SPORTURI  »  HANDBAL  »  RASISM

SCANDALOS! "Rasism? Nu știm, n-am văzut, n-am auzit!" » Arbitrii și observatorii n-au scris nimic în raport despre scandările de la Zalău - Baia Mare

Pineau într-un duel cu zălăuanca Bloj în meciul de marți seara
Pineau într-un duel cu zălăuanca Bloj în meciul de marți seara

Articol de - Publicat joi, 11 februarie 2016 00:00

Observatorul partidei și arbitrii nu au făcut raport suplimentar, motivînd că ei nu au văzut și nu au auzit nimic.

Un meci cîștigat clar marți seara de vicecampioana României, HCM Baia Mare, 36-26 la Zalău, s-a terminat cu un scandal uriaș.  

Pe parcursul reprizei a doua, cîțiva suporteri ai gazdelor au avut un comportament huliganic la adresa centrului de culoare al echipei oaspete, franțuzoaica Allison Pineau.

"În momentul în care jucătoarea a văzut a doua eliminare de două minute și se îndrepta spre banca de rezerve, mai mulți suporteri au început să facă precum maimuțele în tribună și să gesticuleze", a declarat Liviu Bala, președintele de la HCM Baia Mare.

Jucătoare cu personalitate, cea mai bună handbalistă a lumii în 2009, Pineau a luat foc pe margine. A vrut să nu mai intre pe teren, dar a fost calmată de Paula Ungureanu și Melinda Geiger.

Trivialitățile suporterilor au continuat și în momentul în care Pineau a mai fost o dată eliminată și a văzut și cartonașul roșu. În drum spre vestiare, ea i-a aplaudat pe spectatorii din Baia Mare!

Susținută de coechipiere

Colegele de echipă au sărit imediat în apărarea franțuzoaicei și au povestit că aceasta a fost cu greu oprită din plîns, după joc. Cea mai vehementă a fost interul dreapta Melinda Geiger.

"Nu am crezut că lumea poate fi atît de rea şi de needucată, însă uite că se întîmplă într-un oraş cu aşa-zise pretenţii handbalistice numit  Zalău! Echipa din Zalău, fiind condusă de un om fără scrupule unde lumea huiduie şi se comportă mai rău ca într-o junglă… Nu aş vrea să jignesc animalele pentru că ele nu au nici o vină, însă pot spune că oamenii care vin la sală, în special galeria şi alţi «mari suporteri ai echipei» sînt mai răi decît animalele… fără cei 7 ani de acasă, fără minte şi educaţia care se cuvine fiecărui om. Eu nu pot să îmi dau seama dacă aici e pur şi simplu lipsă de respect pentru jucătoare, care totuşi reprezentăm România în Liga Campionilor, dar şi la competiţii majore sau e pur şi simplu mitocănie! Să înjuri ca în codru şi să fii rasist, asta înseamnă să fii suporter al echipei din Zalău!", a scris Geiger pe contul său de facebook.

Observatorul nu a făcut raport suplimentar!

Observator din partea Federației Române de Handbal a fost la meciul de la Zalău ieșeanul Bogdan Anton. Contactat de Gazetă, acesta a spus doar că "nu am voie să fac nici un comentariu. Da, e adevărat, nu am făcut nici un raport suplimentar".

Președintele Corpului de observatori din FRH, Doru Manea, a spus că Anton va fi penalizat. "Am vorbit cu el în seara meciului, l-am întrebat despre scandările rasiste și mi-a spus că nu a văzut și nu a auzit nimic. Vizavi de faptul că jucătoarea l-a atenționat, mi-a spus că nu e adevărat. Fum fără foc nu iese, e clar că s-a întîmplat ceva!", a declarat Manea.

Federația s-a autosesizat

Președintele FRH, Alexandru Dedu, a declarat că deși nu există un raport suplimentar, federația va cerceta ce s-a întîmplat acolo și va lua măsurile care se cuvin.

"Lucrurile sînt de o greutate gravă. Noi am avut de mult timp, în România, jucători de culoare și nu am avut probleme pînă acum. Pineau este una dintre jucătoarele extraordinare, dintre cele mai bune care evoluează în România, care a avut o atitudine demnă. Comisia de Disciplină va analiza ceea ce s-a întîmplat. Clubul gazdă riscă sancțiuni", a declarat Dedu.

"Sînt de culoare și sînt mîndră de asta!"

Allison Pineau s-a arătat tot timpul încîntată de România, de români, de cultura românească. "Îmi place România, îmi plac oamenii pentru că sînt temperamentali, primitori, iubitori", declara centrul francez pe cînd evolua la Oltchim Rm. Vîlcea în sezonul 2012/2013.

A plecat de la Vîlcea cînd Oltchimul s-a desființat, iar în august 2015 a ajuns la Baia Mare. Evoluțiile ei la Baia Mare au fost de-a dreptul extraordinare, dovadă că Pineau este golgeterul actualei ediții a Ligii Campionilor, avînd 67 de goluri marcate! După episodul de la Zalău, ea a avut o reacție dură însă pe facebook.

"O parte din România mi-a demonstrat o lipsă de respect. Sînt de culoare și sînt mîndră de asta. Dacă nu știți să apreciați asta, să vă amintesc că reprezint o echipă a României. Sînt politicoasă cu voi toți, mă opresc mereu să fac poze și ce îmi arătați. Dacă nu mă respectați, atunci eu nu mai am ce face aici. Nu voi lăsa pe nimeni să mă calce în picioare, mai ales din cauza originii! Dacă îi respecți pe alții, te respecți și pe tine. Idioți sînt peste tot. Această lume este într-o cădere liberă. Sînt educată, dar de acum atitudinea mea cu voi va fi alta", a scris franțuzoaica.

FLASH

  • Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și a citat cele două cluburi implicate, dar și FRH, pentru lămuriri asupra cazului
  • HC Zalău riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, dar și ridicarea dreptului de a evolua pe teren propriu pentru o etapă sau mai multe
  • Allison Pineau își termină în vară contractul cu HCM Baia Mare și sînt șanse minime de a mai rămîne în România

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (19)
ceaiuri
ceaiuri  •  11 Februarie 2016, 20:35

nu am vazut meciul...dar daca se confirma nu e de bine,Tadici tb sa fie primul care sa puna lucrurile la punct,daca nu poate sa fie ceva premeditat

sakamoto
sakamoto  •  11 Februarie 2016, 13:04

Trebuie neaparat aplicate sanctiuni dure impotriva vinovatilor. Astfel de comportament josnic, impotriva unei sportive care iubeste sincer Romania si pe romani, nu poate fi trecut cu vederea. Acei declasati, lasi, primitivi, nu au ce cauta in sali de sport, locul lor este in padure, departe de lumea civilizata. Au lezat o sportiva de valoare si ne-au facut de rusine in fata intregii comunitati internationale. FRH daca vrea sa curme aceste manifestari ale primitivilor de grota, va trebui sa suspende clubul din Zalau cel putin 5 etape. Dura lex, sed lex...

855172754605562
Ioan Hanga  •  11 Februarie 2016, 11:49
Postat de Ioan Hanga pe 11 Februarie 2016, 11:48

Culmea nesimtirii la acest observator, am vazut noi la televizor cand Pineau ii atrage atentia si el nu recunoate ! Un nesimtit ! E inadmisibil asa ceva ! Mai e un aspect : la toate meciurile Zalaului Tadici se plimba ca Voda prin loboda pe teren fara ca arbitrii sa reactioneze ! Federatia chiar nu vede?

Corect 'el nu recunoaste'

Vezi toate comentariile (19)
Comentează