SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - CEHIA 27-28

VIDEO O urmă pe inimă și minte » Explicațiile lui Ambros Martin după România - Cehia, 27-28

FOTO: Marius Ionescu
FOTO: Marius Ionescu

Articol de - Publicat luni, 11 decembrie 2017 22:33

Antrenorul Ambros Martin crede că înfrângerea cu Cehiam scor 27-28, le va marca o perioadă pe jucătoare, dar că sunt lucruri de învățat de aici.

-Ambros, ești un antrenor experiementat, ai văzut multe, e aceasta una dintre cele mai grele înfrângeri?
-Nu este vorba despre mine. Bineînțeles că este foarte greu pentru mine, dar mai ales pentru jucătoare. Probabil că știți toate așteptările, toate senzațiile, toate emoțiile. După faza grupelor ni s-a părut că avem în fața ochilor o mare oportunitate pe care doar trebuia să o luăm, dar nu a fost posibil și desigur e greu. De asemenea, pentru noi toți, în special pentru mine, e important să știm motivele și să învățăm din greșeli pentru că acesta este încă un pas în drumul nostru spre Tokyo cu acest colectiv. Este o înfrângere grea, dar poate vom învăța mai multe.

-Ai tras un semnal de alarmă după meciul cu Angola, ai spus că meciurile cu Slovenia, cu Spania și cu Angola, așa cum le-am câștigat, la fel de bine puteau să fie înfrângeri. E o situație pe care am văzut-o în meciul cu Cehia?
-Diferența este că în acele meciuri am venit mereu din spate, iar acum a fost exact opusul, am condus în cea mai mare parte a meciului. Din păcate, nu am reușit să controlăm acele momente, chiar dacă avem ceva experiență, Cehia a jucat mai bine în momentele critice, au avut o eficiență bună, au jucat inteligent și mai cred, nu o luați ca pe o scuză, au existat unele dubii emoționale, chiar și la jucătoare experimentate. În momentul în care tu ești numărul unu și ele vin de pe patru, când ai învins Cehia în trecut, când echipa s-a simțit bine și când ajungi în ultimul minut și te gândești că poți să pierzi meciul în loc să te gândești că-l poți câștiga.

"E greșeala mea"

-Crezi că fetele trebuie să lucreze mai mult la capitolul psihic?
-Doar pentru acest tip de meci, nu doar jucătoarele, ci toată lumea care e în echipă. Acest tip de competiție e diferită de cea de la Europene, acum e o fază de eliminare imediată, nu mai contează deloc ce ai făcut în spate. A fost un alt meci, nu ne-am simțit în niciun moment bine în apărare, am vorbit că echipa Cehiei e o echipă incomodă și exact asta s-a întâmplat, cumva în momentele importante am fost sub presiune. Am văzut că putem pierde meciul și exact asta s-a întâmplat.

-Am avut multe eliminări, a fost o problemă de agresivitate?
-Nu știu, 20 de minute am jucat cu un om mai puțin pe teren, dar nu cred că am jucat atât de rău, poate în ultimul moment, când a fost evident că s-au folosit de acest lucru, dar sunt puțin nemulțumit de conceptul arbitrilor, mai ales pe extreme, unde au fost două situații, una cu Aneta și una cu Alice, așteptau și imediat s-a dat 7 m și două minute. Reguli noi pe care nu le-am învățat bine.

-Nu am avut time-out în ultimul minut, e greșeala ta?
-Da, m-a luat valul, și am cerut prea repede, mi-am spus: «O, Doamne e deja al treilea». Am greșit, nu știu dacă ne ajuta în vreun fel, dar a fost o greșeală din partea mea.

-Cristina Neagu a marcat 13 goluri și a aruncat 44 la sută din totalul României, nu e totuși cam mult? Ce înseamnă pentru România? Nu ar trebui să alte jucătoare să arunce?
-Da, e un sport de echipă, iar ea e Cristina, nu doar când pierdem trebuie să ne gândim la asta, ci și când câștigăm. Sunt câteva jucătoare care ar trebuie să preia din responsabilitatea ei, au calitatea să o facă, dar o știm pe Cristina, ea dă totul pentru echipă, pentru victorie, încearcă tot timpul. Noi știm, coechipierele ei știu, dar în meciul cu Cehia nu s-a putut.

-A avut România cea mai bună echipă la CM?
-Da, jucătoarele pe care noi le-am considerat cele mai bune și care sunt sănătoase. Nu e vorba despre jucătoare, e vorba doar despre un singur meci în această competiție dificilă. Această echipă e aceeași care a bătut Slovenia, Spania și Angola. Doar pentru că am pierdut în ultimele secunde nu înseamnă că aceste jucătoare nu sunt cele mai bune, dar trebuie să muncim și să avem mai multe jucătoare de unde să alegem.

-Ai vorbit cu fetele după meci?
-Erau distruse, repet, probabil cea mai mare problemă a noastră nu a fost Cehia, ci supermotivarea. Nimeni nu poate pune la îndoială acest lucru, în ultimele zile am vorbit despre această oportunitate și despre felul în care putem să o luăm, să fim între primele opt, meritam pentru că am jucat unele meciuri fantastice în grupe, dar știam că e nevoie să câștigăm meciul cu Cehia pentru a ajunge acolo. Apărarea nu a mers, nu am găsit soluții, mai ales în partea a doua să le oprim interul stânga și contraatacurile, am avut jucătoare cu două eliminări și a trebuit să schimbăm, iar ele au jucat și mai rapid. Este lecția pe care trebuie să o învăț.

Inconfortabile în apărare

-I-a lipsit României al treilea portar?
-Iulia și Denisa sunt fantastice, ele sunt prezentul și viitorul României. Nu doar ele, nici eu nu am avut o zi bună, nu este vorba despre ele, ci despre apărare, despre colectiv. Nu cred că ne-a lipsit un al treilea portar.

-Cum arată viitorul echipei României și viitorul tău la echipa națională a României?
-Trebuie să o luăm competiție cu competiție, acum trebuie să fim mulțumiți de o parte a competiției, suntem suprinși cum am jucat momentele dificile din meciurile din grupă, Când pierzi cum am pierdut noi cu Cehia mereu rămâne o urmă pe inimă și minte, iar în viitor trebuie luat pozitivul. A fost greu, dar trebuie să găsim și pozitivul și să căutăm soluții pentru viitor.

-Am condus tot meciul, care crezi că a fost cheia pentru care Cehia a întors meciul?
-Că nu ne-am simțit în confortabil în apărare. Din primul moment am simțit că jucând așa vom avea unele probleme. Am vorbit ca atunci când jucăm cu o echipă care înscrie multe goluri trebuie să fii foarte foarte bun în apărare. Am ratat mult în ocazii clare, dar cel mai mult ne-a lipsit acel sentiment bun în apărare.

-De ce are nevoie România pentru a fi mai bună?
-Trebuie să lucrăm mai mult în apărare, avem nevoie și de goluri, dar știm că prin apărare putem să ne îmbunătățim nivelul în meciuri. Din apărare poți lansa contaratacuri și cred că meciul cu Cehia în partea a doua, însă și în alte meciuri nu am avut astfel de acțiuni și e un lucru la care trebuie să lucrăm mai mult.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
830178800385042
Laurentiu-Alexandru Naidin  •  12 Decembrie 2017, 14:33

1. Martin Ambros este un antrenor foarte bun si nu are nimeni argumente sa spuna contrariul, a făcut o greseala cu acel time-out luat prea devreme, dar in rest nu ai motive sa-l schimbi. 2. Acest meci a semănat izbitor cu meciul din 2013 contra Poloniei, același scenariu, același deznodământ. 3. Trebuie să recunoaștem că în afară de Cristina Neagu care este cea mai bună jucătoare din lume, din păcate restul jucătoarelor nu sunt nici pe aproape de nivelul ei. Dumanska e un portar cu un potential urias, care a facut un turneu senzational,dar ieri a demonstrat că mai are nevoie de timp pana a-si atinge potentialul. Elisei e buna, dar să nu uitam ce varsta are si cate accidentari are in spate, Udristoiu e bună, dar nu are experientă si nici nu joaca prea mult la CSM, Crina Pintea a avut un turneu exceptional facand bine ambele faze, dar ieri s-a vazut clar ca s-a apucat târziu de acest sport si are multe carente mai ales de ordin mental, Eliza din păcate e intr-un regres vizibil si in afara de cateva patrunderi si aruncari de la 7 m nu a facut nimic la acest turneu, iar Melinda din păcate este titulară la natională deoarece nu avem pe alta mai bună, dar nivelul ei de joc este foarte slab. Iar pe bancă in afară de Zamfir si poate Dedu niciuna nu poate ajuta si lucrul ăsta s-a văzut cu Franța. 4. Dezamăgirea este mare deoarece victoriile din grupe ne-au facut sa ne facem iluzii, dar valoarea noastră este undeva la locurile 5-10 si asta doar fiindcă o avem pe Neagu.

1080492871994825
Aleodor Paunescu  •  12 Decembrie 2017, 12:46

Nejucînd cu Franţa, Crina Pintea a fost decuplată de la Turneu, iar cu Cehia a jucat prost! Ceilalţi pivoţi,fără experienţă, rezerve la club! Trebuie limitat numărul stranierelor la cluburi, să nu blocheze dezvoltarea hanbalistelor românce de valoare! La Corona sunt 3 pivoţi românce! La Rm. Vâlcea două românce! Lotul a fost o încropeală, A-M. Berbece a căpătat o experienţă negativă! Ambros să rămînă la Ghyor! La Naţionala noastră, după o analiză serioasă să fie pus un antrenor român: Mariana Tîrcă+ Relu Roşca + Huţupan! Uitaţi-vă la stranierele de la C.SM. cum trag la rame pentru ţările lor! Grea situaţie şi nu va fi o învăţare de minte pentru că deja s-a uitat! Antrenorul să vorbească româneşte şi la club şi la naţională! Suntem o ţară cu o mare tradiţie în handbal şi la Băieţii de la Dinamo, cu mulţi iranieni, Colin Voica vorbeşte engleza şi pentru români! dezastrul s-a văzut şi în campionatul intern, dar şi în Liga Campionilor! Îmi este teamă că nici la C-S.M. âBucureşti nu vor fi rezultatele scontate anul acesta Suedezele vor veni obosite! Antrenoarea, plictisită, va coborî stacheta! Parcă îmi este dor de ţipetele lui Ghiţă Tadici, că bine făcea selecţia, uneori cu 11-13 jucătoare de la Oltchim!

1618597915124142
Alexandru Chis  •  12 Decembrie 2017, 08:39

Cand antrenorul spune: "Am văzut că putem pierde meciul și exact asta s-a întâmplat", atunci cu siguranta ca vina este in totalitate a lui! In ultimele 5 minute nationala noastra a fost aidoma unei turme care a fost parasita de cioban. Dureroasa comparatie, dar aceasta a fost senzatia!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează