SPORTURI  »  HANDBAL  »  SPORTING - DINAMO

Valentin Ghionea, extrema lui Sporting, o avertizează pe Dinamo: „Suntem mai puternici decât anul trecut!”

Articol de - Publicat miercuri, 19 februarie 2020 15:42

Valentin Ghionea s-a transferat în vara lui 2018 la Sporting Lisabona și a devenit imediat unul dintre jucătorii de bază ai lusitanilor. La 35 de ani, Vali a pus monopol pe postul de extremă dreapta, stângaciul român fiind incontestabil titular pe acest post.

  • Sporting și Dinamo se vor întâlni sâmbătă, de la ora 20:30, liveTEXT pe GSP.RO și în direct la TV DigiSport, TV Telekom Sport și Look Sport.

Ghionea vine după un sezon excelent cu Sporting, este unul dintre golgeterii echipei și visează să elimine Dinamo, chiar dacă a jucat și el în trecut în tricoul "câinilor". Vali Ghionea chiar a debutat cu Dinamo în Liga Campionilor, dar se întâmpla cu 14 sezoane în urmă.

Vali Ghionea a vorbit despre atmosfera de la Sporting, despre dubla cu Dinamo, despre naționala României, dar și despre planurile sale de viitor.

„Avem jucători de valoare!”

Românul crede că dubla cu Dinamo va fi foarte echilibrată și în niciun caz vreuna dintre echipe va obține vreo victorie la scor. "În faza asta a competiției trebuie să faci două jocuri foarte bune, aproape perfecte, ca să te poți califica. Micile detalii vor conta enorm, cine va fi mai în formă va avea câștig de cauză. Dinamo joacă acasă returul, poate e un avantaj, dar și anul trecut s-a întâmplat la fel și i-am eliminat", spune Vali.

Vorbește apoi de echipa sa. "Sporting are un nucleu de jucători foarte experimentați. E vorba de Tiago Rocha, de Carlos Ruesga, de Marko Vujin, de portarul Skok, de mine dacă vreți. Apoi mai sunt alți jucători mai tineri, care au arătat mult potențial. Pivotul Luis Frade a semnat deja cu Barcelona și va juca din sezonul viitor acolo", a explicat Ghionea. "Cu astfel de jucători în teren, Sporting e capabilă să bată pe oricine. Și vrem să ajungem cât mai sus anul acesta".

Rigoarea și seriozitatea lui Anti

De la începutul sezonului, Sporting a schimbat și antrenorul. A fost adus francezul Thierry Anti (60 de ani), care s-a despărțit de Nantes după 10 ani. Anti are multă experiență, a trecut în carieră și pe la PSG și a adus mult profesionalism la Sporting. "Tot ceea ce cere e seriozitatea. Dacă nu ești sută la sută concentrat, serios, ai probleme mari. E foarte strict, nu face rabat de la nimic. Înainte, mai putea să tragi chiulul pe la antrenament, mai profitai de mometele moarte din antrenament. Acum, nimic. Iar acest lucru, serios, a schimbat mult echipa în bine", spune Vali Ghionea.

Neînvinși de 20 de meciuri

Sporting a fost 10 zile în Franța, în cantonament pentru a pregăti dubla cu Dinamo. Echipa lusitană vine după o serie excelentă în toate competițiile. Nu a mai pierdut un joc din 20 octombrie 2019, ultima echipă care i-a învins fiind campioana Finlandei, Cocks, în Liga Campionilor, 25-23. De atunci, Sporting a obținut 18 victorii și două rezultate de egalitate! 

"Am urmărit Dinamo. Echipa mi se pare mult mai puternică decât în sezonul trecut. Și-au adus jucători de valoare și joacă foarte bine. Dinamo e o echipă închegată acum, pentru mine nu e nicio surpriză că s-a calificat fără înfrângere în barajul pentru optimile Ligii"
Vali Ghionea

Pe primul loc în Portugalia

Sporting e lider în campionatul lusitan, fiind la egalitate de puncte cu marea rivală, FC Porto. "Am reușit să facem egal la ei, mai avem returul la noi. Dar totul se va decide în play-off. Și anul trecut am avut avantaj după sezonul regulat. Am pornit cu puncte avans, dar am pierdut cu Benfica, cu Aquas Santas și am pierdut campionatul", a declarat Vali. Derbyul cu Porto se joacă la Lisabona chiar după dubla cu Dinamo, din Liga Campionilor. "Apoi, punctele de după sistemul regulat în campionat se înjumătățesc, iar primele 6 echipe intră în play-off, urmând să se joace din nou fiecare cu fiecare", a explicat Vali.

Nu se mai întoarce la națională

Vali Ghionea a recunoscut că noul selecționer al României, Rareș Fortuneanu l-a sunat să-l întrebe dacă mai vrea să joace pentru națională. "M-a întrebat dacă vreau să vin, dar i-am explicat că m-am retras din anumite considerente. E timpul să vină și alți jucători, nu mai e momentul să-i încurc eu", a declarat Vali. Extrema dreapta are încredere în Rareș Fortuneanu și Adrian Petrea, foștii lui coechipieri de la echipa reprezentativă. "Merită să fie acolo. Rareș a muncit mult la Saint Raphael, în Franța, a făcut școala franceză de antrenori, mă bucur pentru el. Sper să aducă echipa la un nivel bun și să o califice la turneele finale. Va construi în jurul unor jucători precum Mihai Popescu, Șimicu, Sadoveac. Mi-aș dori să aducă acel suflu nou, iar cu dorința și ambiția sa să califice România", a punctat Vali. 

În jurul cifrei 2

Vali Ghionea a câștigat în două rânduri titlul în România: în 2005 cu Dinamo și în 2012 cu HCM Constanța. Are în palmares două Cupe ale României, în 2010 cu UCM Reșița și în 2012 cu Constanța. Tot de două ori a fost desemnat cel mai bun handbalist român al anului (2008 și 2015), iar în două rânduri a fost golgeterul Ligii Naționale, 2005 și 2007, pe când evolua la Dinamo. Mai are în palmares o Cupă a Ungariei, cu Pick Szeged și multe medalii de argint! 

431 de goluria marcat în Liga Campionilor Vali Ghionea. A adunat 13 sezoane în cea mai importantă competiție, la 4 echipe diferite

2 ania fost desemnat Vali Ghionea cel mai bun handbalist român: 2008 și 2015

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (1)
magic4ever
magic4ever  •  19 Februarie 2020, 16:19

Ii intalneste si Dinamo pe Sporting cand sunt in forma maxima...succes cainilor!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează