SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - SERBIA

Tomas Ryde termină angajamentul cu FRH după returul cu Serbia: ”Mai am contract o săptămînă!”

Tomas Ryde e la prima experiență cu o echipă națională. Cel mai sonor nume pe care l-a antrenat e Viborg
Tomas Ryde e la prima experiență cu o echipă națională. Cel mai sonor nume pe care l-a antrenat e Viborg

Articol de - Publicat marti, 09 iunie 2015 00:00

Alexandru Dedu, președintele FRH, a discutat deja cu suedezul despre prelungirea șederii sale pe banca tehnică a ”naționalei”.

Suedezul Tomas Ryde a preluat "naționala" României de două luni și a semnat un contract pe aceeași perioadă cu Federația Română de Handbal. Practic, tehnicianul nordic își termină angajamentul sîmbătă, după disputa cu Serbia. Președintele FRH, Alexandru Dedu, e convins însă că nordicul va continua la cîrma naționalei, fiind la fel de încrezător și că acesta va califica echipa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.

După victoria de la Kraljevo, Ryde a fost extrem de fericit. A debutat cu dreptul pe banca României și e aproape calificat la Mondiale. Îi place ceea ce face, spune că iubește handbalul românesc și e încîntat de implicarea fantastică a suporterilor, care sînt trup și suflet lîngă echipă.

- Domnule Ryde, aţi fost mulţumit de evoluţia echipei României în Serbia?
- E întotdeauna dificil să joci în deplasare, aşa că sîntem mulţumiţi că am cîştigat această partidă. Au fost suişuri şi coborîşuri, dar aşa se întîmplă întotdeauna. Este primul meci oficial pentru mine, nu am avut decît o săptămînă de pregătire, dar fetele s-au comportat admirabil.

- Oana Manea, Patricia Vizitiu, Melinda Geiger au revenit după pauze lungi la echipă. Au adus ele un plus?
- Am vorbit cu Melinda Geiger la Baia Mare, am vorbit cu Oana la București, cu Patricia la Cluj-Napoca, după Trofeul Carpați. Aveam nevoie de o stîngace în echipă pentru că eu consider că e important să ai jucătoare puternice pe ambele părţi. Mai sînt însă multe lucruri de îmbunătăţit. Oana a jucat foarte bine cu Cristina în prima repriză.

- Ați încercat un sistem de apărare avansat.
- Am vrut să facem o apărare 3-2-1, dar am avut multe probleme. Nu sîntem încă pregătiţi pentru acest joc. A fost mai dificil în prima repriză, dar apoi ne-am apărat 6-0 şi a fost mai bine. E jocul cu care handbalistele române sînt obișnuite. Serbia a avut mai multe aruncări de afară cînd ne-am apărat în linie, dar acestea nu au constituit o problemă pentru noi.

- România e calificată la Mondiale acum?
- Nu, au fost doar primele 60 de minute, mai sînt încă 60. Sigur că acum cred că sîntem favoriți, vom juca acasă, avem aproape suporterii.

- Ați fost surprins de galeria română?
- Foarte surprins într-un mod plăcut. A făcut o atmosferă senzațională. Și la Cluj am trăit momente plăcute, e foarte bine cînd joci într-o astfel de atmosferă. De altfel, am remarcat cît am stat aici, handbalul e foarte iubit. Suporterii sînt atașați de echipele lor, dar mai ales de echipa națională.

"Mi-aș dori să învăț limba română, să pot să comunic cu toate fetele. Cu unele mă înțeleg greu, dar nu am prea bune abilități la limbile străine. Eu nu sînt ca Vărzaru, care la Viborg asculta ore în șir cuvinte daneze și așa a învățat să vorbească"

- La ce vă așteptați la meciul de la Cluj?
- Pentru mine e important că mai avem o săptămînă de pregătire. Sînt multe lucruri de pus la punct. Îmi doresc o nouă victorie, clar, și un joc mai bun decît în Serbia.

- Jocul României e dependent de cel al Cristinei Neagu?
- Oricine are o jucătoare precum Cristina Neagu ar face totul să o pună în valoare. Ea venea după o accidentare, dar sînt mulțumit de jocul ei, a avut cîteva aruncări bune, dar și de colaborarea cu pivotul. Cînd am avut probleme în ofensivă, Cristina le-a rezolvat cu aruncări de calitate.

- Ajunge România la Jocurile Olimpice de la Rio?
- Pentru asta sînt aici. Mai e mult pînă atunci, dar trebuie să avem meciuri împotriva echipelor puternice. Primul obiectiv este calificarea la Campionatul Mondial, vom vedea ce facem acolo şi apoi trebuie să ne gîndim la Jocurile Olimpice.

- Cînd vă terminați contractul cu România?
- Mai am doar o săptămînă de contract. Voi discuta cu domnul Dedu după jocul retur. Eu îmi doresc să rămîn, să continuu munca începută.

"Din punctul meu de vedere este sub contract permanent!"

Alexandru Dedu e foarte încîntat de suedezul Tomas Ryde. Președintele FRH e ferm convins că va bate palma cu tehnicianul nordic și că acesta va continua pînă după Jocurile Olimpice de la Rio.

"Trebuie să fiu sincer, sînt lucruri pe care le-am discutat deja cu Tomas. Vrem să semnăm prelungirea. Nu cred că Tomas va cere mai mulți bani acum, că a calificat naționala la Mondiale. E un tip corect, fair-paly. Din punctul meu de vedere este sub contract permanent", a declarat Dedu.

Președintele FRH spune că "Ryde va avea obiectiv calificarea echipei la Jocurile Olimpice. La Mondiale obiectivul derivă de aici, pentru că România trebuie să se claseze între primele șapte echipe", a subliniat Dedu.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
sakamoto
sakamoto  •  09 Iunie 2015, 13:34

Este un lucru pozitiv ca Dl Ryde vrea sa continue, ca antrenor al Nationalei Romaniei de handbal feminin. Omul potrivit, la locul potrivit. Respecta fetele, iar ele sint trup si suflet, fata de culorile Romaniei. La rindul lor componentele lotului feminin de handbal, isi respecta antrenorul. Profesioniste in adevaratul sens al cuvintului. Echipa de handbal feminin a Romaniei, este cea mai iubita echipa din Romania. De multi ani. Si va fi pe multi ani.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează