SPORTURI  »  HANDBAL  »  SPECIAL

Sperietoarea granzilor » Vali Ghionea povesteşte viaţa din Polonia şi speranţele grupării la care evoluează

Vali Ghionea a fost ales de club între cei mai buni jucători care au evoluat de-a lungul timpului la Wisla. Premiul l-a primit chiar duminică, înaintea meciului cu Flensburg
Vali Ghionea a fost ales de club între cei mai buni jucători care au evoluat de-a lungul timpului la Wisla. Premiul l-a primit chiar duminică, înaintea meciului cu Flensburg

Articol de - Publicat miercuri, 25 februarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 24 februarie 2015 22:01

Campioana Europei, Flensburg, e ultima echipă răpusă de Wisla. Barcelona a plecat şi ea învinsă de la Plock, un teritoriu greu de cucerit.

Valentin Ghionea, 30 de ani, trăieşte momente fericite la Wisla Plock, vicecampioana Poloniei. Duminică, echipa sa a învins pe teren propriu pe Flensburg, campioana Europei, 31-29, într-un meci cu o miză însemnată. Echipa care cîştiga termina pe locul 3 şi avea, în principiu, un adversar mai simplu în "optimi". Locul 4 trebuia să joace cu o cîştigătoare de grupă.

Nevoit să asiste de pe margine
Al treilea marcator al echipei, deşi joacă pe post de extremă, cu 35 de goluri marcate în Liga Campionilor, românul s-a accidentat exact la antrenamentul de dinaintea jocului.

"Am făcut o ruptură microfibrilară la muşchiul biceps de la piciorul drept. Am fost la doctor şi mi-a dat o săptămînă de pauză", a dezvăluit Vali. A trebuit să sufere în spatele băncii echipei sale.

"A fost groaznic. Cînd eşti pe teren te consumi parcă mai puţin. La finalul jocului, eram parcă mai obosit psihic decît dacă aş fi fost în teren. Dar, asta e, lasă că o să mai vină meciuri importante", se încurajează Ghionea.

Vardar, echipa pe care nu şi-o doreau
Ieri, la Viena, a avut loc tragerea la sorţi a meciurilor din optimile de finală. "Înainte de tragere, toţi făceau pariuri, discuţii. Mulţi doreau Pick Szeged şi Paris Saint Germain. Eu am avut o presimţire că o să picăm cu Vardar Skopje. E echipa cea mai periculoasă, joacă foarte bine acasă, au nişte fani senzaţionali care fac o atmosferă incredibilă. Dar şi noi jucăm bine acasă şi nu se ştie niciodată", spune Vali.

Vali Ghionea mai are un an de contract cu Wisla. "Nu-mi fac probleme să plec. Mă simt foarte bine aici, sînt iubit, dar niciodată să nu spui niciodată. Acum eu tot ceea ce fac e să mă concentrez pe acest sezon în care ne-am propus obiective îndrăzneţe", subliniază fostul jucător de la Minaur, Dinamo şi HCM Constanţa.

Final Four şi campionatul
Polonezii au ambiţii mari în actualul sezon. "Primul obiectiv ar fi atingerea Final Four-ului în Liga Campionilor. Ar fi cel mai bun rezultat din istoria clubului. Cred că e posibil, dar trebuie să avem şi puţină şansă. Apoi, ne batem la campionat cu cei de la Kielce. Sînt o echipă senzaţională, dar sper să putem trece de ei. Peste două săptămîni avem meciul direct, sper să mă refac pînă atunci ca să pot evolua", a declarat Vali.

Aşteaptă să devină tată
Vali Ghionea are mari emoţii şi în afara terenului. În luna iunie, aşteaptă să devină tată. Renata, soţia sa, fostul inter stînga de la HCM Baia Mare, e însărcinată. "Abia aştept, nu mai am răbdare. O să avem o fetiţă pe care o să o botezăm Natalia. E un nume folosit şi pe aici, prin Polonia, destul de des", spune Vali.

Renata s-a mutat cu soţul său la Plock şi-l susţine din tribune la fiecare meci. "Anul trecut era greu, ea la Baia Mare, eu în Polonia, ne vedeam rar. Acum ea e lîngă mine şi mă simt mai liniştit. E principalul meu susţinător", subliniază extrema dreapta.

"Antrenorul e un mare meseriaş!"
Wisla Plock e pregătită de Manolo Cadenas, tehnicianul "naţionalei" Spaniei, cu care a cîştigat bronzul european în 2014 şi a ocupat locul 4 la Mondialul de luna trecută, din Qatar, pierzînd bronzul chiar în faţa Poloniei. "E un mare meseriaş. Nu degeaba spaniolii sînt la mare căutare peste tot. Veszprem, naţionala Qatarului, Gyor, la feminin, au antrenori iberici", spune Vali. Ghionea începe şi dă din casă. "Are nişte principii ale lui. Dacă vede că te antrenezi bine, te mai lasă în pace. Dacă însă nu e mulţumit, are nişte antrenamente foarte dure".

"Racoţea a progresat foarte mult!"
Alături de Vali Ghionea, la Wisla Plock mai evoluează un român. E vorba de Dan Racoţea, component al naţionalei de tineret. "Dan a progresat foarte mult de cînd a venit. Bine, antrenorul Cadenas se şi ocupă de tineri. După fiecare antrenament stă cu cei mici încă o oră la pregătire. Se spune despre el că ştie să crească tineri. În plus, le vorbeşte frumos, ştie cum să-i ia, să umble la coarda sensibilă, şi lucrezi de plăcere fără să simţi oboseala. Abia apoi vezi că nu mai poţi sta în picioare", spune Vali.

35 de goluri a marcat Vali Ghionea în actuala ediţie a Ligii în 9 partide. Sezonul trecut marcase 48

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  25 Februarie 2015, 10:52

da...un mare...handbalist...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează