SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2024

Spania, model pentru România la Euro de handbal?! Aflată într-o situație asemănătoare, naționala lui Ambros Martin a făcut o demonstrație de forță

Spania a debutat cu dreptul la Campionatul European/Foto: Imago Images
Spania a debutat cu dreptul la Campionatul European/Foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 29 noiembrie 2024 12:19 / Actualizat vineri, 29 noiembrie 2024 12:26

Naționala feminină a Spaniei a debutat cu succes la Campionatul European de Handbal, câștigând cu 30-24 în fața Portugaliei. La fel ca România, formația iberică trece printr-un proces de reconstrucție, sub coordonarea lui Ambros Martin.

Vineri, 29 noiembrie, la ora 19:00, România va intra pe parchetul Fonix Arena din Debrecen, pentru primul meci de la ediția din acest an a Campionatului European de Handbal Feminin. Tricolorele se vor duela cu Cehia, națională pregătită de Bent Dahl, tehnicianul care s-a despărțit recent de SCM Râmnicu Vâlcea.

Dinamo, înfrângere la scor cu Sporting în Liga Campionilor » Clasamentul ACUM
SPORTING - DINAMO
Dinamo, înfrângere la scor cu Sporting în Liga Campionilor » Clasamentul ACUM

România are o medie de 15,4 prezențe la națională. Norvegia, la polul opus

La acest turneu, așteptările legate de națională nu sunt foarte mari, având în vedere că Florentin Pera a repetat în ultimele luni de o mulțime de ori că echipa trece printr-o reconstrucție și că obiectivul cel mai important este legat mai degrabă de Jocurile Olimpice din Los Angeles.

Media de vârstă a tricolorelor este 24,4 ani, astfel că România se clasează pe poziția a 13-a, fiind urmată de Serbia, Slovenia, Insulele Feroe, Elveția, Ucraina și Macedonia. De asemenea, conform unei analize a handbalmania.ro, trupa lui Pera este pe penultimul loc într-un clasament făcut după media numărului de prezențe la națională.

Jucătoarele României au, în medie, 15,4 prezențe la națională, cea mai „convocată” handbalistă fiind Sonia Seraficeanu (49 de selecții). La polul opus, Norvegia are o medie de 105 prezențe la națională, fiind de departe cea mai experimentată formație de la Campionatul European.

Naționala Spaniei, într-un proces de reconstrucție, accelerat de eșecul de la Jocurile Olimpice

Într-o situație similară cu a României se află și naționala Spaniei. Cu o medie de vârstă de 24,7 ani și cu o medie de 32,4 prezențe la națională, ibericele trec și ele printr-un proces de reconstrucție.

Decizia de a schimba fața echipei care a luat argint la Campionatul Mondial din 2019 și care s-a clasat pe poziția a 4-a la Mondialul din 2021 a venit după eșecurile din ultimii ani de la turneele importante.

Totul a culminat cu ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, unde Spania a pierdut toate cele 5 partide din faza grupelor, fiind învinsă de Franța, Olanda, Ungaria, Brazilia și Angola.

Drept urmare, Ambros Martin a primit acordul Federației Spaniole de Handbal pentru a întineri echipa, iar acesta a inclus în lotul pentru Euro 2024 8 debutante la un turneu final.

„E un mix de jucătoare cu multă calitate și altele cu foarte multă încredere, chiar dacă nu au experiență. E o echipă plină de entuziasm și foame”, a declarat antrenorul principal al Spaniei, conform Marca.

Spania, model pentru România la Euro de handbal?! Aflată într-o situație asemănătoare, naționala lui Ambros Martin a făcut o demonstrație de forță
Banca Spaniei, în meciul cu Portugalia/Foto: Imago Images

Ibericile, debut cu dreptul la Campionatul European

Brand-uite drept „guerreras” sau „luptătoare”, handbalistele Spaniei au impresionat în perioada de pregătire, izbutind acum o săptămână să câștige cu 28-27 în fața Franței, într-un meci amical.

Joi, 28 noiembrie, ibericele și-au început excelent aventura de la Campionatul European și s-au impus cu 30 la 24 în fața Portugaliei. La pauză, tabela arăta egalitate, 12-12, însă în repriza a doua, Spania s-a descătușat și a obținut un prim succes.

Carmen Campos Costa, cu 8 goluri, a fost principala marcatoare a Spaniei, urmată de Paula Arcos Poveda (6 goluri) și de Ester Somaza Bosch (5 goluri). Tot 8 goluri a reușit și Joana Dos Santos, lidera Portugaliei.

„Am fost puternice în apărare, iar asta ne-a ajutat să obținem încrederea necesară pentru a obține victoria atunci când s-a ajuns în momentele cheie ale jocului”, a declarat Ambros Martin.

La un anumit moment din a doua repriză, echipa a uitat de rezultat și cred că asta a fost esențial. Ne-a permis să jucăm mai confortabil, iar asta arată maturitatea acestei echipe, în ciuda tinereții”, a adăugat antrenorul în vârstă de 56 de ani.

Vineri, 29 noiembrie, la ora 19:00, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima Sport 1 și Digi Sport 1, România se va duela cu Cehia, într-un meci din grupa B.

Spania, aflată în grupa C, va juca sâmbătă, 30 noiembrie, contra Poloniei și luni, 2 decembrie, contra Franței. Ambele partide sunt programate la ora 19:00.

Programul în grupa României de la Euro 2024:

  • 29 noiembrie, ora 19:00 » România - Cehia
  • 29 noiembrie, ora 21:30 » Muntenegru - Serbia
  • 1 decembrie, ora 19:00 » Muntenegru - România
  • 1 decembrie, ora 21:30 » Serbia - Cehia
  • 3 decembrie, ora 19:00 » Serbia - România
  • 3 decembrie, ora 21:30 » Cehia - Muntenegru

Grupele Campionatului European de handbal feminin:

  • Grupa A – Suedia, Ungaria, Turcia, Macedonia de Nord
  • Grupa B – Muntenegru, România, Cehia, Serbia
  • Grupa C – Franţa, Spania, Portugalia, Polonia
  • Grupa D – Danemarca, Elveţia, Insulele Feroe, Croaţia
  • Grupa E – Norvegia, Austria, Slovacia, Slovenia
  • Grupa F – Olanda, Germania, Ucraina, Islanda
    Grupele A, B și C se împerechează în grupa principală. La fel și grupele D, E și F.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România - Polonia, la Euro 2024 de handbal feminin » Start excelent pentru Sorina Grozav! GSP transmite de la Debrecen
Handbal
România - Polonia, la Euro 2024 de handbal feminin » Start excelent pentru Sorina Grozav! GSP transmite de la Debrecen
Curtea de Apel București s-a pronunțat în dosarul dezafilierii Craiovei. Prima reacție a lui Mititelu: „Asta urmează să facem”
Liga 2
Curtea de Apel București s-a pronunțat în dosarul dezafilierii Craiovei. Prima reacție a lui Mititelu: „Asta urmează să facem”
Ilie Dumitrescu, întrebat frontal: „E adevărat că ai cucerit-o cu un tablou de Grigorescu și un buchet de flori?”
Stiri extrasport
Ilie Dumitrescu, întrebat frontal: „E adevărat că ai cucerit-o cu un tablou de Grigorescu și un buchet de flori?”

Cel mai căutat fotbalist român! Liderii Superligii și două cluburi din străinătate sunt pe urmele lui

Gigi Becali, atac fără precedent: „Iohannis a făcut-o. Îi vedem în cătușe! Ca Ceaușescu poate pleca”


Comentarii (22)
rumunek
rumunek  •  07 Decembrie 2024, 15:31
Postat de MaxiP pe 06 Decembrie 2024, 08:31

La cum joaca Boicicuc, chiar mi se pare incorect sa spui ca nu avem conducator de joc. Problema interului drept e veche. Ce mi se pare culmea e ca, nu ca nu se gasesc niste stangace in tara, sunt 2 in lot, bune din punctul meu de vedere, care nu joaca.

Posibil să ai dreptate, nu sunt specialist, doar privitor. Pentru mine nu prea era Boiciuc conducător de joc. A jucat acolo o copilă, care pasează foarte rapid, ceea ce e o raritate la noi. Aș fi încercat-o și pe Stoica acolo, dar repet, e doar o părere de privitor, care nu a jucat niciodată sportul ăsta. Important că au reușit 2 meciuri foarte bune în grupa principală, cu 2 echipe cu nume. Chiar dacă vor pierde cu Ungaria, se poate spune că a fost un campionat reușit. Se poate termina și frumos, cu o victorie contra Poloniei și toată lumea va fi happy. Dacă nu le vine fetelor vreo idee să bată Ungaria, dar cred că toate siguranțele s-au aprins după meciul cu Suedia și nu vor fi acceptate devieri de la normalitate.

rumunek
rumunek  •  07 Decembrie 2024, 15:25
Postat de MaxiP pe 06 Decembrie 2024, 09:13

Dar de unde scoti datele? Esti sigur ca CSM a mai prins doar un Final 4 dupa acea finala? Eu stiu ca mai prins 2. Din European League, tot de 10 ani sunt? In primavara Bistrita a jucat finala. Anul asta. In rest da, CSM nu a confirmat conform asteptarilor, n-a mai prins Final 4, dar ramane singura echipa impreuna cu Gyor, care de 10 ani e in sferturile de finala anual. Sigur ca se vrea mai mult, dar realitatea e ca poate ca pare usor, ca au buget etc, dar nu e chiar usor sa prinzi sferturile anual. Tu imi spui ca in Franta si Ungaria nu joaca straine? Hai sa fim seriosi, joaca, la greu. Ungaria a inceput exportul in zona, de acolo am preluat trendul. In Franta intr-adevar joaca ale lor, au o distrivutie mai buna a propriilor jucatoare, dar asta pentru ca au multe. Joaca si in afara, de la noi nu joaca, dar nu prea are cine, pana la momentul actual. Spui de Ungaria ca ne bate oricand, dar daca ne uitam pe rezultatele ultimilor ani, performantele nationalei lor cu ale noastre sunt comparabile. Ne vor depasi acum, la ele acasa, transformate complet, nu stiu cat va tine. De jucat cu ele nu prea am jucat de mult, la ultimele intalniri le-am cam batut. E o perioada mai slaba a nationalei, repet, acum 6 ani am jucat semi-finale de Euro. N-am fost multumiti nici atunci, nu ne multumeste nimic. Si tot repeti chestia asta cu Oltchim si romancele, e fals, ele in prima faza au avut doar romance, pe structura unei nationale de top, ulterior au devenit o multinationala.

Verifică rezultatele CSM in Champions, e simplu, internetul ne ajută. Așa îmi caut informațiile, înainte să scriu și să mă contrazic singur pe mine în decurs de 3 propoziții, așa cum văd că începi. Nu am scris niciodată că în Franța și Ungaria nu joacă străine, doar că joacă și cu ale lor și au rezultate mai bune decât noi. Felicitări Bistriței, foarte frumos, mai ales dacă a jucat și cu românce. Ce a câștigat Măgura Cisnădie? Dar Rapid, Rm. Vâlcea? Cam tot atât cât Zalău, cu românce în principal. Oltchim a prins finala cu românce, apoi a încercat cu multinaționala și s-a ales praful. Întâmplarea face că am fost în sală, la Polivalentă, la unul din meciurile finalei. Atunci se juca tur-retur, nu aveam Final 4.

MaxiP
MaxiP  •  06 Decembrie 2024, 09:13
Postat de rumunek pe 05 Decembrie 2024, 14:56

Îți răspund scurt, Ungaria și Franța dezamăgesc la club cu ale lor în teren, dar fac posibilă crearea unor naționale care ne dau cu terenul în cap oricând și oriunde. Noi avem cea mai tare ligă de pe planetă, dar tu enumeri niște performanțe de acum peste 10 ani, în anii 2009-2012, obținute de Oltchim, doar cu românce. In schimb diminuezi realizările Gyorului sau poziția puternică a unui Ferencvaros în Europa, care bate CSM-ul sau Rapidul cam de fiecare dată. Și ce să vezi, unguroaicele joacă la acele echipe, alături de niște vedete mondiale. Măcar extreme și tot au d-ale lor. Noi și pe alea le aducem de afară. Sunt aproape 10 ani însă de la marea performanță a CSM, din 2016! Iar Final 4 a mai fost doar unul, anul următor, cam cu aceeași echipă. Revenind la Franța, mai are rost să discutăm de Metz? Au bătut anual CSM în orice fază a competiției. Repet întrebarea, dacă tot suntem limitați și obținem performanțe o dată la deceniu, de ce să nu fim cu de-ai noștri? Avem vreo satisfacție că am antrenat bine la cluburi niște jucătoare din alte țări, care apoi întâmplator fac meciul carierei contra naționalei noastre, pe la vreun european sau mondial? Poate cineva se bucură de aceste așa-zise rezultate sau se simte mai bine că liga feminină de handbal din România este cea mai puternică la nivel de cote ale jucătoarelor. Pe mine mă lasă rece. Prefer un meci pe muchie cu Cehia sau Serbia, câștigat pe final, unde apar niște puștoaice și fac un meci mare, sau o înfrângere la luptă.

Dar de unde scoti datele? Esti sigur ca CSM a mai prins doar un Final 4 dupa acea finala? Eu stiu ca mai prins 2. Din European League, tot de 10 ani sunt? In primavara Bistrita a jucat finala. Anul asta. In rest da, CSM nu a confirmat conform asteptarilor, n-a mai prins Final 4, dar ramane singura echipa impreuna cu Gyor, care de 10 ani e in sferturile de finala anual. Sigur ca se vrea mai mult, dar realitatea e ca poate ca pare usor, ca au buget etc, dar nu e chiar usor sa prinzi sferturile anual. Tu imi spui ca in Franta si Ungaria nu joaca straine? Hai sa fim seriosi, joaca, la greu. Ungaria a inceput exportul in zona, de acolo am preluat trendul. In Franta intr-adevar joaca ale lor, au o distrivutie mai buna a propriilor jucatoare, dar asta pentru ca au multe. Joaca si in afara, de la noi nu joaca, dar nu prea are cine, pana la momentul actual. Spui de Ungaria ca ne bate oricand, dar daca ne uitam pe rezultatele ultimilor ani, performantele nationalei lor cu ale noastre sunt comparabile. Ne vor depasi acum, la ele acasa, transformate complet, nu stiu cat va tine. De jucat cu ele nu prea am jucat de mult, la ultimele intalniri le-am cam batut. E o perioada mai slaba a nationalei, repet, acum 6 ani am jucat semi-finale de Euro. N-am fost multumiti nici atunci, nu ne multumeste nimic. Si tot repeti chestia asta cu Oltchim si romancele, e fals, ele in prima faza au avut doar romance, pe structura unei nationale de top, ulterior au devenit o multinationala.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează