SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO U19

VIDEO România are viitor în handbal! Bronz la Euro 2023 după un turneu de senzație

Articol de - Publicat duminica, 16 iulie 2023 19:00 / Actualizat duminica, 16 iulie 2023 19:57

România U19 a învins reprezentativa similară a Portugaliei, scor 39-32, și a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de handbal feminin organizat acasă, la Pitești și Mioveni.

  • Marea finală se joacă tot astăzi, de la ora 19:45, între Ungaria U19 și Danemarca U19. Partida va fi televizată pe Pro Arena. 

Sala din Pitești aproape plină, medaliile pe bronz pe masă și o națională motivată să își ia revanșa pentru eșecul neașteaptat din grupe. Portughezele câștigau 36-30 și trimiteau România către o confruntare imposibilă în semifinale, împotriva campioanei en-titre Ungaria.

România U19, medaliată cu bronz la Europeanul de acasă

Lecția a fost învățată, lucru demonstrat de elevele Simona Maior Pașca încă de la primele acțiuni.

„Tricolorele” au fost coordonate magistral de Alisia Boiciuc, 5 goluri din 6 acțiuni în primele 20 de minute, pase luminoase și sprinturi fără oprire între ofensivă și defensivă, integrată perfect într-un joc modern al naționalei, diferit de ce am văzut la Neagu și compania în ultimii ani. 

România a rezolvat soarta disputei încă din prima parte, un avantaj de 5 goluri la pauză, scor 18-13.

Iureșul a continuat și în partea secundă. Cei peste 3.000 de fani, multe fețe cunoscute, prezente lângă handbalul românesc la toate turneele, au acompaniat acțiunile sclipitoare.

Față de precedentele partide, staff-ul din care face parte și Luminița Huțupan, antrenoarea portarilor, a reglat și defensiva. Un plus de agresivitate, ceva mai multă inspirație între buturi, iar avansul a rămas într-o zonă sigură.

Ultimul sfert de oră a fost cu garda jos. Portugalia a grăbit atacurile, s-a apropiat la 5 goluri, dar atât. Romaniuc a liniștit audiența cu o serie de acțiuni individuale.

Scenele din final au fost încântătoare, peste 3.000 de oameni în picioare, scandând „România, România” și răsplătiți de Boiciuc, MPV și de această dată, și Lixăndroiu.

România, impecabilă în finale

România obține a 4-a medalie din istorie la turneele finale europene destinate jucătoarelor sub 19 ani. „Tricolorele” au procentaj 100% în finale:

  • AUR în 1998 » România - Lituania 33-24 
  • AUR în 2000 » România - Rusia 30-28
  • BRONZ în 2007 » România - Suedia 36-31
  • BRONZ în 2023 » România - Portugalia 39-32

Lotul României U19 de la Campionatul European:

  • Portari: Teodora Neagu (18 ani, CSS 2 Baia Mare), Daria Andrei (19 ani, Dacia Mioveni), Ana Maria Cristea (18 ani, Dunărea Brăila)
  • Linia de 9 metri: Diana Lixăndroiu (17 ani, CSM Slatina), Alisia Boiciuc (17 ani, Corona Brașov), Iulia Borcan (18 ani, Slavia Praga), Maria Morogan (19 ani, CSM București), Anamaria Grigore (19 ani, Sepsi-SIC Sf. Gheorghe), Denisa Pavel (19 ani, Sepsi-SIC Sf. Gheorghe), Maria Groșan (19 ani, Minaur Baia Mare), Irina Maxim (18 ani, CSM București), Sorina Brîndușa (19 ani, CSS 2 Baia Mare), Lavinia Florea (19 ani, CSM Deva)
  • Extreme: Mihaela Mihai (18 ani, CSM București), Mihaela Rusneac (18 ani, CSS 2 Baia Mare), Mariam Mohamed (18 ani, Dunărea Brăila), Denisa Romaniuc (18 ani, CSS 2 Baia Mare)
  • Pivoți: Cristina Danciu (18 ani, CSS 2 Baia Mare), Noemi Mezei (18 ani, Gloria Bistrița-Năsăud), Rebeca Geamănu (18 ani, CSU Știința București).
    Sursa: Handbal Mania

Staff-ul a fost format din Simona Maior Pașca, Luminița Huțupan și Valentina Ardean-Elisei. 

FINAL. România U19 - Portugalia U19 39-32

România a cucerit medaliile de bronz la Campionatul European!
min. 58: Încă o depășire marcă înregistrată a lui Boiciuc, are 53 de goluri la actualul turneu final! 38-31
min. 54: Lob senzațional reușit de Romaniuc. 34-27
min. 50: Momente de precipitare pentru „tricolore”. Simona Maior Pașca cere time-out. 32-27
min. 40: Portugalia cere și ultimul time-out. 26-17
min. 38: Mariam Mohamed plutește din extremă și înscrie printre picioarele portarului. 23-16
A început repriza secundă!

România conduce la pauză cu 18-13!
min. 23: Boiciuc ajunge la 5 goluri din 6 aruncări. 17-9
min. 20: Portugalia e la pământ. Cere și al doilea time-out. 14-6
min. 18: Alisia Boiciuc, încă o acțiune încântătoare. 12-6
min. 16: Portugalia U19 cere time-out. 11-6
min. 13: Lixăndroiu nu ratează de la 7 metri. 8-6
min. 11: Boiciuc depășește superb două adversare și marchează. 7-5
min. 7: Anamaria Grigore înscrie din poartă în poartă. 4-3
min. 1: România începe ideal, gol marcat de Danciu de pe pivot. 1-0
A început partida! Peste 3.000 de spectatori în sala din Pitești. 

Rezultatele României U19 la actualul turneu final:

  • România U19 - Islanda U19 » 41-33
  • România U19 - Portugalia U19 » 30-36
  • România U19 - Germania U19 »  35-30
  • România U19 - Suedia U19 » 42-34
  • România U19 - Elveția U19 » 41-36
  • România U19 - Ungaria U19 » 26-34

Citește și alte știri din sportul românesc: 

În așteptarea verdictului, Simona Halep a publicat un mesaj misterios

Mariana Tîrcă revine în handbal: va coordona un club brașovean

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
VladR79
VladR79  •  17 Iulie 2023, 00:01

Nu este niciun fel de pacaleala. As fi de acord, mai de graba cu “Romania ar putea avea un viitor in handbal”. Performanta fetelor merita comentata. Nu cred ca merita efortul de a pierde timpul pentru a scrie ceva despre fotbalul autohton. Ungaria ne-a invins fara drept de apel, motivul principal fiind acela ca politicul s-a implicat, in tara vecina. La nivel juvenil ne vor bate, in mod repetat. Posibil, in viitorul nu foarte indepartat, si la senioare. Sunt de felicitat fetele si antrenoarele lor, sigur sunt si alte persoane care merita acest lucru, pentru faptul ca au reusit sa cucereasca bronzul cu un lot largit valoric sub destule alte echipe de la acest turneu. Si ar fi bine sa nu ne lansam in supozitii. Se pare ca, pentru unele persoane, posibil foste glorii sportive, locul trei intr-o tara in care sportul la acest nivel de varsta in jos, este un lucru usor de obtinut. Mie mi se pare o performanta remarcabila, tinand cont de neimplicarea guvernantilor. Fara macar un inter stanga (!) suficient de bun incat sa fie convocat(a) la nationala, cu unele rezerve cu o diferenta cam prea mare fata de titulare, am obtinut un rezultat nesperat de bun. Pentru mine, un nespecialist. As fi prea optimist sa sper ca, in urmatorii 2-3 ani, mai mult de 4 jucatoare vor ajunge in lotul national de senioare. Federatia insa incearca, iar campionatul de tineret din prima liga, pe modelul celui de fotbal de pe vremuri, va putea scoate in evidenta mult mai multe jucatoare de-ale noastre.

MaxiP
MaxiP  •  16 Iulie 2023, 22:43
Postat de VladR79 pe 16 Iulie 2023, 20:09

Total de acord cu adrian.7. Fetele noastre sunt capabile sa ofere spectacol, joaca in viteza, ceva diferit fata de senioare, al caror joc lipsit de mobilitate ma exaspereaza uneori. Cu o atentie sporita la jocul din grupe cu Portugalia, am fi jucat azi finala. Chiar si asa, fetele si antrenoarele merita felicitari pentru acest loc 3, insa mai ales pentru daruire si jocul spectaculos etalat. Felicitari si federatiei, care prin introducerea, din acest sezon, a competitiei pentru echipele de tineret, va avea la dispozitie jucatoare tinere mai bine pregatite pentru echipele nationale!

Hai sa nu ne pacaleasca niste lucruri. Da, apreciez si eu stilul in viteza, complet diferit de ce vedem la nationala mare. Insa... e un joc exagerat, incercand sa duca tot meciul in viteza si au fost momente in care am pierdut avansuri importante din cauza asta. Trebuie o pondere, ori ai 2 loturi si duci un meci intreg in viteza, ori ai nevoie de momente de relaxare in joc. Apoi, sa nu ne imaginam ca, asa cum ziceau unii (ca ar trebui inlocuita nationala mare cu asta), echipa asta poate juca mai in viteza ca nationala mare. Da, la nivelul lor de varsta pot, foarte bine, dar a fost si meciul cu Ungaria. Unde n-a mers. Au fost contracarate, unguroaicele erau rapide, acolo n-au reusit sa duca acelasi ritm. Se poate la nivelul lor de varsta, e constructiv, e de perspectiva, dar daca le bagi la senioare cu echipe tari, nu mai apuca sa faca acelasi lucru.

MaxiP
MaxiP  •  16 Iulie 2023, 22:40
Postat de Aspop45 pe 16 Iulie 2023, 21:50

In afara de un handbal frumos si jucat in viteza (ceea ce la nationala mare nu prea se practica...) vreau sa remarc un lucru negativ: transmisia TV a fost sub orice critica!!! Comentatori depasiti de evenimente, un regizor de emisie care nu are ce cauta la o transmisie sportiva si nici o reluare!! Ce car de transmisie o fi deplasat PRO TV la un campionat european de handbal gazduit de tara noastra dupa 23 de ani? Cineva din federatie, cel care s-a ocupat de acest lucru, ar trebui sa dea niste raspunsuri!

Apreciez ca s-a transmis totusi. Acum, asta cu regia si cu reluarile, la campionatele de juniori am mai vazut si la televiziuni straine ca nu se fac eforturile de la competitiile de seniori. De ce nu exista comentatori in schimb, este o intrebare buna, pentru ca exista oameni care se pricep la sporturi. Sunt putini, se baga la toate sporturile, se merge pe deficit se pare, ca in orice domeniu. Ai 2-3, comenteaza tot si gata. O televiziune serioasa, pe langa ca ar transmite mult mai multe sporturi, ar avea cate un specialist pentru majoritatea dintre ele. Acum, cand ma gandesc ca specialist pe handbal la Digi este Pruna... e adevarat, conteaza si ce fel de specialist.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează