SPORTURI  »  HANDBAL  »  OLTCHIM

Salvarea vine de la ruşi! » Oltchim ar putea fi cumpărată de o subsidiară a Gazprom

Oltchim nu găseşte resurse financiare pentru a merge mai departe în sezonul în care e văzută de toată lumea drept mare favorită la cîştigarea Ligii Campionilor
Oltchim nu găseşte resurse financiare pentru a merge mai departe în sezonul în care e văzută de toată lumea drept mare favorită la cîştigarea Ligii Campionilor

Articol de - Publicat miercuri, 12 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 12 septembrie 2012 00:18

Cea mai bună echipă din România va putea exista în continuare dacă SC Oltchim va fi cumpărată de TISE, subsidiară a Gazprom. Dacă nu, viitorul e sumbru.

În handbal, victoriile şi trofeele nu ţin de foame şi nu aduc foloase materiale. Nu se cîştigă bani pentru participările din cupele europene şi cu atît mai puţin pentru succesele de pe plan intern.

Oltchim Rm. Vîlcea a cîştigat campionatul României de 18 ori în istoria sa de 30 de ani. Din sezonul 2006-2007, cînd la Rm. Vîlcea s-a format prima echipă "galactică", aducîndu-le din străinătate pe aproape toate componentele "naţionalei" României, dar şi jucătoare străine, Oltchim a cîştigat practic tot. În cele şase sezoane, Oltchim nu a pierdut decît de trei ori în Liga Naţională!

Citeşte şi opinia lui Andrei Niculescu: "Avem o echipă. Cum procedăm?"

În Europa, echipa a ajuns în finala Ligii Campionilor în 2010 şi în semifinale în 2009 şi 2012. Aceste succese nu au adus însă bani în conturile clubului. Doar s-a cheltuit. "În handbal nu scoţi bani, nu poţi să vinzi jucătoare, nu primeşti bani pentru victorii. Noi am dorit să investim în Oltchim pentru imagine, pentru publicitate", a declarat managerul Oltchimului, Constantin Roibu.

Un investitor, Guvernul sau desfiinţarea echipei
Criza de la Combinatul Chimic din Rm. Vîlcea a adus nelinişte şi în cadrul echipei de handbal. Retragerea sprijinului financiar a SC Oltchim a lăsat în aer cea mai bună echipă din România care viza în acest sezon cîştigarea Ligii Campionilor. Acum, se caută soluţii.

Cea mai simplă ar fi găsirea unui investitor capabil şi doritor să piardă practic în jur de două milioane de euro. Şi-ar face doar publicitate cu echipa de handbal. E greu însă de găsit în România un astfel de sponsor. Toţi investitorii cer facilităţi fiscale de la Guvern pentru a investi bani la Oltchim.

A doua variantă ar fi salvarea de către noua societate care va cumpăra SC Oltchim. Ruşii de la Gazprom, prin intermediul subsidiarei TISE, au anunţat că ar păstra echipa de handbal. Mai mult, i-ar mări bugetul de la trei la cinci milioane pentru a face o formaţie şi mai competitivă. În schimb, un alt potenţial cumpărător, nemţii de la PCC, nici nu vor să audă de handbal.

A treia variantă şi cea mai sumbră ar fi închiderea echipei, practic desfiinţarea clubului. "Dacă pînă pe 7 octombrie nu vom şti exact pe ce bani ne bazăm, vom da drumul jucătoarelor să plece la alte cluburi pentru a putea juca în cupele europene pentru alte echipe", a anunţat managerul Constantin Roibu. În această situaţie, Oltchim ar primi şi o amendă de 50.000 de euro, plus că ar fi exclusă pentru trei sezoane din cupele europene!

Duel cu Zalău
Oltchim va juca azi, de la ora 18:00, meciul restanţă din prima etapă a Ligii Naţionale. Campioana României va juca la Zalău, în compania echipei pregătite de selecţionerul României, Gheorghe Tadici.

75.000 de euro a primit de la Federaţia Europeană de Handbal Oltchim Rm. Vîlcea sezonul trecut, cînd a ajuns pînă în semifinalele Ligii Campionilor

3 milioane de euro e bugetul Oltchimului pentru sezonul 2012-2013, formaţia vîlceană avînd cea mai valoroasă, dar şi cea mai scumpă echipă din istorie

Ce diferenţă e între Oltchim şi Pandurii Tg. Jiu?

Ambele echipe sînt finanţate de companii în care statul e acţionar majoritar. La Oltchim, statul deţine 54 la sută acţiuni, iar la Complexul Energetic Oltenia, doar 20 la sută.

Pandurii Tg. Jiu, liderul Diviziei A de fotbal, în sezonul actual, primeşte anual de la Complexul Energetic Oltenia, prin cele trei companii miniere, suma de 5 milioane de euro! Cu acest buget, la care s-au mai adăugat alte vreo trei milioane de euro din transferuri şi drepturile TV, Pandurii au terminat campionatul pe locul 7 în România.

"Banii nu sînt de la buget. La cele trei companii miniere, care acum au fuzionat într-una singură, statul e acţionar majoritar, dar şi Fondul Proprietatea are 20%. Cei 20,8 milioane de lei care au fost viraţi către fotbal au fost prevăzuţi în buget", a declarat Marin Condescu, preşedintele clubului, liderul sindical al Complexului Energetic Oltenia.

Oltchim a primit în 2012 vreo 2,5 milioane de la SC Oltchim. La aceşti bani s-au mai adăugat încă aproape 500.000 de euro de la sponsori. Sezonul trecut, Oltchim a cîştigat campionatul României şi a ajuns în semifinalele Ligii Campionilor. Şi Constantin Roibu susţine cam aceleaşi lucruri ca şi Condescu.

"Procentul banilor alocaţi echipei de handbal reprezintă cam 0,63 % din totalul cheltuielilor SC Oltchim. Cu echipa de handbal ne-am făcut cea mai bună reclamă în toată România, dar şi în Europa. Apariţiile TV prin spoturi publicitare ne-ar fi costat mult mai mult", a declarat Roibu.

41.299.155 lei e suma investită de Oltchim în echipa de handbal din 2006. Aproximativ 2 milioane de euro pe sezon

Ce se întîmplă la alţii?

ETO Gyor, campioana Ungariei, rivala principală a Oltchimului, are un buget mai mare decît al Oltchimului, aproximativ 4 milioane de euro. Banii vin în proporţie de 90 la sută de la concernul german Audi, cel care are o fabrică de maşini în Gyor. În schimb, Primăria din Gyor a acordat o mulţime de facilităţi nemţilor, între care scutirea de la impozitul pe terenul în care-şi desfăşoară activitatea.

Itxako Estella, finalista Ligii din 2011, a fost finanţată pînă sezonul trecut de primăria oraşului spaniol. Aceasta şi-a retras sprijinul financiar în acest an, iar Itxako e aproape să se desfiinţeze, participînd în campionatul intern doar cu junioare.

Buducnost, cîştigătoarea Ligii din 2012, trece şi ea prin mari probleme financiare. Şi-a pierdut cele mai importante jucătoare, după ce sponsorul principal, firma naţională de telefonie, şi-a retras sprijinul.

Viborg, tripla campioană a Europei, a ajuns să ceară sprijinul fanilor pentru a atrage capital. Suporterii sînt rugaţi să plătească 65 de euro pentru cumpărarea unei jucătoare. Vor primi, în schimb, acţiuni şi bilete la meci!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
starchild
starchild  •  12 Septembrie 2012, 11:30
Postat de starchild pe 12 Septembrie 2012, 11:26

5. Nu va faceti griji ... Echipa din Valcea (fosta Oltchim, e corect?) ramane cea mai titrata echipa din handbalul romanesc, si echipa de club cu cele mai multe realizari capitaliste din sportul romanesc, asta nu ne puteti lua, iar handbalul este mult prea e iubit in Valcea ca sa dispara, de tot. Avem 2 IHF-uri, o Cupa a Cupelor, si titluri care le-am pierdut numarul (glumesc, 18) ... ne mai lipsea doar CL din palmares, nu numai noua dar Romaniei, in general, ii lipseste acest trofeu, si vedem ca pe BUNA DREPTATE. Poate asa a vrut Zeul Sportului, ca sa nu castigam acest trofeu in comuniune publica cu toti pulifricii (ca de bani publici nu poate fi vorba), ci sa-l casttigam in viitor ...

... si sa fie numai al nostru! Parca vad, castiga Oltchim CL, noi ... fanii eram dati la o parte, cum am fost dati si la finala de acum cativa ani, si veneau totii Naumii, Geambasii, basistii, care nici nu stiu ce e a aia linie de 9m si urtlau ca dementii clisee prostesti, ce urla ei, veneau sa-i traga la poarta lui Leynaud, Ungureanu, etc ... in poarta nu stateau niciodata, de froica sa nu le mute fata vreo minge ...:)) Va iubesc romanilor ... si o sa aveti surprize mari, cand o sa vedeti care dintre regiuni isi va obtine primna independenta ...:))

starchild
starchild  •  12 Septembrie 2012, 11:26

5. Nu va faceti griji ... Echipa din Valcea (fosta Oltchim, e corect?) ramane cea mai titrata echipa din handbalul romanesc, si echipa de club cu cele mai multe realizari capitaliste din sportul romanesc, asta nu ne puteti lua, iar handbalul este mult prea e iubit in Valcea ca sa dispara, de tot. Avem 2 IHF-uri, o Cupa a Cupelor, si titluri care le-am pierdut numarul (glumesc, 18) ... ne mai lipsea doar CL din palmares, nu numai noua dar Romaniei, in general, ii lipseste acest trofeu, si vedem ca pe BUNA DREPTATE. Poate asa a vrut Zeul Sportului, ca sa nu castigam acest trofeu in comuniune publica cu toti pulifricii (ca de bani publici nu poate fi vorba), ci sa-l casttigam in viitor ...

starchild
starchild  •  12 Septembrie 2012, 11:15

... Conceptul asta cu traficare echipelor (o alta comparatie e comada de pizza) e pur romanesc ... altundeva cine vrea isi face, nu fura de la vecini ... echipe ... poate jucatoare da, furtul de jucatoare este capitalist, de echhipe este romanesc pur si nu are nici o treaba cu capitalismul!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează