iei locul?!". Mă învăța lucruri, am mai și furat meserie. Mare jucător, nu cred că vom mai avea așa ceva. Iar pentru noi, pentru prieteni, colegi, familie, pentru România e o mare pierdere", a spus fostul internațional Vasile Stîngă.

Citește și:

Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Nationala
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Cine anticipa așa ceva în grupa României? Clasament uluitor după șocul Belgia - Slovacia 0-1
Euro 2024
Cine anticipa așa ceva în grupa României? Clasament uluitor după șocul Belgia - Slovacia 0-1
CALCULE: Cum se califică România în „optimi” la EURO 2024, după victoria fantastică în fața Ucrainei
Nationala
CALCULE: Cum se califică România în „optimi” la EURO 2024, după victoria fantastică în fața Ucrainei

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

CALCULE: Cum se califică România în optimi la EURO 2024, după victoria fantastică în fața Ucrainei


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează