SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Debut cu dreptul pentru România la Campionatul Mondial: victorie la 25 de goluri cu Chile!

Eliza Buceschi  revine la CM după ce a absentat la edițiile din 2019 și 2021 FOTO Raed Krishan
Eliza Buceschi revine la CM după ce a absentat la edițiile din 2019 și 2021 FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 01 decembrie 2023 20:22 / Actualizat vineri, 01 decembrie 2023 21:51

Echipa națională a României a debutat cu dreptul la Campionatul Mondial de handbal feminin, învingând selecționata din Chile cu 44-19.

  • Urmează România - Serbia (3 decembrie) și România - Danemarca (5 decembrie).
  • Turneul final este transmis în România de Digi Sport și Prima Sport.

România, victorie fără drept de apel cu Chile la Mondialul de handbal feminin

Naționala feminină a României a debutat la Campionatul Mondial cu un meci tocmai bun pentru a intra în atmosferă și pentru a scăpa de emoțiile pe care le presupune un astfel de turneu final. Chile, aflată la a doua participare la CM, nu avea cum să-i pună probleme României.

După zece minute scorul era deja 10-2, România reușind să înscrie de pe extreme, de pe pivot, să combine și să ducă la capăt cu succes contraatacuri. Nu prea s-a aruncat de la distanță, dar nu a fost nevoie pentru că scorul a căpătat proporții. 

Au marcat aproape toate jucătoarele de câmp pe care Florentin Pera le-a trecut pe foaia de joc în afara Lorenei Ostase și a Andreei Popa. Selecționerul României, aflat la prima sa ediție de Campionat Mondial ca „principal” pe banca naționalei feminine, le-a lăsat în tribune pe Cristina Neagu (accidentată), Yulia Dumanska și Diana Lixăndroiu.

Cea mai bună marcatoare a României a fost Sonia Seraficeanu, cea care a reușit patru goluri în primele 30 de minute. Scorul pauzei a fost 25-6.

Diferența păstrată și după pauză

Florentin Pera le-a cerut fetelor să joace până la capăt pentru că o astfel de diferență poate duce la căderi în joc. Chiar dacă au mai apărut unele greșeli, diferența a rămas constantă. În minutul 40, scorul fiind 32-12. 

Pe parcursul meciului în sala de la Herning s-a auzit și galeria României și pentru că arena de 15.000 de locuri a fost mai mult goală. Româncele au continuat să înscrie pe bandă rulantă. Cu zece minute înainte de final scorul ajunsese la 38-15. Până la urmă, partida s-a încheiat cu 44-19. Un meci util în care Florentin Pera a putut să experimenteze și fetele să intre ușor în această competiție importantă.

Lucrurile devin mai serioase în următoarea întâlnire pentru România pentru că duminică va întâlni Serbia de la ora 19:00. O echipă mult mai valoroasă decât cea sud-americană, dar care a venit la acest CM fără multe dintre vedetele sale. Serbia va debuta în această seară de la ora 21:30 împotriva Danemarcei.

Pentru România au marcat: Buceschi 6, Dindiligan 5, Seraficeanu 5, Ostase 5, Dincă 4, Gogîrlă 3, Badea 3, Pintea 3, Bazaliu 2, Balog 2, Bucur 2, Laslo 2, Pașcan 1, Popa 1.

Primele meciuri și în grupa F

Joi s-au jucat și primele partide în grupa F, cea din care vor veni adversarele României din faza următoare a grupelor. Germania a trecut de Japonia cu 31-30, iar Polonia de Iran cu 35-15. Sâmbătă se vor juca Iran - Germania și Polonia - Japonia.

FINAL » România - Chile 44-19

  • Ora 20:20 - Final de meci, victorie categorică pentru România, 44-19.
  • min. 52: time-out solicitat de antrenorul României, Florentin Pera.
  • min. 49: naționala României reușește să se desprindă din nou, are acum 23 de puncte în fața adversarei.
  • min. 45: Chile înscrie din nou, tabela arată acum 33-14.
  • min. 36: eliminare de două minute în tabăra României, iar jucătoarele din Chile transformă o aruncare de la 7 metri.
  • min. 35: defensiva României se clatină în începutul reprizei. Sunt deja 4 goluri primite în doar 5 minute, aproape la fel de multe precum în toată prima parte.
  • min. 32: Cristina Laslo mărește avantajul României la 20 de goluri, 27-7.
  • Ora 19:46 - A început repriza secundă, cu România în atac.
  • Ora 19:31 - Pauză, 25-6 pentru naționala României. 
  • min. 25: Eliza Buceschi înscrie de la 7 metri și duce scorul la 21-5. 
  • min. 20: România are un avans de 13 goluri, 17-4, după o treime din meci, 20 de minute de joc. 
  • min. 13: zece goluri diferență în aceste momente, handicap la care a contribuit și Daciana Hosu, apărând o aruncare de la 7 metri. 
  • min. 9: Daria Bucur înscrie pentru prima dată în acest meci. La câteva secunde distanță, Sonia Seraficeanu duce scorul la 9-2. 
  • min. 6: Seraficeanu înscrie din nou și reface avantajul de 3 goluri pentru România, 5-2. 
  • min. 4: Francisca Parra înscrie primul gol pentru Chile. 
  • min. 3: România se distanțează la 3 goluri după reușita din extremă a Soniei Seraficeanu. 
  • min. 2: pe contraatac, Alexandra Dindiligan înscrie primul gol al României la acest turneu final. 
  • Ora 18:59 - A început meciul. Naționala din Chile are primul atac. 

Naționala feminină începe astăzi traseul la cel de-al 26-lea turneu final mondial chiar de Ziua națională a României. Joi „tricolorele" și-au încheiat pregătirile pentru prima partidă de la Campionatul Mondial. 

Handbalistele pregătite de Florentin Pera, Bogdan Burcea și Ildiko Barbu au fost la sala de forță de la 10:30, apoi au avut vizionare, de la 12:30, iar după-amiază, de la 17:30, ultimul antrenament tactic.

România - Chile, primul meci la CM de handbal feminin

 „Ne dorim să debutăm cu dreptul în competiție și să oferim suporterilor bucuria unei victorii concludente de Ziua națională a României. La mulți ani, România! Hai România!, a declarat pentru GSP.RO selecționerul Florentin Pera.

România a mai jucat împotriva naționalei chiliene la Campionatul Mondial din 2009, iar „tricolorele" au câștigat cu 51-17. La meciul de vineri, România este superfavorită și din acest motiv casele de pariuri nu i-au dat cotă la victorie, în timp ce Chile are cota 18 pentru o eventuală victorie.

România are ca obiectiv la Mondial clasarea între primele 8 formații, performanță ce îi dă dreptul de participare la turneele preolimpice din aprilie 2024. Obiectivul major al naționalei feminine de handbal este calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Lotul României pentru Campionatul Mondial

  • Portari: Iulia Dumanska (Gloria Bistrița), Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea)
  • Extreme: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București), Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița), Alexandra Badea (Rapid)
  • Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Nicoleta Balog (Dunărea Brăila).
  • Linia de 9 metri: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Claudia Pașcan (SCM Craiova), Eliza Buceschi (Rapid), Cristina Laslo (Gloria Bistrița), Andreea Popa (Dunărea Brăila), Daria Bucur (Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina).

Citește și: 

Cristina Neagu a confirmat informațiile: „Nu știu când și dacă voi putea juca la Mondial!”
CAMPIONATUL MONDIAL
Cristina Neagu a confirmat informațiile: „Nu știu când și dacă voi putea juca la Mondial!”
Care sunt vedetele care vor influența ediția din acest an a Campionatului Mondial de handbal feminin? Toată lumea o așteaptă pe Cristina Neagu!
CAMPIONATUL MONDIAL
Care sunt vedetele care vor influența ediția din acest an a Campionatului Mondial de handbal feminin? Toată lumea o așteaptă pe Cristina Neagu!

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (23)
MaxiP
MaxiP  •  07 Decembrie 2023, 15:58
Postat de Misu1950 pe 07 Decembrie 2023, 10:07

Vad ca suntem de acord amandoi ca trebuie mers inainte fara Cristina, chiar dupa meciul cu Danemarca.Din pacate, dupa parerea mea, in meciul cu danezele, rolul nefast cu ratari si pase gresite l-a preluat Crina, dar de ea inca mai avem nevoie...

Banuiesc ca ai realizat totusi ca era o ironie, nu, fara Cristina e clar ca nivelul echipei e substantial mai slab. Meciul cu Danemarca nu a fost pierdut de jucatoare in maniera in care a fost pierdut, ci de antrenor. Care s-a gandit sa joace pe inter drept cu un coordonator de joc de mana dreapta. Acolo s-a pierdut meciul, nu pe ratari si pase gresite, efectiv nu a existat cursivitate pe partea dreapta, lucru absolut normal, n-ai cum sa joci contra unei echipe ca Danemarca cu inter drept de mana dreapta. Din pacate vad ca si diseara e scoasa din lot Gogarla, probabil ca de data asta va juca Laslo pe inter drept. Daca inca speram ca a fost un accident cu Danemarca, trebuie sa recunosc ca sunt total pesimist in legatura cu meciul cu Germania, ideile fixe ale antrenorului vor fi greu de reparat. Singura speranta e ca revine Neagu, dar nu stiu daca va juca jumatate de meci.

Misu1950
Misu1950  •  07 Decembrie 2023, 10:07
Postat de MaxiP pe 06 Decembrie 2023, 18:35

Sper ca ai repetat ceea ce ai scris si dupa meciul cu Danemarca. Eu sunt fan al celor care tot o considera pe Neagu vinovata ca nu are nationala rezultatele de top asteptate, sper ca se insista cu chestia asta, ne convingem din ce in ce mai tare ca asa e.

Vad ca suntem de acord amandoi ca trebuie mers inainte fara Cristina, chiar dupa meciul cu Danemarca.Din pacate, dupa parerea mea, in meciul cu danezele, rolul nefast cu ratari si pase gresite l-a preluat Crina, dar de ea inca mai avem nevoie...

MaxiP
MaxiP  •  06 Decembrie 2023, 18:35
Postat de Misu1950 pe 02 Decembrie 2023, 07:26

Dupa ce am vazut Danemarca- Serbia, danezele nu mai mi se par favorite la titlu , iar sarboaicele (chiar fara acele vedete) au aratat ca o echipa f.f. periculoasa!! Sper ca, fara Neagu, echipa noastra sa joace altceva (si e normal sa joace altceva) si cred ca vom avea surprize placute!

Sper ca ai repetat ceea ce ai scris si dupa meciul cu Danemarca. Eu sunt fan al celor care tot o considera pe Neagu vinovata ca nu are nationala rezultatele de top asteptate, sper ca se insista cu chestia asta, ne convingem din ce in ce mai tare ca asa e.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează