SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - ISLANDA 22-19

Victorie cu fiori » România s-a impus cu emoţii în meciul cu Islanda, scor 22-19

Aurelia Brădeanu a înscris aseară 7 goluri, cele mai multe pentru echipa României // Foto: Marius Ionescu (Vrşeţ)
Aurelia Brădeanu a înscris aseară 7 goluri, cele mai multe pentru echipa României // Foto: Marius Ionescu (Vrşeţ)

Articol de - Publicat joi, 06 decembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 05 decembrie 2012 23:32

"Naţionala" României a trecut aseară de Islanda, considerată echipa cea mai accesibilă din grupa D, cu doar trei goluri Ciocnirea cu adevărat dură va veni mîine, cînd "tricolorele" vor întîlni vicecampioana olimpică Muntenegru, neînvinsă după două meciuri.

Nici un adversar nu e învins dinainte. Islanda, care marţi pierdea la 10 goluri în faţa Muntenegrului, a strîns rîndurile aseară în faţa României ca un pluton scos la raport. Deşi impresia lăsată de nordice nu e nici pe departe una de încrîncenare.

Galerie FOTO aici!

Acolo, în acea parte de Europă care se hrăneşte cu frig şi pescuit, sportul e deseori prilej de bucurie. Iar handbalul în mod special. Se vede asta din felul în care fetele cu nume terminate în "dottir" (care înseamnă, pur şi simplu, "fiica lui") sărbătoresc fiecare gol marcat. O fac precum norvegiencele, danezele şi suedezele: cu braţele sus şi zîmbetul pe buze.

Început îngheţat
În prima repriză a meciului cu România, de ieri, zîmbetele au sclipit des pe feţele blondelor. Asta pentru că jocul handbalistelor lui Gheorghe Tadici s-a legat greu, cu noduri amare şi împletituri complicate. A fost gol încă din primele secunde, o aruncare de la 7 metri transformată de Hrafnhildur Skuladottir, şi asta parcă a blurat toate schemele româneşti.

Chiar dacă au condus de două ori, 3-2 şi 4-3, româncele s-au pierdut apoi în faţa adversarelor care au continuat să joace rapid, cu tupeu, forţînd unghiuri, angajări şi pătrunderi.

Au avut islandezele avans şi de 3 goluri, 8-5 (min. 13), dar, încet-încet, cu cîteva intervenţii ale Talidei Tolnai, cu aruncările acide ale lui Brădeanu şi Meiroşu, cu Stanca marcînd pe contraatac, cu Iulia Curea găsind plutirea exactă din extremă, diferenţa a fost refăcută.

"Tricolorele" au trecut chiar în faţă, 12-10, încercînd apoi fiori reci cînd au fost iar egalate. Pînă la urmă, au încheiat prima repriză cu un activ fragil, 15-13.

Jumătate de dezgheţ
Partea a doua a pornit cu 8 minute aride ca un gheţar. Cu eliminări, în schimb, erori de o parte şi de alta. Coşmarul a revenit apoi. Româncele au înscris un singur gol în primele 17 minute, adversarele 4. Atunci a sosit momentul în care Aurelia Brădeanu a strîns din dinţi şi a străpuns poarta islandeză de trei ori în 5 minute. A aruncat cu furie, cu viclenia experienţei, cu determinarea celui care ştie că n-are altă opţiune.

Cu 7 minute înainte de final era 20-17 şi părea că lucrurile se aşază pe un drum drept. Dar nu, chinul a continuat pînă la capăt, desprinderea nu s-a produs. Ungureanu a apărat, Neagu a recuperat mingi, însă scorul la final a arătat tot un avans de trei goluri pentru "tricolore". 22-19 în faţa codaşei grupei, mîine e şocul cu Muntenegru.

România 22 (15)
Brădeanu 7, Meiroşu 4, Stanca 3,  Curea 2, Geiger 2, Nechita 1, Neagu 1, Manea 1, Vădineanu 1

Islanda 19 (13)
Jonsdottir 5, H. Skuladottir 4, T. Stefansdottir 2, Pekaskyte 2,  D. Skuladottir 2,  Knutsdottir 1,  Bragadottir 1, Sigurdardottir 1,  Gudmundsdottir 1

Clasament
1. Muntenegru    1    2    0    0    56-43    4
2. România    2    1    1    0    43-40    3
3. Rusia    2    0    1    1    48-51    1
3. Islanda    2    0    0    2    35-48    0
*primele trei clasate se califică în Grupele principale

Rezultate
Grupa C: Spania-Croaţia 25-21, Ungaria-Germania 24-21;
Grupa D: Rusia-Muntenegru 27-30, Islanda-România 19-22

Rusia învinsă de Muntenegru
După ce a revenit de la şase goluri în partida cu România şi a scos un egal în ultimul minut, 21-21, Rusia nu a mai putut face nimic aseară în faţa Muntenegrului. Vicecampioana olimpică a condus cu 20-14 la pauză şi s-a distanţat pe tabelă la zece goluri diferenţă: 28-18 (minutul 45).

Antrenorul Aleksandr Adzici şi-a odihnit apoi vedetele şi rusoaicele au revenit în meci. Muntenegru a cîştigat însă fără emoţii, 30-27. Katarina Bulatovici, jucătoarea Oltchimului, a fost din nou principala marcatoare a echipei sale, cu 6 goluri.

Cristina Neagu a revenit la naţională: "Am aşteptat doi ani să joc iar pentru România"

Cea mai bună jucătoare de la Euro 2010, Cristina Neagu a revenit în "naţionala" României după operaţia la umărul drept. E încrezătoare că echipa poate urca din nou pe podium.

Acum doi ani, la turneul final din Danemarca, Neagu a fost imperială. A cîştigat titlul de golgeter marcînd de 53 de ori în cele 8 partide ale României şi a primit titlul de MVP al turneului. Operaţia de la umărul drept, suportată în iunie 2011, a ţinut-o însă departe de "naţională". Acum a îmbrăcat iar tricoul cu numărul 8 şi spune că a regăsit spiritul de luptă din echipa României.

- Cristina, eşti noul căpitan al echipei. Cum te simţi în noua postură?
- Nu mă apasă faptul că sînt căpitan. Încerc să fiu la fel ca înainte, să ajut echipa să facem meciuri bune. Sînt foarte bucuroasă că mă aflu aici şi nu mă gîndesc decît să-mi fac treaba. Încerc să dau sută la sută!

- Ce aţi simţit în momentul în care aţi intrat pe teren la meciul cu Rusia şi 1.000 de oameni au început să strige «România»?
- Sincer, mi s-a ridicat părul pe mine. Am simţit că jucăm acasă, le mulţumim tuturor celor care au venit să ne încurajeze, dar şi celor care au rămas acasă şi ne ţin pumnii din faţa televizoarelor. Fără cei din sală însă, era greu să cîştigăm şi un punct contra Rusiei.

- La finalul partidei cu Rusia ţi-a fost frică să arunci la poartă?
- Nu a fost vorba de frică. Mai erau 35 de secunde şi m-am gîndit că un punct înseamnă mai mult decît nimic. Doream să cîştigăm, dar nu am vrut nici să aruncăm precipitat, să le oferim mingea şi să plece pe contraatac. Am vorbit să lungim atacul şi dacă avem posibilitatea să înscriem.

- Acum doi ani, în finala mică de la Euro 2010, contra Danemarcei, aţi cîştigat prin aceeaşi atitudine din apărare. A fost asemănător jocul cu Rusia cu cel de atunci?
- Da, se poate spune. Am regăsit spiritul de luptă al echipei României, acea atitudine din finala mică de atunci. Cu această atitudine pozitivă cred că avem din nou şanse să facem un rezultat mare. Noi ne dorim, trebuie să muncim în continuare şi sperăm să cîştigăm următoarele meciuri.

- Contra Muntenegrului vă întîlniţi cu coechipierele de la Vîlcea, Jovanovici şi Bulatovici. Aţi vorbit cu ele despre meci?
- Nu, am vorbit între noi cum să le anihilăm. Pe muntenegrence le cunoaştem bine, va fi un meci dificil, dar sper să învingem.

Dedicaţie pentru Cristina Vărzaru
Neagu a ţinut să dedice victoria contra Islandei fostei sale colege de cameră de la echipa naţională, Cristina Vărzaru, cea care a fost şi căpitanul primei reprezentative pînă anul trecut. "Am învăţat multe lucruri de la ea, îi transmit şi pe această cale «La mulţi ani!»", a spus Neagu.

Revanşa după Paris! » România se poate răzbuna pe Muntenegru pentru înfrîngerea care i-a blocat drumul spre Jocurile Olimpice

Muntenegru e echipa care a eliminat România din drumul către Olimpiada de la Londra. Bulatovici şi compania au jucat apoi finala olimpică în Marea Britanie.

În mai 2012, la Paris, în grupa de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Londra, Muntenegru a învins România cu 34-23 şi a lăsat echipa noastră acasă. Muntenegru a jucat apoi la fel de bine la turneul olimpic, pierzînd la mare luptă finala contra Norvegiei.

"Tricolorele" îşi doresc revanşa pentru acea înfrîngere la 11 goluri, mai ales că Muntenegru nu mai are forţa de acum şapte luni. În echipa lui Aleksandr Adzici nu se mai răgăsesc Bojana Popovici, Maja Savici, Ana Radovici. În plus, România mizează din nou pe Ungureanu, Stanca, Neagu care au lipsit în Franţa.

"Muntenegru are o linie de nouă metri foarte puternică. Knezevici şi Katarina Bulatovici sînt principala lor forţă. Dacă reuşim să le anihilăm, avem şanse să învingem. Trebuie să cîştigăm pentru a pleca în grupa principală cu trei puncte", a declarat selecţionerul Gheorghe Tadici.

România a învins Muntenegru la Euro 2010, în faza grupelor, 23-21, Neagu reuşind atunci un meci fantastic, marcînd de 11 ori. Pe lîngă meciul din teren va fi un duel şi în tribune, Muntenegru avînd şi ea mulţi susţinători la Vrşeţ.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
tiberiunaga
tiberiunaga  •  06 Decembrie 2012, 19:04

O desfăşurare a meciului aproape identică cu "ruleta rusescă". Pase la adversar, în aut, la glezne, paşi, forţări nenumărate în atac, lipsă de idei, de viteză, de concentrare . Tadici, coleric, bâlbâit, neinspirat, are marea calitate de a-şi inhiba jucătoarele. Neagu, dezamăgitoare, Curea, romantică în defensivă, Meiroşu, de multe ori, lentă, defazată. Culmea, jucătoarele de la Oltchim, rar au arătat că au vechi relaţii de joc. Parcă se vedeau pentru prima oară. Norocul nostru a fost Mica Brădeanu. Suporterii români extraordinari. Fără ei pierdeam ambele meciuri. Sunt scepetic, însă le doresc succes cu Muntenegru! Poate, poate... Hai România!

ceaiuri
ceaiuri  •  06 Decembrie 2012, 17:32

pb in urmatorul meci e ca stim cu cate puncte mergem mai departe..vrem sa ne fie bine mai departe si de ce nu sa prindem semif tb sa invingem muntenegru..nu putem invinge muntenegru nu avem ce cauta mai sus in clasament si acum sa invingi ex-iugoslavele trebuie sa ai o aparare mai buna ca ele si cum nu avem...asteptam un meci iesit din comun facut de fete(si daca nu ma insel le-am invins si cu boiana in teren odata poate maine va fi a doua oara...)

vlad_condurache
vlad_condurache  •  06 Decembrie 2012, 13:33
Postat de vlad_condurache pe 06 Decembrie 2012, 13:33

Si, ma rog, cine a declarat ca vrem trofeul la acest european? Romania este cotata cu a 7 sansa la aur. Nu vad relevanta comparatiei cum ca Muntenegru a batut Islanda la 10 goluri si noi la 3, deci Muntenegru ne spulbera. Romania nu e Islanda iar motivatia alor noastre va fi diferita cu ex-iugoslavele. Poate sunt nebun la cap dar eu cred ca nu pierdem cu Muntenegru. N-am zis ca trebuie laudate dupa jocul cu Islanda. Problema mea este ca atunci cand fetele au obtinut victorii contra adversarelor de calibru toata lumea le lauda de nu mai putea iar atunci cand jocul merge mai greu, in loc sa fie incurajate, toata lumea da in ele. Noi, in fond, suntem suportei...suporter - suport...intelegi ce v

Intelegi ce vreau sa zic? :)

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close