SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM PLOIEȘTI

Un antrenor croat povestește momentele incredibile prin care a trecut în România: ”Nu am trăit așa ceva în viața mea!”

Neven Hrupec e un antrenor cu nume în Europa, el pregătind ani buni și pe Podravka Koprivnica, cea mai bună echipă a Croației
Neven Hrupec e un antrenor cu nume în Europa, el pregătind ani buni și pe Podravka Koprivnica, cea mai bună echipă a Croației

Articol de - Publicat vineri, 26 august 2016 00:00

Antrenorul croat Neven Hrupec, tehnicianul celor de la CSM Ploiești, povestește momentele incredibile pe care le trăiește în România, la o echipă aflată în pragul desființării din cauza birocrației și a legilor neclare.

Echipa de handbal feminin CSM Ploiești e la un pas de desființare. Toate jucătoarele și-au depus memorii pentru a deveni libere de contract după ce nu și-au mai primit salariile din luna mai! Fetele sunt evacuate din apartamente de proprietarii care nu și-au primit nici ei chiriile, speră că lucrurile se vor îmbunătăți, deși nu știu încotro o vor apuca.

Croatul Neven Hrupec, tehnicianul echipei prahovene care ar trebui să reprezinte România în Cupa EHF, povestește prin ce a trecut la Ploiești. Sunt episoade pe care România le-a mai trăit la Vîlcea, pe perioada Oltchimului, la Baia Mare, la Bacău sau la Constanța, dar și în volei, la Galați. România a devenit un fel de "Triunghiul Bermudelor" în care sportivii nu mai vor să calce niciodată!

- Domnule Neven Hrupec, povestiți-ne, vă rog, ce se întâmplă la Ploiești, la echipa de handbal!
- În 20 de ani de carieră nu m-am mai confruntat cu o astfel de situație! E incredibil. Am mai pățit ceva asemănător, dar lucrurile s-au întâmplat la jumătatea sezonului sau înainte de terminarea lui, când clubul și-a cheltuit bugetul alocat. Acum am venit la Ploiești să începem treaba și ne-am trezit că nu avem nimic: cantonament, suplimente, hrană, recuperare, iar fetele nu și-au primit salariile.

- Câte salarii restante sunt la echipă?
- Nu ne-am mai primit salariile din luna mai. Ultima oară fetele au luat 70% din salariul pe luna aprilie!

A cumpărat apa la echipă

- Ați încercat să stați de vorbă cu autoritățile locale, cu conducătorii clubului, ce v-au transmis?
- Știu că sunt niște probleme, că banii sunt în cont, dar conturile sunt blocate. Ne-au rugat să așteptăm, că lucrurile se vor rezolva. Dar tot timpul ne-au spus săptămâna viitoare, săptămâna viitoare, mâine, poimâine... Din păcate, ne-au dus cu vorba. Fetele s-au comportat ca niște profesioniste, au respectat programul de antrenament. Am avut și săptămâni cu 11 antrenamente. De multe ori le-am cumpărat eu apa, pentru că alergau la 35 de grade fără a avea apă și suplimente asigurate de către club!

- Știu că sunt probleme și cu chiriile, jucătoarele au fost evacuate?
- Da, nici chiria apartamentelor nu este plătită. Ce să mai vorbim de utilități! Pentru fete este o situație critică. Ele fac două antrenamente pe zi, trebuie să se hrănească corespunzător, să ia vitamine, să-și spele echipamentul. Deja proprietarii au început să le evacueze. Ivana Bozovici a plecat din apartamentul în care locuia și nimeni de la club nu a ajutat-o în niciun fel. Tot fetele între ele se ajută. Nu știu ce aș face dacă aș fi părinte și fata mea ar fi scoasă în stradă.

"Mi-am pus obrazul în joc!"

- Credeți că situația se va rezolva până la urmă?
- Nu știu ce să mai cred. Toate jucătoarele și-au depus memorii și așteaptă răspunsul federației. Dacă vom fi sau nu plătiți sau vom fi liberi de contract! Este foarte greu în aceste condiții ca să ceri cuiva să se antreneze. Nu știu ce voi face. Am venit până aici, am plătit avion, am cheltuit bani din buzunar și acum ne găsim în această situație din care nu știu cum vom ieși, atât eu, cât și fetele.

- Trebuia să plecați într-un turneu în Croația. Ce veți face?
- De cinci luni pregătesc plecarea la acest turneu internațional. Mi-am pus obrazul în joc. Unul puternic, cu echipe de valoare. Cu două zile înainte de plecare mi s-a spus că nu sunt bani pentru transport. Acolo totul era deja plătit, era rezolvat, doar drumul era de suportat. Îmi este rușine față de cei de acolo. Mi-au spus că este inacceptabil să anunțăm cu două zile înainte că nu mai participăm!

- Se vorbește că se dorește ca handbalul să se desființeze la Ploiești pentru a exista doar fotbal și baschet.
- Nu cred că ar trebui să fac eu speculații. Noi suntem oameni de sport, nu ar trebui să ne amestecăm în politică sau în jocuri de culise. Cert este că la Ploiești cineva a făcut o mare greșeală. Au distrus carierele unor jucătoare care au avut oferte de la alte cluburi și au ales să rămână aici! Și eu am avut ofertă de la un club de Liga Campionilor. Am ales să rămân aici împreună cu celelalte jucătoare și să ne respectăm angajamentele. Să facem niște rezultate istorice pentru acest oraș.

Echipă mai bună ca anul trecut

- Dar echipa a fost înscrisă în Cupa EHF, prinsese un loc în Europa.
- Da și am înțeles că este pentru prima dată în istoria acestei echipe! Cu această formație aveam șanse mari să prindem un loc de cupă europeană și în actualul sezon. Echipa crescuse în valoare cu noile transferuri, cu venirea Anetei Udriştoiu, a Oanei Apetrei şi a lui Carmen Gheorghe. Cert este că toți avem contracte și ne vom lupta să ne obținem drepturile.

- Veți mai accepta să antrenați vreodată în România?
- Nu știu dacă aș mai antrena! Probabil că da, pentru că asta este meseria mea, că trebuie să câștig bani ca să-mi întrețin familia. Din păcate, trebuie să avem o decizie finală de la autorități pentru a ne putea îndrepta către un alt loc, către altă echipă. E o situație tare grea, pe care nu doresc să o  mai trăiesc niciodată!

Nu s-au înscris în campionat!

CSM Ploiești nu s-a înscris nici în Liga Națională de Handbal. Federația a trimis clubului prahovean o somație prin care cerea ca până la 22 august să anunțe în scris dacă se va înscrie sau nu la startul campionatului.

Cum nu s-a primit niciun răspuns, FRH a acordat alte patru zile de răgaz pentru răspuns. Practic, azi e ultima zi în care cei de la CSM Ploiești pot înscrie echipa. În caz contrar, locul CSM în prima ligă urmează să fie luat de o altă formație.

30.000 €ar trebui să plătească amendă CSM Ploiești dacă nu va participa în Cupa EHF pentru faptul că și-a dat inițial acordul

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
pekeler
pekeler  •  28 August 2016, 15:36

De necomentat:((((

Vezi toate comentariile (1)
Comentează