SPORTURI  »  HANDBAL  »  NATURALIZARE

Vrea să devină român » Javier Humet și-a depus actele pentru a primi cetățenie

Javier Humet e la al patrulea sezon în România, el jucând și la HCM Constanța // FOTO: Raed Krishan
Javier Humet e la al patrulea sezon în România, el jucând și la HCM Constanța // FOTO: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 septembrie 2016 00:00

Spaniolul Javier Humet, interul dreapta de la CSM București, și-a depus actele pentru a primi cetățenia română. El va putea juca astfel în naționala ”tricoloră”.

Noua modă din sportul mondial, cu naturalizarea sportivilor străini, a ajuns și în România. Ultimul pe lista "stranierilor" care-și doresc să joace sub tricolor este ibericul Javier Humet, interul dreapta de la CSM București. Spaniolul de 26 de ani s-a săturat să tot aștepte o convocare de la naționala țării sale și a decis să accepte oferta de a juca pentru România.

"El e de foarte mulţi ani în România. Are şi o prietenă româncă, cu care se va căsători, deci e pe jumătate român. În echipa Spaniei nu a fost selecţionat şi i-am zis: nu vrei să joci şi tu în naţionala României?", a dezvăluit Vasile Stângă, președintele secției de handbal de la CSM București.

O chestiune de luni

Humet vorbește bine românește și nu va întâmpina greutăți în obținerea cetățeniei. "Vreau să obțin cetățenia, încă sunt în stadiul dacă e posibil, o să văd ce se întâmplă", a declarat ibericul.

El ar fi bucuros să lucreze cu antrenorul României, nimeni altul decât tehnicianul Barcelonei, Xavier Pascual. "E un mare antrenor, vine de la Barcelona și va ajuta, cu siguranță, foarte mult România", a subliniat Javier.

Al doilea handbalist

Javier Humet ar fi al doilea handbalist care obține cetățenia României și ar ajunge să joace în naționala României.

Prima a fost ucraineanca Iulia Dumanska (20 de ani), care a primit pașaportul românesc în această vară, iar la doar jumătatea de lună distanță obținea medalia de bronz la Campionatele Mondiale de tineret.

Dumanska a intrat apoi și în atenția selecționerului echipei de senioare, Tomas Ryde, fiind un portar de mare viitor.

Qatar a naturalizat o echipă!

Regula din handbal e mai permisivă decât în alte sporturi pentru străinii care vor să joace în alte naționale. Un jucător care a evoluat pentru naționala țării sale o poate face și pentru a doua sau a treia echipă, cu condiția ca de la ultimul său joc să fi trecut minimum trei ani!

Așa s-a întâmplat ca reprezentativa Qatarului să "transfere" o întreagă echipă pentru Campionatul Mondial găzduit chiar de Qatar. Astfel, doi muntenegreni, un spaniol, un francez, un bosniac și un cubanez au fost în echipa pregătită de spaniolul Valero Rivera, jucând finala CM 2015!

Medalia adusă de un cecen

Și nu doar sporturile de echipă respectă regula naturalizărilor. Recent, luptătorul cecen Albert Saritov a adus pentru România medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, sportivul de la categoria 97 kg primind pașaportul românesc cu doar o lună înainte. Mai înainte, federația de haltere a naturalizat mai mulți sportivi din Republica Moldova. Valeri Calancea a câștigat chiar titlul mondial pentru România!

La fotbal se tot încearcă

Și în naționala de fotbal a României au tot fost propuneri de naturalizare de jucători străini, dar aceștia ar trebui să nu fi jucat niciodată pentru naționala de seniori a țărilor în care s-au născut. 

Nigerianul Kehinde Fatai e român cu acte în regulă, dar a căzut testul eligibilității, el jucând pentru Nigeria în trecut. Brazilianul William de Amorim, fundașul Astrei, așteaptă acum o viitoare convocare de la Christoph Daum, el primind de curând cetățenia română.

263de goluri a marcat Javier Humet în toate competițiile pentru CSM București în sezonul trecut: 173 în campionat, 24 în Cupa României și 66 în Cupa EHF

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (1)
adelat
adelat  •  14 Septembrie 2016, 13:48

"Brazilianul William de Amorim, fundașul Astrei"

Vezi toate comentariile (1)
Comentează