SPORTURI  »  HANDBAL  »  TURNEUL PREOLIMPIC

Ryde e convins că va califica România la Jocurile Olimpice: "Vom face oameni mândri!"

Tomas Ryde are 55 de ani şi a preluat
Tomas Ryde are 55 de ani şi a preluat "naţionala" feminină a României în martie 2015 // FOTO Marius Ionescu

Articol de - Publicat miercuri, 16 martie 2016 00:00

Într-un interviu acordat presei suedeze, antrenorul "tricolorelor" vorbeşte despre experienţa din România şi e sigur de calificarea echipei la Rio de Janeiro.

Tomas Ryde e un optimist incurabil. Înainte de Campionatul Mondial vorbea de o medalie în Danemarca, pe care a obţinut-o. Acum e convins că România se va califica la Jocurile Olimpice şi că îi va face pe români fericiţi.

Antrenorul suedez a vorbit pentru presa din ţara sa despre multe aspecte pe care le-a întâlnit în România, la echipa naţională, dar şi în afara ei. Tehnicianul spune că cel mai mult a avut de lucru cu jucătoarele în aspectul relaţiilor de joc din afara terenului. "A trebuit să le fac pe jucătoare să-şi arate emoţiile", spune el.

A semnat contractul cu FRH după o discuţie telefonică avută cu preşedintele FRH, Alexandru Dedu, de doar opt minute! Ryde spune că nu a găsit la echipa naţională a României o legătură strânsă între jucătoare.

"La masă, exista întotdeauna o distanţă între jucătoarele mai în vârstă şi cele tinere. A trebuit să lucrez la mentalul lor, să mă asigur că  jucătoarele sunt fericite împreună. Am apelat la muzică în timpul antrenamentului, aşa cum se procedează mereu în Suedia. A trebuit să antrenez jucătoarele pentru a-şi exprima emoţiile", a declarat tehnicianul pentru dn.se.

Şi-a reproşat înfrângerea cu Serbia

Ryde spune că e vinovat pentru înfrângerea cu Serbia, de la Cluj, din preliminariile CM 2015. După victoria din deplasare, 32-26, România a tremurat pentru calificare, fiind învinsă în retur cu 28-24.

"A fost o conducere defectuoasă din partea mea. Nu mă aşteptam, nu am avut clarviziune, faptul că am jucat cu 7.300 de spectatori în tribune a apăsat prea mult asupra jucătoarelor. În plus au fost deconcertate, ele vorbeau deja unde o să petreacă vacanţa, la Marea Neagră sau la Mallorca", a subliniat Ryde.

Nu-i place mâncarea românească!

Tomas Ryde s-a plâns şi de faptul că la Cluj, la ultimul meci din preliminariile CE 2016, contra Suediei, a făcut foamea! Întrebat la meciul retur, contra campioanei mondiale şi olimpice, cum se simte la Stavanger, Ryde a răspuns: "Foarte bine, mulţumim! Cel puţin am primit mâncare normală şi am putut să mănânc fără să-mi fie foame. Că în ultima săptămână, în România, a fost dezastru...".

Ryde a mai spus că preferă mâncarea nordicilor. ''După meciul retur, am mâncat la hotelul echipelor, la Stavanger. Nu ştiu ce au servit fetele înaintea noastră, dar ce am comandat eu a fost foarte bun. Ori eu am gusturi foarte proaste...".

Ce a mai spus Ryde?

  • Pe când juca la Viborg, în Danemarca, a întrebat-o pe Cristina Vărzaru de ce nu se exteriorizează, să-şi arate bucuria. Jucătoarea i-a răspuns: «Tomas, în Bucureşti a trebuit să plătesc câte 5 euro de fiecare dată când mi-am arătat bucuria!». Un lucru pe care Vărzaru susţine însă că nu i l-a spus niciodată!
  • Că Bogdan Burcea, fostul său secund la echipa naţională, ar fi plecat de la echipă, nemulţumit că jucătoarele de la Corona Braşov, echipa pe care o antrenează, nu au primit suficient timp de joc la echipa naţională. "I-am spus domnului Dedu când am plecat motivele plecării mele. Domnul Ryde să nu uite că eu am renunţat să lucrez cu el, nu el m-a dat afară", a spus ieri Burcea
  • Că Neagu, vedeta echipei, nu se simte niciodată bine, în aceeaşi echipă, cu Luciana Marin şi Melinda Geiger
  • Că românii sunt temperamentali, că sunt foarte critici după prima înfrângere. El a amintit că fostul selecţioner, Gheorghe Tadici, a vorbit la un post de televiziune, după înfrângerea cu Spania, la Mondiale, şi i-a cerut să plece
  • Că bonusurile financiare pe care le-au primit el şi jucătoarele după medalia la Mondiale sunt meritate. "Pentru mine nu a fost la fel de important ca pentru unele jucătoare care nu-şi primiseră salariile la echipele de club de zece luni", a spus Ryde, făcând referire la cele 10 jucătoare de la HCM Baia Mare

PROGRAMUL MECIURILOR ROMÂNIEI LA AARHUS

Vineri, 18 martie
20:00    România-Danemarca

Sâmbătă, 19 martie
18:45    România-Uruguay

Duminică, 20 martie
18:45    România-Muntenegru

* DigiSport va transmite turneul preolimpic

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
ceaiuri
ceaiuri  •  16 Martie 2016, 16:57

suedezul chiar are merite...echipa arata altfel(jucatoarele sunt aceleasi)joaca altfel(ne-a lipsit mult acest lucru..si am avut nationale mult mai bune ca cea de-a astazi..si totusi rezultatele sau facut asteptate)cu inca 1-2 jucatoare aduse(bazaliu cred ca e de nationala)nu ratam podiumul la nici o competitie...si daca omul zice ca ne califica...nu poti sa-ti ridici palaria

adymartianul
adymartianul  •  16 Martie 2016, 16:48

Furaciune mai mare ca in Danemarca n-am vazut. Romania trebuia sa fie campioana mondiala.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează