SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

Probleme pentru Florentin Pera înaintea debutului la CE de handbal! Selecționerul României nu se va putea baza pe mai multe jucătoare

Echipa națională de handbal feminin a României. FOTO: FRH
Echipa națională de handbal feminin a României. FOTO: FRH

Articol de - Publicat vineri, 21 octombrie 2022 11:17 / Actualizat vineri, 21 octombrie 2022 11:39

Din 18 sportive convocate pentru Campionatul European de handbal feminin din luna noiembrie, România nu are nicio jucătoare de mână stângă în inter dreapta, iar câteva handbaliste lipsesc din cauza accidentărilor sau pentru că sunt nevaccinate împotriva COVID-19.

  • Campionatul European de handbal feminin este programat în perioada 4-20 noiembrie 2022, în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru
  • „Tricolorele” fac parte din grupa C, alături de Franța, Olanda și Macedonia de Nord. Primele 3 clasate avansează în faza grupelor principale.

Selecționerul României, Florentin Pera, a anunțat miercuri lotul de 18 jucătoare care va face deplasarea la Campionatul European. Turneul va începe în 4 noiembrie și se va disputa în Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord. 

România va evolua în grupa C alături de Țările de Jos, Franța și Macedonia de Nord la Skopje, primele trei clasate urmând a avansa în faza a doua a CE.

O campioană mondială a spus adio sportului la doar 27 de ani: „Sunt nerăbdătoare să încep un nou capitol”
CANOTAJ
O campioană mondială a spus adio sportului la doar 27 de ani: „Sunt nerăbdătoare să încep un nou capitol”

Probleme diverse pentru Florentin Pera

Cea mai importantă absență din lotul tricolor este cea a coordonatoarei de la Gloria Bistrița, Cristina Laslo. Ea nu joacă de aproximativ două luni, fiind accidentată la talpă, cu diagnosticul ruptură de fascie plantară. Laslo se va opera săptămâna viitoare și va reveni pe teren abia anul viitor. 

Probleme pentru Florentin Pera înaintea debutului la CE de handbal! Selecționerul României nu se va putea baza pe mai multe jucătoare
Cristina Laslo e cea mai marcantă absență din lotul României pentru CE. FOTO: Sorin Pană

Surse federale au dezvăluit că oameni din stafful naționalei au vrut s-o folosească pe Cristina Laslo la Trofeul Carpați, dar conducerea clubului Gloria Bistrița s-a opus.

În absența lui Laslo, care putea juca în centru sau inter dreapta, antrenorul Florentin Pera a rămas cu două soluții pentru fiecare poziție: Buceschi și Pristăviță în centru și Grozav cu Pristăviță în inter dreapta.

Alina Ilie nu este vaccinată anti COVID -19, condiție obligatorie impusă de EHF

În inter dreapta lipsesc din motive diferite stângacele Daria Bucur și Alina Ilie. Bucur este accidentată la umărul stâng, iar Ilie nu este vaccinată anti COVID -19, condiție obligatorie impusă de EHF pentru toți membrii delegațiilor participante la Euro 2022.

Tot din cauza nevaccinării au pierdut convocarea la lot Bianca Harabagiu și Alexandra Severin. Federația Europeană de Handbal a anunțat că doza booster este obligatorie pentru cei care au mai mult de 270 de zile de la doza a doua

Și în acest caz sunt câteva persoane din delegația României care trebuie să se vaccineze cu a treia doză. Una dintre acestea este chiar selecționerul Florentin Pera, care s-a vaccinat marți.

Alte două jucătoare care nu vor merge la Campionatul European din cauza accidentărilor sunt Mădălina Zamfirescu și Anca Polocoșer Miticuș.

Lotul României se va reuni luni, 24 octombrie, și se va pregăti până pe 29 octombrie la Cheile Grădiștei. Dintre cele 18 jucătoare care vor evolua la Campionatul European, cinci sunt debutante la o competiție majoră de senioare: Grozav, Lixăndroiu, Mihai, Lupei și Țârle.

Un posibil „7” al României: Dumanska, Dincă, Neagu, Buceschi, Pristăviță, Seraficeanu, Pintea.

Am încredere în potențialul jucătoarelor convocate și îmi doresc să arătăm la Campionatul European ca o echipă unită care luptă la fiecare meci indiferent de adversar. 

Este adevărat că ne-am confruntat cu o situație complicată în formarea lotului, având în vedere că una din condițiile obligatorii de participare la Campionatul European din acest an este ca fiecare jucătoare să aibe schema completă de vaccinare(booster). Fiind condiționați de această regulă, am solicitat o evidență care să cuprindă eligibilitatea jucătoarelor din lotul lărgit de 35. Din păcate, o serie de jucătoare nu îndeplinesc acest criteriu de participare și nici nu au fost de acord să se vaccineze, decizie ce reprezentă un drept al fiecăreia în parte, care ține de sănătate și nu de partea sportivă. 

Ca atare, pe lângă Laslo, Bucur, Miticus, Zamfirescu cu probleme medicale, se adaugă și alte jucătoare care completează lista de indisponibilități. Situația inițială a fost și mai dificilă, însă o parte importantă din cadrul lotului au acceptat și înțeles condițiile impuse de regulament, astfel că vom alinia un mix de jucătoare cu experiență și jucătoare tinere, cinci din ele fiind debutante la un turneu final. 

Am convingerea că fiecare jucătoare va da tot ce-i mai bun pentru echipa națională și ne propunem să luptăm până la ultima picătură de energie pentru suporterii echipei naționale. 

- Florentin Pera, antrenorul echipei naționale de handbal feminin, potrivit FRH

Lotul Românie pentru Euro 2022:

Portari: Iulia Dumanska (Gloria Bistrița), Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea)

Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București), Corina Lupei (SCM Rm Vâlcea)

Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița), Alexandra Badea (Rapid), Mihaela Mihai (CSM București)

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țârle (Minaur Baia Mare)

Linia de 9 metri: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăviță (Gloria Bistrița), Sorina Grozav (Rapid), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina)

Programul României în grupa C

5 noiembrieRomânia-Țările de Jos
7 noiembrieRomânia-Franța
9 noiembrieRomânia-Macedonia de Nord

Citește și:

Incredibil! Ronaldo, exclus din lot după ce l-a sfidat total pe Ten Hag. Reacția portughezului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
tramadol
tramadol  •  22 Octombrie 2022, 18:22
Postat de adrian.7 pe 21 Octombrie 2022, 15:40

Deci ca să înțeleg Ilie, Harabagiu și Severin au declarat că nu se vaccinează cu nici un preț, chiar dacă mergeau la o astfel de competiție care ar trebui să fie visul oricărui sportiv...Aș fi curios dintre celelalte țări care este procentul de forfatit din astfel de motive...Oricum să nu ne plângem de milă...am aflat de la un comentator de handbal de la Digi sau ProArena, nu mai țin minte că Norvegia va avea lipsă trei titulare din 7-le de bază plus prima rezervă la centru care au devenit mame!

Sanna Solberg, Tomac, Herrem apoi VK, Brattsett. Cea mai mare problema rămâne extrema stângă. Poarta e betonată, Aardahl e în mare formă iar în locul VK poate juca lejer Arntzen. Vor fi prezente Lunde, Nora Mork, Stine Oftedal sau Reistad.

misu50
misu50  •  21 Octombrie 2022, 19:13

Mie unuia nu imi spun prea multe fetele care lipsesc, evident cu exceptia lui Laslo! Oricum cred ca un loc in primele 10 vom ocupa.

Neacsumihaisorin201989
Neacsumihaisorin201989  •  21 Octombrie 2022, 17:58

pana la urma handbalul pt ele, este un loc de munca. Treaba cu prestigiul nu prea sta in picioare. Sa spunem ca ai castigat Campionatul european/mondial sau altceva important. Primesti laudele pt asta in acea perioada, premiile in bani si medalii. Cat poate sa tina mandria asta? Mandria ca ai castigat un european intr-o competitie sportiva iti da gratis o paine dintr-un magazin 10 ani mai tarziu? Plateste utilitatile? Nu!.E doar o fericire de scurta durata a suporterilor, ocazional o mandrie iar pt sportivi o rememorare ocazionala. E doar un loc de munca pana la urma.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează