SPORTURI  »  HANDBAL  »  DANEMARCA-ROMÂNIA 30-31

VIDEO Cu pulsul în gît şi nervii de fier » România a fost de neoprit în meciul cu Danemarca și s-a calificat în semifinale, 31-30

Eliza Buceschi a înscris ieri 3 goluri pentru România şi a creat multe alte faze incisive în atac
Eliza Buceschi a înscris ieri 3 goluri pentru România şi a creat multe alte faze incisive în atac

Articol de , - Publicat joi, 17 decembrie 2015 00:00

„Tricolorele” au învins aseară, în „sferturile” mondiale, pentru că nu au cedat nici o clipă. Au condus, au fost egalate, au intrat în prelungiri, au fost conduse, au revenit, au triumfat în ultimele secunde!

Important e să nu pierzi din ochi linia orizontului. Să construieşti cu privirea sus şi inima bătînd tare, ritmic. Aşa au pornit, au parcurs şi au încheiat aseară handbalistele române un sfert de finală de foc şi de zahăr.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Întîlneau Danemarca, ţara gazdă a Mondialelor, pentru un loc în semifinale. Ce provocare mai dreaptă, mai frumoasă să-şi fi dorit? Ca şi contra Braziliei, încă deţinătoare a titlului, în "optimi", au preluat conducerea şi controlul din primele momente şi au ştiut să le păstreze. Ceva ce, uneori, nu se putea. Acum da, a fost posibil.

Acel 3-1 din minutul 5 a fost primul avertisment trimis danezelor. Chiar dacă acestea s-au mai apropiat şi chiar au egalat în cîteva rînduri, nu au avut permisiunea să răstoarne scorul în timpul regulamentar.

Pentru că acolo a fost zidul apărării, pentru că acolo a fost Paula Ungureanu exact în momentele în care a trebuit, pentru că acolo a fost Cristina Neagu, cu 15 goluri marcate în total, artilerie grea, pătrunderi mlădioase, determinare şi decizie, pentru că acolo a fost Eliza Buceschi, un ghem de fantezie, pentru că acolo a fost Aurelia Brădeanu, minte limpede în momentele fierbinţi, pentru că acolo au fost Oana Manea, războinicul de pe semicerc, şi Ada Nechita, cel de pe extremă, sau Valentina Ardean Elisei, îndîrjire pură.

Nu putea rata

Ultimele minute regulamentare au încins aerul. Cîteva secunde, 27-27, şi 7 metri pentru noi. Aruncă Neagu şi ratează. Danezii sar în sus. Uşor, nu s-a terminat! Urmează prelungiri, ruleta rusă a oricărui sport. O singură dată au condus gazdele, 28-27, acolo, în primul minut al reprizelor suplimentare.

Totul e pe muchie, Mika a căpătat o luciditate de gheaţă, Neagu e ţinută strîns, dar nu cedează. Vin ultimele secunde, la 30-30. Şi atunci, din toată încîlceala şi tensiunea, Brădeanu o vede pe Nechita, îi pasează, timpul s-a dilatat, mingea ajunge la extremă parcă în spatele unui ecran transparent, poţi vedea cum nu poate rata, nu poate rata, nu poate rata.

Şi nu ratează, e gol. Gol, gol, gol! România a renăscut din propria-i ambiţie şi e în semifinalele mondiale. Cine ar fi crezut? În primul rînd, ele. Ele au crezut. Şi au reuşit.

"Neagu nu mai e ea, e Messi"

Asta au spus comentatorii televiziunii daneze TV2, postul care transmite Campionatul Mondial. Neagu a fost iniţial comparată cu Mikkel Hansen, jucătorul de la Paris Saint Germain, pentru că e danez de-al lor şi tot centru, ales şi el cel mai bun jucător din lume în 2010. Pe parcursul transmisiei, după ce Cristina juca din ce în ce mai bine, Neagu a devenit «Messi din handbal». "Incredibil, ce poate această fată face cu mingea. Ea nu poate fi oprită" au spus danezii.

Nu au vrut să joace în galben

La începutul meciului, a şedinţa tehnică, Danemarca a ales să joace în roşu. Fetele au spus clar, staff-ului României să nu aleag culoarea galbenă. "Noroc că am putut să jucăm în albastru. Fetele au spus clar că nu vor mai juca în galben pînă la finalul Mondialului", a declarat Lorand Balint, directorul de marketing al FRH. Cu Norvegia, în semifinale, româncele pot să joace tot în albastru pentru că Norvegia joacă de obicei în roşu.

"M-au ales la doping, au văzut că sînt prea bună!"

Adriana Nechita a marcat ultimul gol al partidei cu patru secunde înainte de final, după o pasă primită de la Aurelia Brădeanu. S-a înălţat şi a marcat cu mult sînge rece. Extrema dreapta a jucat cu mari dureri la piciorul stîng, fiind bandajată strîns la coapsă pentru a şi le atenua. La final, Ada a aflat că va trebui să meragă şi la controlul doping. "M-au ales la doping, au văzut că sînt prea bună!", a glumit ea, ţipînd de fericire.

Are şanse să cîştige încă o dată titlul

Vedeta echipei României, Cristina Neagu are toate şansele să cîştige şi în 2015 titlul de cea mai bună jucătoare din lume după ce a primit acelaşi premiu şi în 2010. Neagu a cîştigat în acest an Liga Campionilor, titlul de golgeter în Ligă, ia acum s-a calificat în semifinalele CM cu naţionala Românei.

Doctorul a fost arestat!

Medicul României, Florin Oancea, a văzut meciul din tribună. La finalul partidei, de bucurie, a sărit în teren şi a fugit să le îmbrăţişeze pe fete. Oamenii de ordine au alergat însă după el, l-au imobilizat şi i-au pus cătuşe! Cei din stafful României au intervenit pentru a i se dea drumul. "Ăştia sînt nebuni, dar nu ştiau că şi eu sînt şi mai nebun", a spus doctorul.

Vineri, întîlnire cu Norvegia

România se va duela vineri, de la 21:45 (DolceSport) pentru un loc în finala cea mare cu Norvegia, echipă dublă campioană olimpică și mondială, dar și sextuplă campioană europeană. "Tricolorele" nu au mai reușit să le învingă pe nordice de 15 ani, iar cea mai recentă întîlnire a avut loc chiar la această ediție a CM, în grupe, cînd Norvegia s-a impus cu 26-22.

 

"Nu mulţi au avut încredere în noi. Am demonstrat însă de ce sîntem în stare. Nu le purtăm ranchiună celor neîncrezători pentru că sîntm sigure că acum vor fi alături de noi"
Gabriela Perianu

9 semifinale,inclusiv cea din 2015, a disputat echipa feminină de handbal începînd cu 1957, de cînd handbalul a început să se joace în sală

15 aniau trecut de la ultima victorie a României într-un joc oficial cu Norvegia, echipa pe care o reîntîlnește în semifinale, după ce a înfruntat-o în grupe săptămîna trecută și a pierdut cu 22-26

ROMÂNIA-DANEMARCA    31-30 (13-10, 27-27, 29-28)

România: Neagu 15, Brădeanu 5, Nechita 4, Manea 3, Buceschi 3, Ardean Elisei 1

Danemarca: L. Jorgensen 7, Hansen 5, Gravholt 5, Fisker 4, T. Jorgensen 4, Ostergaard 2, Kristiansen 2, Bodholt 1

Rezultatele din sferturi de finală

Ieri
Olanda-Franța 28-25
Polonia-Rusia 21-20
Norvegia-Muntenegru 26-25
România-Danemarca 31-30

Programul din semfinale
Vineri, DolceSport
ora 19:00 Olanda-Polonia
ora 21:45 Norvegia-România

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
sadrainbow
sadrainbow  •  17 Decembrie 2015, 13:31

Am cautat articolele domnului Ursescu de dupa meciurile pierdute in grupa...surpriza, nu mai sunt pe site. Acolo vinovat era numai si numai antrenorul (in mod curios ziaristul este "prieten" pe facebook cu antrenorul). In articolul de azi, toate meritele sunt ale jucatoarelor si nu apare nici macar o aluzie cu privire la faptul ca nationala e antrenata de cineva. Am trait cu sufletul la gura meciul, iar performanta este extraordinara si fetele merita tot respectul nostrum, toate felicitarile, dar e nedrept sa nu felicitam si staff ul tehnic! Domnule ziarist, realizezi cat de penibil esti?

831959706877275
Cristian Baltaru  •  17 Decembrie 2015, 09:57

Bravo fetelor,continuați în aceeași manieră și cu Norvegia,vineri seară!Știu că norvegiencele sunt tari,dar dacă veți juca cum ați jucat și cu danezele,atunci totul va fi în regulă,veți învinge!

valeri_gazaev100
valeri_gazaev100  •  17 Decembrie 2015, 09:51

Adversitatea, ambitia dusa la extrem de a demonstra ca ai dreptate, ca esti bun, si criticile pe care le consideri nemeritate, iti pot da acea energie nebanuita, acel flux de adrenalina de "a rasturna muntii". Cam asta a fost reteta Cristinei Neagu. In mod ironic, ea s-a "hranit" din acest val de critici venite dinspre presa si suporteri si a reusit sa transpuna aceasta furie pe teren. Mergand mai departe, meciul cu Norvegia va fi diferit. Orice alta atitudine in afara de cea de aseara va provoca o infrangere la multe goluri. Oare de cate ori am patimit pt mentalitatea pagubasa ?? Sper din tot sufletul sa nu fie cazul..

Vezi toate comentariile (9)
Comentează